default-image

Αγωνία για την τύχη της διαστημοσυσκευής πάνω στον κομήτη

Κόσμος
Αγωνία για την τύχη της διαστημοσυσκευής πάνω στον κομήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με κομμένη την ανάσα προσπαθούσαν ως αργά χθες οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) να δώσουν το "φιλί ζωής" στη διαστημοσυσκευή "Φίλε", η οποία έχασε το δρόμο προς την προσεδάφισή της στον κομήτη 67Ρ "Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο" και βρέθηκε μετά από ένα άλμα τρόμου σε παγωμένο σκοτεινό γκρεμό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φορτίσει την μπαταρία της.

Η συσκευή πατάει με τους δύο από τους τρεις βραχίονες στην επιφάνεια του κομήτη, γεγονός που κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα, καθώς ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να εκτοξευθεί στο διάστημα.

Και καλά νέα

Εκτός από τα άσχημα νέα, τα οποία έγιναν γνωστά λίγες ώρες μετά την προσεδάφιση, υπάρχουν ευτυχώς και τα καλά, το γεγονός δηλαδή ότι δέκα από τα έντεκα όργανα που μεταφέρει το σκάφος, το μέγεθος του οποίου δεν ξεπερνάει εκείνο ενός πλυντηρίου, έχουν λειτουργήσει αποστέλλοντας πολύτιμες πληροφορίες στη Γη, οι οποίες ήδη αναλύονται από τους ειδικούς της ESA. Οι επιστήμονες δε γνώριζαν ως αργά χθες αν λειτουργούσε το τρυπάνι το οποίο έχει σαν στόχο γεωτρήσεις για τη λήψη δειγμάτων από τον κομήτη, κάτι το οποίο ούτως ή άλλως δεν έχει σημασία αν επιβεβαιωθούν οι χειρότεροι φόβοι και δε σταθεί δυνατόν να βρεθούν πιο κοντά στο ηλιακό φως οι ηλιακοί συλλέκτες του "Φίλε" ώστε να γεμίσουν οι μπαταρίες του ρομπότ. Η συσκευή είχε τεθεί σε κατάσταση μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας, ενώ οι επιστήμονες της ESA επιχειρούσαν επικοινωνία με τη διαστημοσυσκευή.

Ύστατη προσπάθεια

Η προσπάθειά τους επικεντρώνεται σε μια μικρή περιστροφή του ρομποτικού γεωλόγου ώστε οι ηλιακοί συλλέκτες του να βρεθούν εγγύτερα στο φως. Όσο για το τρυπάνι έχει δοθεί η εντολή να ενεργοποιηθεί, χωρίς ωστόσο κανείς να γνωρίζει αν κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Πρόκειται για μια λύση έκτακτης ανάγκης ώστε ακόμα και στην περίπτωση που το "Φίλε"... πεθάνει να έχει προλάβει να στείλει στη Γη κάποια πολύτιμα δεδομένα από το υπέδαφος του κομήτη. Ούτως ή άλλως πάντως, η συναρπαστική επιτυχία της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας παραμένει ως τέτοια καθώς για πρώτη φορά επιχειρήθηκε με επιτυχία ένα τέτοιο φιλόδοξο εγχείρημα. Οι ειδικοί άλλωστε γνώριζαν ότι οι κίνδυνοι ήταν πολλοί και απρόβλεπτοι, καθώς η μηδενική βαρύτητα του κομήτη έκανε κάτι παραπάνω από δύσκολη την απόπειρα προσεδάφισης.

Αυτό αποδείχτηκε και στην πράξη, καθώς το "Φίλε" μετά την απελευθέρωσή του από τη Ροζέτα και την επτάωρη κάθοδο βρέθηκε ένα βήμα από το χείλος του γκρεμού κατά την απόπειρα της πρώτης ελεγχόμενης προσεδάφισης σε κομήτη. Η διαστημοσυσκευή βάρους 100 κιλών δεν έπιασε ομαλά έδαφος, αναπήδησε δυο φορές με κίνδυνο να χαθεί στο διάστημα και τελικά μετά από δύο ώρες κατέληξε στην τωρινή, άγνωστη ακόμα θέση του.

Η "Ροζέτα"

Οι υπεύθυνοι της αποστολής προσπαθούν να εντοπίσουν πού ακριβώς βρίσκεται το "Φίλε" χωρίς όμως τη βοήθεια της "Ροζέτας", η οποία βρίσκεται μακριά από τον κομήτη. Όταν θα φτάσει σε σημείο που θα είναι σε θέση να έχει καλύτερη οπτική, υπάρχει η ελπίδα με την αξιοποίηση της επικοινωνίας, την οποία έχει με το "Φίλε", να βρεθεί το ακριβές σημείο χάρη στην τριγωνομετρία. Σημειώνεται ότι η πολλά υποσχόμενη αποστολή έχει σαν βασικό στόχο να αποκρυπτογραφηθούν τα μυστικά των κομητών που αποτελούνται από πάγο και βράχια - λόγος για τον οποίο αποκαλούνται "κοσμικά παγάκια" ή "βρόμικες χιονόμπαλες", όντας απομεινάρια από τη γέννηση του ηλιακού μας συστήματος. Ζητούμενο είναι να διαπιστωθεί αν φιλοξενούν ακόμα κάποια από τα υλικά της λεγόμενης "σούπας της ζωής" και αν έχει βάση η δημοφιλής θεωρία ότι οι κομήτες είναι εκείνοι που έφεραν το νερό στη Γη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News