Ειδήσεις

"Φέσωσε" ανάπηρο η ΔΕΗ

Αντί να του παράσχουν τα πάντα ως όφειλαν από την αρχή, τον έχουν εγκαταλείψει. Είναι ο Νίκος Στρατάκης από τη Γαρίπα, που από τον Οκτώβριο του 2006 σε ηλικία μόλις 45 χρονών έμεινε ανάπηρος, μετά από πτώση του σε πηγάδι 12 μέτρων ορεινά της Εμπάρου. Κι αυτοί που τον έχουν εγκαταλείψει είναι οι ιθύνοντες της ΔΕΗ, της υπηρεσίας του, που φρόντισαν για την αποκατάστασή του... μέχρις ενός σημείου.

Μέχρι εκεί που έκριναν ότι πλέον το κόστος ήταν "υπερβολικό" για την Επιχείρηση. Τα νοσήλια στο Κέντρο Αποκατάστασης Χανίων η ΔΕΗ δεν τα πλήρωσε ποτέ, εν αγνοία βεβαίως του νοσηλευόμενου υπαλλήλου της.

Συνέπεια; Ο άνθρωπος κινδυνεύει με κατάσχεση ακόμη και του αναπηρικού αυτοκινήτου του (που του είχε χορηγήσει η ΔΕΗ), αφού το νοσηλευτικό κέντρο διεκδικεί συσσωρευμένα χρέη άνω των 37.000 ευρώ, που, είπαμε, δεν είναι οφειλές του ίδιου αλλά της ΔΕΗ.

Τι κι αν γλίτωσε σαν από θαύμα τόσες ώρες στον πάτο του πηγαδιού; Τα τελευταία χρόνια του έκοψαν ακόμη και το δικαίωμα να πληρώνει μόνο τη συμμετοχή του 25% για τα φάρμακά του, με συνέπεια να δαπανά για φάρμακα και υλικά περίπου όσα λαμβάνει ως αναπηρική σύνταξη!

Η "Νέα Κρήτη" βρέθηκε χθες στο φτωχικό, παλιό πατρικό σπίτι του Νίκου Στρατάκη στο χωριό Γαρίπα - για το οποίο είχαμε ξαναγράψει - αυτή τη φορά με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, που πήγε μαζί με τον αδελφό του άτυχου εργαζόμενου της ΔΕΗ, τον Μιχάλη Στρατάκη, το μόνο άνθρωπο που έχει στον κόσμο ο Νίκος και ο οποίος δε διστάζει να μας πει: «Αν δεν είχα στην άκρη κάποια χρήματα, ο αδελφός μου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο θα είχε πεθάνει ίσως πριν προλάβει να εγχειριστεί»(!)...

Ένας αρχίατρος της ΔΕΗ, που κατέβηκε τα τελευταία χρόνια στο Ηράκλειο για την υπόθεση του Νίκου Στρατάκη, καταγγέλλεται από τον Σωκράτη Βαρδάκη και τα δύο αγαπημένα αδέλφια ως πρόσωπο-"κλειδί" στην όλη ιστορία, καθώς εκεί που οι αποφάσεις υλοποιούνταν κουτσά-στραβά, ήρθε εκείνος και λειτούργησε περίεργα, διαταράσσοντας την ομαλότητα των διαδικασιών.

«Ο αρχίατρος λειτούργησε σαν νταβατζής της διοίκησης της ΔΕΗ. Και δεν έφταιξε μόνο αυτός. Η διοίκηση της ΔΕΗ τον είχε δασκαλέψει να λειτουργήσει έτσι», καταγγέλλει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης.

Μάλιστα, παρά την προσωπική του επικοινωνία με το γραφείο του αρχίατρου στην Αθήνα και την επιτακτική έκκληση να συναντηθεί μαζί του, εκείνος ήρθε στο Ηράκλειο, έκανε τη ζημιά του και εξαφανίστηκε, «κρύφτηκε», κατά την εκτίμηση του προέδρου του ΕΚΗ.

