default-image

Ξεμπλοκάρουν ακίνητα λόγω "πόθεν έσχες" δύο ταχυτήτων(video)

Κρήτη
Ξεμπλοκάρουν ακίνητα λόγω "πόθεν έσχες" δύο ταχυτήτων(video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεμπλοκάρουν σε μεγάλο βαθμό οι αγοραπωλησίες ακινήτων που είχαν εγκλωβίσει χιλιάδες ενδιαφερόμενους αγοραστές, καθώς το υπουργείο Οικονομικών, μέσω τροπολογίας, δίνει τέλος σε μία από τις πολλές αδικίες που έχουν σημειωθεί και έχουν να κάνουν αυτήν τη φορά με τις πλασματικές αντικειμενικές αξίες.

Πλέον από τις 30 Οκτωβρίου και μετά το "πόθεν έσχες" στις αγοραπωλησίες ακινήτων θα ορίζεται με τιμές συμβολαίου, δηλαδή στην αξία που αναγράφεται στο συμβόλαιο και όχι στην αντικειμενική όπως προέβλεπε ο νόμος εδώ και αρκετά χρόνια.

Ουσιαστικά πρόκειται για "πόθεν έσχες" δύο ταχυτήτων και το οποίο θα εφαρμόζει η εφορία ανάλογα με την περίοδο αγοράς των ακινήτων, γεγονός που έχει προκαλέσει ήδη την αντίδραση χιλιάδων πολιτών που μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου, και μη γνωρίζοντας τις αλλαγές που θα έφερνε η συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη, προχώρησαν στην αγορά ακινήτου με το "πόθεν έσχες" να πατάει στις αντικειμενικές και όχι στην εμπορική αξία του ακινήτου.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_c8o60v1i/

Όπως ανέφερε στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα " της "ΚΡΗΤΗ TV" η πρόεδρος κτηματομεσιτών ανατολικής Κρήτης Άρτεμις Μαυράκη, διαφορετικά θα υπολογίζεται το τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων στην περίπτωση που το ακίνητο αποκτήθηκε μέχρι τις 30 Οκτωβρίου του 2014 και διαφορετικά εάν αποκτήθηκε από τις 31 Οκτωβρίου και μετά.

Και αυτό γιατί μέχρι τις 31 /10 το τίμημα αγοράς ήταν σχεδόν πάντα η αντικειμενική αξία (τα τελευταία χρόνια οι αντικειμενικές αξίες είναι πολύ υψηλότερες από τις εμπορικές τιμές), που σημαίνει ότι την τύχη με το μέρος τους έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που απέκτησαν ή πρόκειται να αποκτήσουν ακίνητο μετά την αλλαγή των διατάξεων που προβλέπουν ότι ως τίμημα αγοράς λαμβάνεται το ποσό που προκύπτει από το συμβόλαιο αγοράς.

Πάντως η νέα διάταξη δεν έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014 που ενεργοποιήθηκε το "πόθεν έσχες" στις μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά από την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, στις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2015 για τα εισοδήματα του 2014 όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου κάποιο ακίνητο, του οποίου η αντικειμενική αξία είναι μεγαλύτερη από το πραγματικό τίμημα, θα κληθούν να καλύψουν τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ της αντικειμενικής αξίας και του πραγματικού τιμήματος. Δηλαδή, όσα συμβόλαια έχουν συνταχθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου έχουν γίνει με το στρεβλό νόμο, ενώ για όσα έχουν μεταβιβαστεί τις τελευταίες μέρες, τα συμβόλαια έχουν συνταχθεί στην πραγματική τιμή που αποκτήθηκε το ακίνητο. Η νέα διάταξη του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι ως τίμημα αγοράς λαμβάνεται το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης, όπως αυτό προκύπτει από τα οικεία πωλητήρια συμβόλαια αγοράς, εκτός εάν από έλεγχο προκύπτει μεγαλύτερο ποσό, οπότε λαμβάνεται υπόψη το ποσό αυτό.

Πόθεν έσχες δύο κατευθύνσεων για χιλιάδες αγοραστές

ΑΚΙΝΗΤΟ: Αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ

Αγοραία αξία 100.000 ευρώ

Πόθεν έσχες έως 30/10

Αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ

Πόθεν έσχες από 31/10

Εμπορική αξία 100.000 ευρώ

-Αγορά ακινήτου Σεπτέμβριο

Αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ

Αναγραφή στη φορολογική δήλωση 2015: 200.000 ευρώ

-Αγορά ακινήτου από 31/10

Αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ

Εμπορική αξία 100.000 ευρώ

Αναγραφή στη φορολογική δήλωση 2015: 100.000 ευρώ

Της Βάλιας Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News