Ειδήσεις

Το "φάντασμα" της οδού Πλάνης

Κάθε άλλο παρά... πλανεύει ή μαγεύει, δυστυχώς, σήμερα το μάτι των επισκεπτών και των Ηρακλειωτών η είσοδος στην άλλοτε ξακουστή οδό Πλάνης του Ηρακλείου... Στην αρχή της άλλοτε οδού Πλάνης, ή κατά κόσμο 25ης Αυγούστου, το βλέμμα καρφώνεται με θλίψη σε ένα κτήριο- "φάντασμα"! Το άλλοτε λαμπερό, ξακουστό ξενοδοχείο "Μίνως", από τα πρώτα ξενοδοχεία που λειτούργησαν προπολεμικά στο Ηράκλειο, έχει απομείνει ένα ''κουφάρι''. Μια εικόνα ντροπής στη βιτρίνα ακριβώς της πόλης, όπως είναι η αρχή της 25ης Αυγούστου.

Μια "παραφωνία" κόντρα στα τουριστικά μαγαζιά, τη βουή και τη αυξημένη κίνηση στον τουριστικό πεζόδρομο που οδηγεί τον επισκέπτη από το λιμάνι και την παραλιακή στη Λότζια, στα Λιοντάρια και στην "καρδιά'' της πόλης...

Η σημερινή εικόνα του πρώην ξενοδοχείου που δέσποζε προπολεμικά στο Ηράκλειο, γράφοντας ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία της πόλης δε θυμίζει, δυστυχώς, σε τίποτε το ένδοξο, λαμπερό παρελθόν. Δε θυμίζει σε τίποτε πως πρόκειται για ένα σπουδαίο αρχιτεκτόνημα των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Και δε θυμίζει σε τίποτε πως πρόκειται για ένα σημαντικό δημοτικό ακίνητο, που πέρασε στα χέρια του Δήμου ως ένα από τα πολλά κληροδοτήματα του Πανανού. Δημοτική περιουσία που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με ποικίλους τρόπους.

Ιστορική φωτογραφία του ξενοδοχείου «Μίνως» από το 1936, στην αρχή της τότε οδού Πλάνης.

Είτε από πολιτιστική σκοπιά, είτε ακόμα και από καθαρά λειτουργική. Δηλαδή για τη στέγαση δημοτικών υπηρεσιών. Για να αξιοποιηθεί βεβαίως η περιουσία αυτή του Δήμου Ηρακλείου απαιτούνται χρήματα και οργανωμένος σχεδιασμός. Το εγχείρημα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας κατά τα προηγούμενα χρόνια είχε, δυστυχώς, άδοξο τέλος... Ο ιδιώτης που νοίκιασε το πρώην "Μίνως" από το Δήμο κατόπιν διαγωνισμού δεν μπόρεσε για διάφορους λόγους να ανταποκριθεί στο ζητούμενο της συμφωνίας με το Δήμο. Δηλαδή την αναστήλωση του κτηρίου και την επαναλειτουργία του ως ξενοδοχείου. Το ''ναυάγιο'' της συμφωνίας επισημοποιήθηκε πριν από μια διετία. Όταν και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου λύθηκε η σύμβαση με τον ιδιώτη.

Αφού λοιπόν η ιδιωτική εμπλοκή ναυάγησε απόλυτα, το βάρος πέφτει πλέον στον ιδιοκτήτη του σπουδαίου κτηρίου. Για το Δήμο Ηρακλείου και τη δημοτική Αρχή ισχύει το... ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν...

Πριν έναν αιώνα, πάνω στη στάχτη και στα αποκαΐδια της μεγάλης σφαγής της 25ης Αυγούστου του 1898 από τους Τούρκους, στον ομώνυμο δρόμο, ανοικοδομήθηκαν σπουδαία, εντυπωσιακά κτήρια, ανάμεσά τους και το πρώην ''Μίνως'', που έφεραν τη σφραγίδα του σχεδιαστή Δ. Κυριακού.