«Το ξέρετε ότι, όταν είπα στον αρχίατρο, τη λέξη "εργατικό" για το ατύχημα του αδελφού μου, εκείνος μου είπε "μην ακούω αυτήν τη λέξη. Δεν μπορώ να ακούω για εργατικά ατυχήματα. Ατύχημα θα μου λες"», λέει ο Μιχάλης Στρατάκης με φανερό εκνευρισμό, παρά τα χρόνια που έχουν περάσει από τότε!

Τον εγκατέλειψαν

Έτσι, μετά την επίσκεψη του αρχίατρου, από το 2011 και μετά, το ταμείο των εργαζομένων της ΔΕΗ, το ΤΑΥΤΕΚΟ, κόβει από τον Νίκο Στρατάκη το μισό εφάπαξ. Και ταυτόχρονα έκοψε και τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκεί που πλήρωνε μόνο τη συμμετοχή του 25%, ενώ ούτε αποζημίωση του έχουν δώσει, παρότι από την αρχή δεν αμφισβητήθηκε πως επρόκειτο για εργατικό ατύχημα. Από τότε και μετά ο Νίκος Στρατάκης πληρώνει εξ ολοκλήρου τα φάρμακά του, που μαζί με καθετήρες, πάνες και άλλα αναγκαία υλικά στοιχίζουν γύρω στα 1.100 ευρώ, όταν η αναπηρική του σύνταξη φτάνει τα 1.200 ευρώ.

Και σαν να μην έφτανε αυτό... Του έρχονται και ειδοποιητήρια κατάσχεσης, καθώς η ΔΕΗ έπαψε να πληρώνει το Κέντρο Αποκατάστασης στα Χανιά (ιδιωτικό νοσοκομείο), ενώ η πληρωμή γινόταν με την έκδοση επιταγών στο όνομα του αδελφού του, του Μιχάλη Στρατάκη, και έτσι έρχεται το νοσοκομείο και απειλεί να κατασχέσει σε βάρος της οικογένειας ακόμα και το αναπηρικό αυτοκίνητο που η Επιχείρηση του είχε χορηγήσει, δικαιωματικά, μετά το ατύχημά του.

«Ήδη οι απλήρωτες οφειλές πρέπει να ξεπερνούν τα 37.000 ευρώ. Είναι χρήματα που όφειλε η ΔΕΗ να τα δώσει στο Κέντρο Αποκατάστασης των Χανίων, όπως πλήρωνε πριν και το Κέντρο Αποκατάστασης Πατρών», λέει με αγανάκτηση και οργή ο αδελφός του Νίκου.

Χειροτέρεψε

Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία του Μιχάλη, «τον έβγαλαν από το κέντρο της Πάτρας και έπρεπε να μπει αμέσως στο κέντρο των Χανίων. Αλλά με ευθύνη της ΔΕΗ ο αδελφός μου έμεινε πέντε μήνες εκτός με συνέπεια να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο η κατάστασή του. Τουλάχιστον τότε στο Κέντρο Αποκατάστασης της Πάτρας μπορούσε με τις πατερίτσες να προχωρήσει σε μια ευθεία. Και μετά κατάπεσε και πάλι και δεν μπορούσε να σηκωθεί από το καροτσάκι».

«Η ΔΕΗ, όχι απλά αυθαιρετεί, αλλά στην ουσία εγκληματεί. Όταν έχει αφήσει χρέος σε ένα κέντρο αποκατάστασης που η ίδια με απόφασή της είχε στείλει τον άνθρωπο να νοσηλευτεί, τότε μιλάμε πραγματικά για έγκλημα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδάκης.

