default-image

Απελευθέρωση θαλάσσιας χελώνας στην παραλία του Ενυδρείου

Κρήτη
Απελευθέρωση θαλάσσιας χελώνας στην παραλία του Ενυδρείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύριο Πέμπτη 13 Νοεμβρίου και ώρα 11:30 το πρωί, μπροστά από την παραλία του Ενυδρείου Κρήτης, θα γίνει η απελευθέρωση μιας θαλάσσιας χελώνας του είδους Chelonia mydas. Η χελώνα, που είναι σχετικά μικρού μεγέθους (καμπύλου μήκους 28 εκ., βάρους 3,5 κιλών), βρέθηκε τραυματισμένη από το βιολόγο Μιχάλη Δρετάκη κατά τη διάρκεια ερευνητικής αποστολής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Σητεία.

Ο κ. Δρετάκης βρήκε τη χελώνα μπλεγμένη σε πετονιές στην περιοχή Ανάλουκας (ακρωτήρι Μαύρο Μουρί) στις 2 Απριλίου. Αφού επικοινώνησε με το Σύλλογο Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας "Αρχέλων", μετέφερε την επόμενη μέρα τη χελώνα στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου Κρήτης για περίθαλψη. Η χελώνα έφερε αρκετά εξωτερικά τραύματα στην περιοχή του λαιμού, εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν σε φάση επούλωσης. Δεν έφερε κάποια μάρκα, ήταν αρκετά ζωηρή και ανταποκρίθηκε άμεσα στην παρουσία τροφής. Σε ακτινογραφία που πραγματοποιήθηκε (κτηνιατρείο κ. Π. Νικηφοράκη) δεν παρατηρήθηκε αγκίστρι στον οισοφάγο.

Η χελώνα φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου Κρήτης έως την πλήρη αποκατάσταση της υγείας της. Σήμερα, μετά από 7,5 μήνες παραμονής με τη φροντίδα και την περιποίηση των μελών της ομάδας ενυδρειολογίας του Ενυδρείου Κρήτης, υγιής και μαρκαρισμένη ετοιμάζεται να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί πως η χελώνα Chelonia mydas, όπως και η Caretta caretta, αποτελεί προστατευόμενο είδος. Η αυριανή απελευθέρωση έρχεται να μας υπενθυμίσει την ανάγκη και το σεβασμό στη θαλάσσια ζωή, και να μας ευαισθητοποιήσει σε γενικότερα θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News