default-image

"Καταιγίδα" ακυρωτικών αποφάσεων στους Ο.Τ.Α.

Κρήτη
"Καταιγίδα" ακυρωτικών αποφάσεων στους Ο.Τ.Α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Καταρρέουν" σαν χάρτινοι πύργοι οι ανώνυμες εταιρείες των Ο.Τ.Α. στην Κρήτη, των οποίων τα Διοικητικά Συμβούλια συγκροτήθηκαν μετά την ανάληψη των νέων δημοτικών Αρχών την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι αποκαλύψεις για το πλήθος των παρατυπιών στις συνθέσεις των εταιρειών του Δήμου Ηρακλείου και τα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού.

Μόλις σήμερα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με απόφασή της προχώρησε σε μια ακόμη ακύρωση σύνθεσης Διοικητικού Συμβουλίου δημοτικής εταιρείας. Αυτή τη φορά στο επίκεντρο του ελέγχου νομιμότητας βρέθηκε ο Δήμος Χερσονήσου και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Βόρειας Πεδιάδας, γνωστός ως ΦοΔΣΑ.

Μετά από έλεγχο που έγινε, αποκαλύφθηκε ότι ο ορισμός των 9 νέων μελών της Διοίκησης του ΦοΔΣΑ πρόεκυψε από έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας και όχι τακτική, όπως απαιτεί η νομοθεσία, με αποτέλεσμα να καταπίπτει το σύνολο του Δ.Σ. της Ανώνυμης Εταιρείας! Συγκεκριμένα η απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένη Διοίκησης Κρήτης Γρηγόρη Ροκαδάκη, που εκδόθηκε στις 7 Νοεμβρίου και ενώ είχε ξεσπάσει η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων για το Δήμο Ηρακλείου, αναφέρει ότι: «…σύμφωνα με το Καταστατικό της Φο.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας- Ανώνυμης Εταιρείας Ο.Τ.Α. στο άρθρο 20 ορίζεται ότι "τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας για θητεία παράλληλη με τη θητεία των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων, που παρατείνεται αυτόματα μέχρι την πρώτη τακτική Γενική Συνέλευση μετά τη λήξη της θητείας τους, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί το δίμηνο από την εγκατάσταση των νέων δημοτικών Αρχών", ήτοι μέχρι 31/10/2014 στην προκειμένη περίπτωση.

Aπό τις ως άνω διατάξεις προκύπτει ότι απαγορεύεται τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να εκλέγονται από Έκτακτη Γενική Συνέλευση».

Μάλιστα με την ίδια ακυρωτική απόφαση προκύπτει ότι ο έλεγχος νομιμότητας έφερε στο φως και άλλες μη σύννομες διαδικασίες κατά τη διάρκεια συγκρότησης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, οι οποίες αφορούν στη θητεία του Δ.Σ. και στις ιδιότητες των μελών του συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:

«Ακυρώνουμε την από 05/10/2014 απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Χερσονήσου, με την οποία εκλέχθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς η εκλογή του δεν είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν.2190/1920 "Περί ανωνύμων εταιρειών", όπως ισχύουν μετά την τροποποίησή τους με το Ν. 2339/1995 και το Ν. 3604/2007, με τις οποίες ορίζεται ότι

"1. Η θητεία των μελών του Δ.Σ. ουδέποτε δύναται να υπερβαίνει τα έξι έτη. Κατ' εξαίρεση η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου παρατείνεται μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, εντός της οποίας πρέπει να συνέλθει η αμέσως επόμενη τακτική γενική συνέλευση.

2.Οι σύμβουλοι, μέτοχοι ή μη μέτοχοι, είναι πάντοτε επανεκλέξιμοι και ελεύθερα ανακλητοί"».

Πώς ακυρώθηκε η σύνθεση του Δ.Σ.

Το ζήτημα του μη σύννομου της σύνθεσης αναδείχθηκε εκ των έσω. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Χερσονήσου και νέο μέλος του Δ.Σ του ΦοΔΣΑ Γιάννης Σέγκος έσπευσε εξαρχής να εκφράσει ενστάσεις για τη διαδικασία η οποία όπως εξηγούσε σε κάθε τόνο «έπασχε από νομιμότητα». Η συγκρότηση της διοίκησης, στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος από πλευράς αντιπολίτευσης, τον ανάγκασε, όπως εξηγεί, να προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τον απαιτούμενο έλεγχο νομιμότητας. Από την απόφαση προέκυψε ότι όντως υπήρχε ζήτημα.

Η εμπλοκή στο ΦοΔΣΑ προκαλεί διοικητικές παρενέργειες, αφού ουσιαστικά ο Φορέας πρέπει να λειτουργήσει με την παλαιά διοίκηση, μέχρι τη σύγκληση τακτικής γενικής συνέλευσης, η οποία θα αποφασίσει και τα μέλη και της νέας διοίκησης. Πάντως και με αυτή τη περίπτωση επιβεβαιώνεται ότι οι έλεγχοι νομιμότητας αποφάσεων εταιρειών της Αυτοδιοίκησης θα φέρουν στο φως πλήθος παρατυπιών.

Χρήστος Κώνστας

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News