Στο σημείο αυτό ο αδελφός του Νίκου παρεμβαίνει. «Αυτοί μας είπαν πού θα νοσηλευτεί ο αδελφός μου. Εμείς δεν ξέραμε τίποτα. Και μπορώ να πω ότι υπήρχε μια κοπέλα μέσα στη ΔΕΗ εκείνη την περίοδο που πραγματικά βοηθούσε. Αλλά κάποια στιγμή, με την οικονομική κρίση, τα μάζεψε και έφυγε στην Αυστραλία. Και έτσι δεν υπάρχει πια κανείς άλλος που να μας έχει βοηθήσει. Ούτε οι συνδικαλιστές μάς βοήθησαν, ούτε κανείς», τόνισε στην εφημερίδα μας ο Μιχάλης Στρατάκης.

Είναι χαρακτηριστική η κουβέντα συνδικαλιστή της ΔΕΗ, που τότε εργαζόταν σε γραφείο πρώην... βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και συγγενή της οικογένειας (!). «Μου ζητάς να έρθω και να καταθέσω; Μα, πας να με μπλέξεις;», είπε χαρακτηριστικά ο... "εκπρόσωπος" των εργαζομένων της ΔΕΗ στον Μιχάλη Στρατάκη, σύμφωνα με όσα μας μετέφερε ο ίδιος χθες, ενώ ακόμα και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος υποσχέθηκε στον Σωκράτη Βαρδάκη, μετά από άπειρες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε μαζί του, ότι θα ασχοληθεί προσωπικά με την υπόθεση, αλλά μετά αδιαφόρησε, όπως λέει στη "Ν.Κ." ο κ. Βαρδάκης.

Σωκράτης Βαρδάκης: «Έτσι βγαίνουν τα πρωτογενή πλεονάσματα»...

«Αυτά είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα του κράτους», λέει, έχοντας έκδηλη την αηδία του για όσους κάνουν κουμάντο στη ΔΕΗ, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης. «Κυβερνώντες και διοίκηση ΔΕΗ απαξιώνουν κάθε έννοια δικαίου. Απομονώνουν με τον τρόπο τους ανθρώπους και τους οδηγούν ακόμα και στο θάνατο σε τέτοιες περιπτώσεις. Η αναλγησία, δηλαδή, σε όλο της το μεγαλείο. Ένα ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος, που με το παράδειγμα αυτό φαίνεται για άλλη μια φορά. Εμείς, από τη μεριά μας, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναδείξουμε την κατάσταση. Αλλά και η Δικαιοσύνη είναι πολύ αργή σε αυτά τα θέματα», όπως λέει ο κ. Βαρδάκης.

Μάλιστα την προηγούμενη μέρα, όπως λέει, εντελώς συμπτωματικά, ενημερώθηκε δικηγόρος στο Ηράκλειο ότι εκλιπαρεί στο Εφετείο για να δικάσει μια εργατική διαφορά και να πάρει μια απόφαση μετά από δυο χρόνια, όταν μετά από αυτά τα χρόνια τα χρήματα που είναι να πάρει ένας εργαζόμενος έχουν εκμηδενιστεί.

«Τα χρήματα αυτά δεν τοκίζονται. Κι όταν ένα δικαστήριο μετά από πέντε χρόνια εκδικάσει μια εργατική διαφορά, είναι δώρον-άδωρον», καταλήγει ο κ. Βαρδάκης.

Πήγε για καταμέτρηση και έπεσε μέσα σε μοιραία παγίδα - Σώθηκε χάρη σε μια γιαγιά που πήγε να ταΐσει τις κότες της