Σήμερα, έναν αιώνα μετά τη λαμπερή ανοικοδόμηση που ακολούθησε τη σφαγή και την καταστροφή, είναι απορίας άξιον γιατί ένα τέτοιο αρχιτεκτόνημα παραμένει ''στοιχειωμένο''... Ένα ερείπιο που "πληγώνει" την πόλη και που μπορεί να πληγώσει και κυριολεκτικά, λόγω της στατικής ανεπάρκειας και των κτηριακών του προβλημάτων.

Εικόνα ντροπής για το Ηράκλειο, στην είσοδο του ιστορικού κέντρου, αποτελεί το κτήριο - "φάντασμα", που είναι περιουσία των δημοτών.

Το κτήριο

Το κτήριο βρίσκεται στη βορεινή πλευρά της 25ης Αυγούστου, στον αριθμό 3, και αποτελείται από τρία ισόγεια καταστήματα 57 τ.μ., 54,5 τ.μ. και 58 τ.μ., από τον πρώτο όροφο με εμβαδόν 169,5 τ.μ. και ακάλυπτο οικοπεδικό χώρο έκτασης 230 τ.μ., ενώ το συνολικό εμβαδό του οικοπέδου είναι 400 τ.μ.

Το κτήριο βρίσκεται από το 1987 στην ιδιοκτησία του Δήμου Ηρακλείου, ύστερα από παραχώρηση του Βενιζελείου, και αποτελεί ακίνητο της περιουσίας που κληροδότησε ο Πανανός.

Στο ισόγειο του κτηρίου είχε στεγαστεί για ένα διάστημα το Γραφείο Αλλοδαπών του Δήμου Ηρακλείου.

Μετά από άκαρπες απόπειρες εκμίσθωσης προέκυψε γόνιμος διαγωνισμός, με το Δήμο να προχωρά στις 31 Μαρτίου 2009 στη σύμβαση εκμίσθωσης του ερειπωμένου κτηρίου για 20 χρόνια.

Το ύψος της μίσθωσης που θα κατέβαλε ο ιδιώτης στο Δήμο συμφωνήθηκε στα 10.500 ευρώ το μήνα, ενώ βάσει της σύμβασης ο ιδιώτης υποχρεούνταν εντός διετίας, μέχρι δηλαδή και την 31η Μαρτίου 2011, να έχει αποκαταστήσει το κτήριο-ερείπιο και να το επαναλειτουργήσει ως ξενοδοχείο.

Η προθεσμία έληξε. Το ξενοδοχείο ουδέποτε αποκαταστάθηκε ή επαναλειτούργησε, με τον ιδιώτη να αποδίδει την αδυναμία εκπλήρωσης της υποχρέωσής του στα εμπόδια που προέκυψαν από την Αρχαιολογία.

Το 2012 ο ιδιώτης κατέθεσε αίτηση, με την οποία ζήτησε και έγινε αποδεκτή με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η πρόωρη λύση της μίσθωσης.

Δεν υπάρχει οργανωμένο πλάνο

Τι μέλλει γενέσθαι, όμως, με το σπουδαίο κτήριο που αποτελεί και περιουσία των δημοτών; Δυστυχώς, οι οιωνοί δεν είναι διόλου καλοί... Στην παρούσα φάση, όπως ανέφερε στη ''Ν.Κ.'' η αρμόδια αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας Στέλλα Αρχοντάκη, το μόνο δεδομένο είναι πως υπάρχει μια θεωρητική πρόβλεψη, έχουν δηλαδή προβλεφθεί σχετικοί κωδικοί μέσα στο δημοτικό προϋπολογισμό ώστε να υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης ορισμένων τεχνικών εργασιών. Οι εργασίες βεβαίως, αν και όταν ξεκινήσουν, όπως αναγνώρισε και η αντιδήμαρχος, θα είναι περιορισμένης κλίμακας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για κανονική αναστήλωση και χρήση του δημοτικού ακινήτου. Επ' αυτού, όπως φαίνεται, δεν υπάρχει τη στιγμή αυτή τουλάχιστον κάποιο πλάνο από πλευράς δημοτικής Αρχής.

Του Μπάμπη Σαββίδη

Σχόλια