default-image

Κουνάει μόνο τα μάτια και δεν της δίνουν το επίδομα

Κρήτη
Κουνάει μόνο τα μάτια και δεν της δίνουν το επίδομα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορίες απίστευτης κρατικής αναλγησίας βιώνει μία 80χρονη γυναίκα από τον Κρούστα Λασιθίου, η οποία είναι κατάκοιτη και κουνάει μόνο τα μάτια της. Εδώ και 6 χρόνια η γιαγιά Ζαχαρένια και η οικογένειά της ανεβαίνουν έναν απίστευτο Γολγοθά με επιτροπές και ενστάσεις, αφού δεν μπορεί να λάβει το επίδομα αναπηρίας από τον ΟΓΑ επειδή το χαρτί των επιτροπών δεν αναφέρει πάνω τη λέξη «παραπληγία», παρόλο που έχει διαγνωσθεί με αναπηρία 100% εφ' όρου ζωής και ο θεράπων ιατρός νευρολόγος από το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου επιβεβαιώνει και εγγράφως ότι πάσχει από παραπληγία. Τα έξοδα δυσβάστακτα για την ίδια και την οικογένειά της, αφού οι ανάγκες της είναι αναρίθμητες σε υγειονομικό υλικό και όχι μόνο.

Όλα ξεκίνησαν μία πτώση από τη σκάλα. Η γιαγιά Ζαχαρένια έπεσε από τις σκάλες και από τότε ξεκινά ο Γολγοθάς της. Της ίδιας και των παιδιών της, καθώς 4 χρόνια παλεύουν με τις επιτροπές και τις ενστάσεις. Η σημερινή της κατάσταση δείχνει μία γυναίκα που κουνάει μόνο τα μάτια της. Ο θεράπων νευρολόγος σε δημόσιο νοσοκομείο έχει διαγνώσει και επιβεβαιώσει εγγράφως παραπληγία. Οι επιτροπές που την έχουν εξετάσει έχουν διαγνώσει 100% αναπηρία εφ' όρου ζωής. Παρ' όλα αυτά, επίδομα από τον ΟΓΑ δε λαμβάνει. Και ο λόγος γιατί στο χαρτί των επιτροπών δε γράφεται η λέξη παραπληγία. Ο διευθυντής του ΙΚΑ Αγίου Νικολάου απαντά ότι έτσι λέει ο νόμος.

Όμως, οι δικοί της λένε ότι πάει ο 6ος χρόνος σε αυτή την κατάσταση. «Πρέπει να πεθάνουν αυτοί οι άνθρωποι αν δεν υπάρχουν παιδιά να τους φροντίζουν;», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Μέσα στα άγρια μεσάνυχτα, στις 2 τα μεσάνυχτα, η 2η επιτροπή, μετά από 2 χρόνια αίτησης, επισκέπτεται το σπίτι της γιαγιάς Ζαχαρένιας για να την εξετάσει. «Μας ειδοποίησαν αν θέλαμε να έρθουν κατά τις 12:30 τα μεσάνυχτα, διαφορετικά θα περνούσε και πάλι από επιτροπή μετά από δύο χρόνια. Αναγκαστήκαμε να το δεχτούμε και ήρθαν τελικά στις 2 μετά τα μεσάνυχτα», αναφέρει η κόρη της.

Το κόστος δυσβάσταχτο, αν υπολογίσει κανείς τα έξοδα. Υγειονομικό υλικό, ένα πανάκριβο σωληνάκι που τοποθετείται στο στομάχι της γιαγιάς για να μεταφέρει την τροφή, αφού η ίδια δεν μπορεί από μόνη της να καταπιεί και όχι μόνο...

«Με τα χαράτσια του σπιτιού, με ΔΕΗ, με υγειονομικό υλικό, με διατροφή καταλαβαίνετε ότι τώρα το χειμώνα και με τη θέρμανση τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», συμπληρώνει η ίδια, εν έτει 2014, όπου ιστορίες τρέλας, παραλογισμού και απίστευτης κρατικής αναλγησίας παραμένουν στο προσκήνιο...

Της Φωτεινής Μαυροματάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News