Ειδήσεις

Μιχ. Σάλλας: "Δεν ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί"

Δίωρη συνάντηση με τους διοικητές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank) είχαν χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος. Το κύριο θέμα της σύσκεψης ήταν η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

«Δεν υπάρχει θέμα ξεπαγώματος των πλειστηριασμών» δήλωσε εξερχόμενος από τη συνάντηση ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες δε θέλουν να φορτωθούν χαρτοφυλάκια των 70 χιλιάδων ή των 100 χιλιάδων ευρώ.

«Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δε βλέπω να γίνεται», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σάλλας δήλωσε επίσης ότι συμφωνεί με τη ρύθμιση για τα "κόκκινα" δάνεια. Όπως εξήγησε, οι τράπεζες είναι αυτή τη στιγμή έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο προετοιμασμένες, ούτως ώστε πολύ γρήγορα να γίνει εφαρμογή της ρύθμισης, πράγμα που εκτιμά πως θα βοηθήσει πολύ και αναπτυξιακά την οικονομία.

Σχετικά με την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Σάλλας τόνισε πως «με το δεδομένο ότι η επόμενη χρονιά θα είναι ισχυρή, η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 2% - εκτιμούν πολλοί στο διεθνές περιβάλλον ότι μπορεί να πλησιάσει και το 3% - εξηγήσαμε στη συνάντηση με την κυβέρνηση ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να υποστηρίξουν αυτό το πλάνο, της ανάπτυξης του 2,5-3%».

Στη σύσκεψη μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και οι εκπρόσωποι των τραπεζών Δημήτρης Ματζούνης (Alpha Bank), Αλέξανδρος Τουρκολιάς (Εθνική) και Χρήστος Μεγάλου (Eurobank). Στη συνάντηση αναμενόταν να συζητηθεί και το αδιάθετο κεφάλαιο των 11,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μιλώντας σε στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά κανονικά το θέμα με τις 100 δόσεις, αλλά και με τη ρύθμιση για "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια, ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δε θα δεχτεί πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για τα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια.

Σχόλια