Σαν από θαύμα έζησε ο άνθρωπος αυτός. Χθες του ζητήσαμε να μας εξιστορήσει τι του συνέβη εκείνο το πρωινό της 22ης Οκτωβρίου του 2006. «Περπατούσα σε ορεινή περιοχή της Εμπάρου για να καταγράψω το ρεύμα από τα ρολόγια των γεωτρήσεων. Και πάνω στο μονοπάτι είχαν βάλει κλαδιά σε ένα σημείο. Δε φαινόταν ότι στο σημείο αυτό υπήρχε παλιό πηγάδι. Και δεν υπήρχαν και χόρτα στη μεριά του πηγαδιού, ώστε ακόμα και σκεπασμένο να ήταν το πηγάδι, αφού δε φυτρώνουν χόρτα εκεί που υπήρχε το άνοιγμα, να το καταλάβαινα ότι ήταν σκεπασμένο το πηγάδι από τα κλαδιά. Σαν να ήταν δηλαδή μια καλοστημένη παγίδα, που έμελλε να πέσω εγώ μέσα. Καλλιά να ήταν ανοιχτό το πηγάδι. Θα το έβλεπα και θα το απέφευγα».

Από την ώρα που έπεσε μέσα στο πηγάδι, μέχρι και τις 5 το απόγευμα που τον έβγαλαν, δεν μπορούσε να πιστέψει ότι θα υπήρχε κάποιος που θα άκουγε τις εκκλήσεις του, σε μια τόσο απομονωμένη περιοχή και μάλιστα σε μήνα Οκτώβριο. «Εγώ έπεσα με τα πόδια και τραντάχτηκα. Στην αρχή έχασα λίγο τις αισθήσεις μου, αλλά μετά καταλάβαινα. Για καλή μου τύχη μια γριούλα που είχε παραδίπλα περβόλι με κότες και πήγε να τις ταΐσει, με άκουσε και έτρεξε στο χωριό να ζητήσει βοήθεια».

Ο αδελφός του Νίκου, ο Μιχάλης, στο σημείο αυτό παρεμβαίνει να μας πει ότι η γριούλα σε κατάσταση πανικού βρήκε δύο αστυνομικούς σε ένα καφενείο που έπιναν ρακές. Αρχικά δεν την πίστεψαν. Όταν όμως εκείνη τους είπε «εγώ σας ενημέρωσα. Αν πάθει κάτι ο άνθρωπος, θα έχετε εσείς την ευθύνη», τότε εκείνοι θορυβήθηκαν και πήγαν να δουν αν πράγματι υπάρχει άνθρωπος στο πηγάδι. Και όταν εντόπισαν τον άτυχο εργαζόμενο, ειδοποίησαν την ΕΜΑΚ που χρειάστηκε πάνω από μία ώρα για να τον βγάλει έξω.

Ούτε ενδιαφέρθηκαν

Στο μεταξύ, τα αδέλφια Στρατάκη βάζουν μία σοβαρή διάσταση στο όλο θέμα. Όπως μας λένε, «στέλνουν τους εργαζόμενους να κάνουν την καταμέτρηση και ούτε επικοινωνούν μαζί τους στη συνέχεια να δουν αν ζούνε ή αν τους έχει συμβεί κάτι»... Στην περίπτωση του Νίκου, ο ίδιος είχε πάρει το δικό του αυτοκίνητο, είχε μαζί του κινητό, που δεν ήταν όμως σε θέση να το χρησιμοποιήσει. Και η εντολή της ΔΕΗ ήταν να πάει να καταμετρήσει όσο γίνεται περισσότερες γεωτρήσεις, γιατί λόγω κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα.

«Από 'κει και πέρα τον αδελφό μου δεν τον πήρε κανείς να δει τι συμβαίνει. Να δούνε αν την ώρα που σχολάει... σχόλασε; Άντε και βρέθηκε μια γυναίκα και ειδοποίησε ότι τον άκουσε μέσα στο πηγάδι. Αν δε βρισκόταν αυτή η γυναίκα, δε θα τους ενδιέφερε τίποτα. Απλά αυτοί πίεζαν τους ανθρώπους να πάνε μέσα σε δέκα μέρες να βγάλουνε τη δουλειά που είχε μαζευτεί λόγω της κακοκαιρίας που είχε προηγηθεί», μας είπε ο Μιχάλης, κάνοντας λόγο για μια ΔΕΗ που δε δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τους εργαζομένους της.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια