Ειδήσεις

Ιεράπετρα: Ανεμοστρόβιλος έφερε την καταστροφή σε θερμοκήπια

Από τα ξημερώματα της Κυριακής οι παραγωγοί κηπευτικών στους οικισμούς Κοπάνες και Γαβρίλης, δυτικά της Ιεράπετρας, μετρούν τις πληγές που άφησε στα θερμοκήπιά τους ο ανεμοστρόβιλος, ο οποίος προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή σε δυο-τρεις καλλιέργειες ντομάτας και πιπεριάς. Μικρότερης έκτασης ζημιές προξένησε σε 20 συνολικά στρέμματα, τα οποία είχαν την ατυχία να βρεθούν στην τρελή πορεία που ακολούθησε βγαίνοντας στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου από το Λιβυκό Πέλαγος.

«Μου τηλεφώνησαν στις 7:20 το βράδυ του Σαββάτου οι γείτονές μου, και μου είπαν ότι ο ανεμοστρόβιλος είχε κάνει ζημιές σε μερικά θερμοκήπια. Όταν έφτασα στο δικό μου, εξωτερικά δεν είδα κάποια ζημιά, όταν όμως μπήκα στο εσωτερικό είδα ότι μου είχε εξαφανίσει την οροφή από ένα κομμάτι γύρω στο μισό στρέμμα. Τώρα ξεκινήσαμε να κόβουμε ντομάτες και δεν περιμέναμε ότι θα μας ερχόταν αυτό το κακό.

Ο κ. Ηλίας Παπαδάκης

Αμέσως από το πρωί της Κυριακής ξεκινήσαμε να κλείνουμε τις πληγές που μας άφησε ο ανεμοστρόβιλος, γιατί δεν περιμένουμε βοήθεια από κανέναν. Δεν περιμένουμε βέβαια αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ γιατί έχουμε πάρει απαλλαγή και δεν πληρώνουμε ασφάλιστρα, απλά επειδή δεν του έχουμε εμπιστοσύνη», μας είπε ο νεαρός αγρότης Ηλίας Παπαδάκης, ο οποίος καλλιεργεί στις Κοπάνες, σε μια περιοχή που συνήθως πλήττεται από το βοριά και όχι από το νοτιά.

Η απίστευτη δύναμη του αέρα που στροβιλιζόταν για μερικά λεπτά της ώρας εκτονώθηκε λίγο βορειότερα από τις Κοπάνες, στη θέση "Γαβρίλης".

«Η ώρα ήταν γύρω στις 7 το βράδυ και περιμέναμε να έρθουν τα παιδιά μας, όταν ακούσαμε ένα τρομακτικό θόρυβο σαν να έπεφτε αεροπλάνο δίπλα μας. Σβήσανε τα φώτα και ακούσαμε τα συντρίμμια του θερμοκηπίου να εκσφενδονίζονται σε απόσταση 200 μέτρων από εδώ. Φοβηθήκαμε πάρα πολύ», μας είπε η κ Γεωργία Δασκαλογιαννάκη που μένει στον οικισμό Γαβρίλη.

«Τέτοιο  πράγμα δεν έχει ξανασυμβεί στην περιοχή αυτή. Ήταν τρομακτική εμπειρία για εμάς τους ηλικιωμένους που μένουμε μόνοι εδώ στην ερημιά», πρόσθεσε ο κ. Γιώργος Δασκαλογιαννάκης.

Έξω φρενών ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου

Στο πλευρό των πληγέντων παραγωγών βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης, ο οποίος μίλησε για την αδιαφορία της Πολιτείας, των τοπικών Αρχών και των αρμόδιων υπηρεσιών, που δεν έσπευσαν να τείνουν χείρα βοηθείας σε εκείνους που έδιναν τον αγώνα να σταθούν στα πόδια τους, μαζεύοντας τα συντρίμμια τους.

Ο κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης

«Οι άνθρωποι αυτοί, που ευτυχώς είναι λίγοι, έχουν καταστραφεί. Από τη στιγμή που ο ανεμοστρόβιλος μπήκε μέσα στην καλλιέργεια της πιπεριάς, και ξήλωσε ακόμα και τις σιδερένιες κατασκευές εκσφενδονίζοντας σε μεγάλη απόσταση τις οροφές των θερμοκηπίων, δεν υπάρχει περίπτωση να σωθούν αυτά τα φυτά, ό,τι και αν γίνει. Αυτοί οι νέοι αγρότες, που είχαν μόλις ξεκινήσει να καλλιεργούν, δεν είχαν προλάβει να κάνουν δήλωση καλλιέργειας για να πληρώσουν τον ΕΛΓΑ. Ακόμα όμως και να τον είχαν πληρώσει, δε θα έπαιρναν αποζημίωση γιατί θα έπρεπε να είχε καταστραφεί το 30% των καλλιεργειών της περιοχής. Θα έπρεπε δηλαδή να είχαμε τουλάχιστον 5.000 στρέμματα ισοπεδωμένα. Αυτό θα είχε συμβεί μόνο αν είχε περάσει από εδώ ο τυφώνας "Κατρίνα". Μας ζητούν επομένως να πληρώνουμε ΕΛΓΑ αλλά να μην έχουμε καμία σχεδόν πιθανότητα να πάρουμε αποζημίωση αν μας συμβεί κάτι απρόοπτο», μας είπε ο κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης.

«Είμαστε σε απόγνωση. Μας έλεγαν οι γεωπόνοι ότι είχαμε την καλύτερη καλλιέργεια πιπεριάς τύπου Φλωρίνης. Τώρα θα αρχίζαμε να κόβουμε τους πρώτους καρπούς. Μας πρόλαβε όμως ο ανεμοστρόβιλος. Κατέβηκε από τον απέναντι λόφο το "χωνί" και μας διέλυσε ένα θερμοκήπιο με ντομάτα που προσπαθούμε τώρα να το μπαλώσουμε και ένα με πιπεριές που δεν έχει σωτηρία. Ζητούμε από τους αρμόδιους να σκύψουν πάνω στο πρόβλημά μας, γιατί καταστραφήκαμε.

Ο κ. Βασίλης Αχτύπης

Αν δείτε γύρω σας, θα δείτε δεκάδες άλλα θερμοκήπια κατεστραμμένα  από παλαιότερες θεομηνίες. Οι ιδιοκτήτες τους τα εγκατέλειψαν, γιατί δεν μπορούσαν να τα επισκευάσουν χωρίς τη συνδρομή της Πολιτείας. Ας σκεφτούν αυτοί που βρίσκονται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων γιατί έμειναν ακαλλιέργητα 2.000 στρέμματα θερμοκηπίων, και γιατί νοικιάστηκαν σε αλλοδαπούς φέτος 5.700 στρέμματα», μας λέει ο νεαρός αγρότης κ. Βασίλης Αχτύπης.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια