Ειδήσεις

Κωδικοί "Φορτσάκης-Αμφίπολη" για την αδράνεια των Ελλήνων

«Η είδηση της χθεσινής ημέρας δεν ήταν ούτε η ανακάλυψη του σκελετού στην Αμφίπολη, ούτε η προσεδάφιση του Philae στον κομήτη: ήταν η άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στο νόμο που είχε μόλις ψηφίσει για τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος, ρύθμιση που η κυβέρνηση είχε με διθυράμβους παρουσιάσει ως τρανταχτή απόδειξη success story και αποδέσμευσης της χώρας από τα κάθε λογής μνημόνια…

Και ήταν η είδηση της ημέρας γιατί απαντούσε με τον πιο κρυστάλλινο τρόπο στο ερώτημα ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα. H απάντηση ήταν σαφής: η τρόικα…».

Τα παραπάνω επαναλαμβάνει, μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη, ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου.

Τα παραπάνω - και όχι μόνο - γράφει και σε άρθρο του στο οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων:  

«Δεν πρόκειται για το δικαιολογημένο ενδιαφέρον για μια ανασκαφή, ή την όποια "εθνική υπερηφάνεια", αν μπορεί ο όρος "εθνική" να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση της αρχαίας κληρονομιάς, αλλά για εθνικό ναρκωτικό.

…Αλλά και για κάτι περισσότερο από αυτό, για την υποταγή μιας κοινωνίας στην εξουσία και τα παιχνίδια εξαπάτησης που παίζει, υποταγή που θυμίζει εκείνη της μεγάλης μερίδας στη δικτατορία των συνταγματαρχών.

Τουλάχιστον τότε ήταν η σχετική ευμάρεια που η χούντα είχε κληρονομήσει από την οικονομική ανάπτυξη της δεκαετίας του '60. Αλλά τώρα; Την ώρα που ακούς τον εκατοστό αρχαιολόγο ή παλαιοανθρωπολόγο να κάνει υποθέσεις, σκέψου ότι είναι η εθνική αξιοπρέπεια, η τρόικα και ο ΕΝΦΙΑ, ηλίθιε!».

Σχόλια