default-image

Προβληματικό το νομοσχέδιο

Κρήτη
Προβληματικό το νομοσχέδιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολή σε σχέση με τα δημοσιεύματά μας για την έρευνα και την τεχνολογία, το σχετικό προς ψήφιση νομοσχέδιο για την έρευνα, αλλά και το κορυφαίο ερευνητικό ίδρυμα της Ελλάδας, το ΙΤΕ, δίνει μέσω της «Νέας Κρήτης» ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΙΤΕ στη δημοσιότητα.

Οι θέσεις του Συλλόγου έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, όχι μόνο λόγω της αριστείας του ΙΤΕ, στην οποία οι εργαζόμενοι έχουν καθοριστική συμβολή, αλλά και λόγω της ευθύτητας με την οποία απευθύνονται στη «Νέα Κρήτη». Μάλιστα, όπως αναφέρουν στο εισαγωγικό τους σημείωμα, «σας επισυνάπτουμε επιστολή στο πλαίσιο της κριτικής του υπό συζήτηση νομοσχεδίου για την "Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις"».

Η επιστολή του προέδρου κ. Αριστείδη Πετράκη και του γενικού γραμματέα κ. Ιωάννη Μπασδέκη έχει ως εξής:

«Αγαπητέ κύριε Σαχίνη, ξεκινώντας θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που παρακολουθείτε τη θεματολογία του Συλλόγου Εργαζομένων του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΣΕΙΤΕ), για εργασιακά θέματα που αναδεικνύονται από την κριτική μας επί του υπό συζήτηση νομοσχεδίου για την έρευνα, μεταξύ άλλων για τη χωρίς εκπτώσεις εφαρμογή της «Χάρτας του Ερευνητή - Κώδικας δεοντολογίας για την πρόσληψη ερευνητών» και τα «μπλοκάκια». Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να προσφέρουμε διευκρινίσεις για αυτά τα δύο συγκεκριμένα θέματα που αναδείχθηκαν από άρθρα σας στη "Νέα Κρήτη" και αφορούν άμεσα τον ΣΕΙΤΕ.

Το ΙΤΕ καταβάλλει συνεχή αγώνα ώστε να καταφέρνει να βρίσκεται στην πρωτοπορία στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, παρά τις δυσμενέστατες για το χώρο της έρευνας παρεμβάσεις από την πλευρά της Πολιτείας, οι οποίες δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια αυτή. Το σύνολο του προσωπικού του ΙΤΕ, από όποια θέση κι αν βρίσκεται, δίνει καθημερινά τον καλύτερο εαυτό του, τόσο για τη διατήρηση των μέχρι σήμερα εξαιρετικών επιδόσεών του όσο και για την ανάδειξη της έρευνας ως έναν από τους κύριους πυλώνες ανάπτυξης της χώρας μας.

Υπό αυτό το πρίσμα, κάθε παρέμβασή μας ως Σύλλογος Εργαζομένων είναι στην κατεύθυνση πρόληψης ή θεραπείας μεμονωμένων φαινομένων, μέσω διατάξεων που οφείλουν ή αντιθέτως δεν πρέπει να θεσμοθετηθούν, προς όφελος της έρευνας της χώρα μας και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων στα Ερευνητικά Κέντρα.

