default-image

ΥΠΕΚΑ: Πάνω από 151.000 δέντρα υλοτομούνται για τα Χριστούγεννα

ΥΠΕΚΑ: Πάνω από 151.000 δέντρα υλοτομούνται για τα Χριστούγεννα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε την υλοτομία 151.728 δενδρυλλίων για φέτος προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στο διάκοσμο των εορτών των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η υλοτομία χριστουγεννιάτικων δενδρυλλίων δεν προκαλεί ζημιές στα δάση, αλλά αντίθετα αποτελεί μια αειφόρα δραστηριότητα, η οποία παράλληλα συμπληρώνει το εισόδημα των κατοίκων στις μειονεκτικές περιοχές της χώρας.

Τα περισσότερα δέντρα προέρχονται από τεχνητές φυτείες, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί σε άγονες εκτάσεις των ορεινών περιοχών της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα έχουν καλλιεργηθεί σε ιδιωτικούς αγρούς (βλ. τους παρακάτω πίνακες). Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται, προέρχονται «από ιδιωτικά καστανοπερίβολα ή καστανοτεµάχια µε εµβολιασµένες ή µη καστανιές, που υπόκεινται σε δενδροκοµική περιποίηση και από ιδιόκτητους αγρούς στους οποίους υπάρχει συγκαλλιέργεια καρποφόρων δένδρων και ελάτης» και «από ιδιόκτητους δασωµένους αγρούς του άρθρου 67 του Ν. 998/79, όπως αντικαταστάθηκε µε το άρθρο 14 του Ν. 1734/87 και από εκτάσεις της παρ. 3 του άρθρου 12 του Ν. 3208/2003».

Τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα θεωρούνται περιβαλλοντικά φιλικότερα από τα πλαστικά, τα οποία είναι πιο εύφλεκτα και η παραγωγή τους είναι συχνά επιβαρυντική για το περιβάλλον.

Αυτά που προορίζονται για τη φετινή χριστουγεννιάτικη αγορά είναι έλατα, κυπαρίσσια, μαύρα πεύκα και ψευδοτσούγκες. Η απόφαση προβλέπει ότι τα δενδρύλλια «θα προσηµαίνονται» με ειδική µολυβδοσφραγίδα κοντά στις κορυφές τους και στη συνέχεια «θα σφραγίζονται µε τη δασική σφύρα στην επιφάνεια τοµής». Μάλιστα, θα ελέγχονται στις περιοχές όπου υλοτομούνται.

Η µεταφορά τους θα αρχίσει την 28η Νοεµβρίου και θα σταματήσει την 24η ?εκεµβρίου.  

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου ενεργοποιούν ελέγχους στις τελωνειακές Αρχές, ώστε σε περίπτωση που εισαχθούν δέντρα να ελέγχεται εάν συνοδεύονται από τα απαραίτητα έγγραφα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News