default-image

Ξανά στο σκαμνί για το μαχαίρωμα στα Μάλια

Κρήτη
Ξανά στο σκαμνί για το μαχαίρωμα στα Μάλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης για την υπόθεση της δολοφονίας του 19χρονου Βρετανού που έχασε τη ζωή του μετά τη συμπλοκή μεταξύ ομοεθνών του στα Μάλια πέρυσι τον Ιούλιο άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης.

Για την απόφαση που έλαβε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου στις 4/11/2014, ο δικηγόρος της οικογένειας του νεκρού Βρετανού Ιωάννης Κωνσταντουδάκης υπέβαλε υπόμνημα την Παρασκευή. Σε αυτό εξηγούσε τους λόγους που ζητούσε ως εκπρόσωπος της οικογένειας να ασκηθεί έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης για τον 20χρονο κατηγορούμενο για την ανθρωποκτονία από πρόθεση, αλλά και το συγκατηγορούμενό του για την απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία.

Αρχές Νοεμβρίου το δικαστήριο έκρινε αθώο τον πρώτο για την ανθρωποκτονία από πρόσθεση αλλά τον κήρυξε ένοχο για τη συμπλοκή. Ακόμη για την απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία από πρόθεση αθώος κρίθηκε και ο δεύτερος κατηγορούμενος, που με τη σειρά του κρίθηκε ένοχος για οπλοκατοχή, οπλοφορία και τη συμπλοκή.

Ένοχος για τη συμπλοκή κρίθηκε ένας ακόμη Βρετανός από τους συνολικά 18. Και στους τρεις επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή για τη συμπλοκή, ενώ οι 15 κρίθηκαν αθώοι για την κατηγορία αυτή.

Με τα νέα δεδομένα, η υπόθεση θα εκδικαστεί εκ νέου από μηδενική βάση για τους δύο βασικούς κατηγορούμενους. Αν για τον τρίτο, ο οποίος με τη σειρά του καταδικάστηκε για τη συμπλοκή, προκύψει από την ανακριτική διαδικασία εμπλοκή, τότε θα ασκηθούν διώξεις που θα τον οδηγήσουν εκ νέου ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Το Δικαστήριο την τελευταία ήμερα της δίκης αποφάσισε να διαβιβαστεί η δικογραφία στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, για την εύρεση ποινικών ευθυνών από άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα και ιδιαίτερα για τον τρίτο Βρετανό που καταδικάστηκε για τη συμπλοκή με αναστολή και ο οποίος δεν παραβρέθηκε καθόλου στη δίκη.

Με οριακή πλειοψηφία η απόφαση: «Ενδείξεις ότι είναι ένοχος»

Σημαντικός παράγοντας για την άσκηση έφεσης είναι το γεγονός ότι η απόφαση ελήφθη μετά από οριακή πλειοψηφία 4-3, με τον πρόεδρο της Έδρας να έχει ταχθεί υπέρ της ενοχής του 20χρονου για την πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Την ενοχή του 20χρονου κατά τη δίκη είχε προτείνει και η εισαγγελέας, αναφέροντας ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις που συνηγορούν υπέρ της ενοχής του, χωρίς όμως να υπάρχει αυτή καθαυτή η απόδειξη.

Σύμφωνα με το δικηγόρο της οικογένειας του νεκρού Βρετανού Ιωάννη Κωνσταντουδάκη, όλο αυτό το διάστημα των 15 μηνών η οικογένεια ανέμενε απαντήσεις για το αναίτιο αυτό έγκλημα. Οι κατηγορούμενοι ήταν 18 και ουδείς κρίθηκε ένοχος. Κατά την αποδεικτική διαδικασία, συμπληρώνει, υπήρξαν στείρες ενδείξεις, δεδομένης της οριακής πλειοψηφίας. Η μητέρα του και η οικογένεια θρηνούν και αναμένουν να αποδοθεί η δικαιοσύνη.

Μαρία Μαυρομάτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News