default-image

Κουνουπιέρα υπέρυθρου φωτός απομακρύνει τα κουνούπια

Κουνουπιέρα υπέρυθρου φωτός απομακρύνει τα κουνούπια

Μια οπτική κουνουπιέρα που εκπέμπει υπέρυθρο φως αποτελεί το νέο υπερόπλο της ανθρωπότητας κατά των κουνουπιών και κατ' επέκταση κατά των θανατηφόρων νόσων που αυτά μεταδίδουν όπως είναι η ελονοσία.

Η εφεύρεση ανήκει στον Δρ Ζάλμποξ Μάρκα, αστροφυσικό και ερευνητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, που καταρχάς μελέτησε την επίπτωση της υπέρυθρης ακτινοβολίας στα αισθητήρια όργανα των κουνουπιών.

Τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι η ακτινοβολία δεν σκοτώνει τα έντομα, έχει όμως έντονη απωθητική δράση.

Αφού έλαβε χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων από το ίδρυμα του Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, το οποίο προάγει τεχνολογίες που μπορούν να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων που ζουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ο Δρ Μάρκα ανέπτυξε μια συσκευή που αποτελείται απόειδικούς λαμπτήρες εκπομπής επίπεδων δεσμών υπέρυθρου φωτός, μη ορατού στο γυμνό μάτι.

Μια συστοιχία από τέτοιους λαμπτήρες πάνω από μια πόρτα ή μια περιστρεφόμενη υπέρυθρη κωνική δέσμη πάνω από ένα κρεβάτι μπορούν να λειτουργήσουν ως κουρτίνα ή κουνουπιέρααντίστοιχα, την οποία δεν θα μπορούν να διαπεράσουν τα κουνούπια.

«Το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται να σκοτώνουμε τα κουνούπια. Απλώς τα αναγκάζουμε να φύγουν» σχολίασε ο ερευνητή στους Times. Οι δοκιμές έδειξαν ότι το σύστημα είναι 98% αποτελεσματικό στην απώθηση των κουνουπιών και ο Μάρκα σχεδιάζει τώρα να πραγματοποιήσει δοκιμές πεδίου στην Τανζανία.

Το παράσιτο της ελονοσίας προσβάλλει πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο και ευθύνεται για περίπου 600.000 θανάτους, οι περισσότεροι στην Αφρική. Μαζί με το AIDS και τη φυματίωση, η ελονοσία είναι σήμερα μια από τις τις τρεις σημαντικότερες ασθένειες όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων.

Πηγή: econews.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News