Ειδικότερα, η παρέμβαση του ΣΕΙΤΕ στο πλαίσιο του υπό επεξεργασία σχεδίου νόμου για την «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις», με αναφορά συγκεκριμένα στο «όρους γαλέρας» του τεχνικού- διοικητικού προσωπικού και των συμβασιούχων, απευθύνεται προς τους συντάκτες του νομοσχεδίου. Αυτό, διότι η μόνη αναφορά στο επιστημονικό-τεχνικό και στο διοικητικό-βοηθητικό προσωπικό που υπάρχει στο νομοσχέδιο γίνεται στο άρθρο 18 παρ. 5 & 6. Η αναφορά αυτή καταλαμβάνει ακριβώς 12 σειρές και το μόνο που θεσμοθετεί (αναφέρει) είναι το φορτίο που καλούνται να αναλάβουν οι εργαζόμενοι, χωρίς καμία αναφορά στα απαιτούμενα προσόντα για την κάθε κατηγορία προσωπικού, πράγμα που θα αποτελούσε κατ' ελάχιστο μια αξίωση για τους εργαζομένους αυτούς. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε κίνητρα, πνευματικά δικαιώματα, παροχές, κινητικότητα και άλλες πρόνοιες, κάτι που προβλέπεται για όλους τους άλλους θεσμοθετημένους ρόλους που αναφέρονται στο σχέδιο νόμου. Σημειώνουμε ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες προσωπικού επανδρώνουν κατά 70 έως 80% τα ερευνητικά κέντρα της χώρας, και σε πολλές περιπτώσεις συμμετέχουν ενεργά σε ερευνητικές δραστηριότητες, σε αρκετές εξ αυτών με πρωταγωνιστικό ρόλο (επιστημονικοί υπεύθυνοι έργων).  

Η «τρέχουσα» προβληματική έκδοση του νομοσχεδίου (σημ.: καταβάλουμε προσπάθειες αυτή να βελτιωθεί θεμελιωδώς) δε συμμορφώνεται με την Ευρωπαϊκή Σύσταση της 11ης Μαρτίου 2005 «Χάρτα του Ερευνητή-Κώδικας δεοντολογίας για την πρόσληψη ερευνητών». Βάσει αυτής, σημαντικό ποσοστό του χαρακτηριζόμενου τώρα επιστημονικού προσωπικού, αλλά ακόμα και μέρος του διοικητικού προσωπικού, λαμβάνει de facto τον τίτλο, κυρίως όμως την εργασιακή ελευθερία του οριζόμενου σαφέστατα από τη Χάρτα ως Ευρωπαίου Ερευνητή (που αποτελεί αξίωση του εργαζομένου και περιλαμβάνει πολλές σημαντικές πρόνοιες). Η αναφορά μας λοιπόν στοχεύει στον τρόπο αντιμετώπισης της πλειοψηφίας των εργαζομένων από το νομοσχέδιο και όχι στις εργασιακές σχέσεις, ούτε στον τρόπο αντιμετώπισης των εργαζομένων από τις Διοικήσεις του ΙΤΕ και των άλλων Ερευνητικών Κέντρων».

Προσπάθειες αναίρεσης: Προσλήψεις με μπλοκάκια

Η επιστολή των εργαζομένων του ΙΤΕ καταλήγει ως εξής: «Σε ό,τι αφορά την επαύξηση του αριθμού των εργαζομένων στο ΙΤΕ με το εργασιακό status των συμβάσεων έργου («μπλοκάκια»), σημειώνουμε ότι το ΙΤΕ, από ιδρύσεώς του, έχει περιλάβει στον Εσωτερικό του Κανονισμό το θεσμό των προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και μεταδιδακτορικών υποτροφιών και υποστηρίζει με αυτόν τον τρόπο πάνω από 300 νέους επιστήμονες και ερευνητές κάθε χρόνο, όχι μόνο από το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Κρήτης αλλά και από άλλα Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας.

Οι θεσμοθετημένες - μέχρι πρότινος - από το ΙΤΕ διαδικασίες χορήγησης υποτροφιών σε «εκκολαπτόμενους ερευνητές» άλλαξαν με ευθύνη της Πολιτείας ως προς το δυσμενές των συμβάσεων έργου, αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό των συναδέλφων με το συγκεκριμένο εργασιακό καθεστώς. Επ' αυτού, τόσο το ΙΤΕ (θεσμικά) με επανειλημμένες και πολλαπλές επίσημες παρεμβάσεις του προς τα αρμόδια υπουργεία, όσο και ο ΣΕΙΤΕ (πολιτικά), με την όποια ευχέρεια διαθέτει, καταβάλλουν προσπάθειες αναίρεσης. Σε καμία όμως περίπτωση η πρόσληψη προσωπικού με «μπλοκάκια» δεν αποτελεί πάγια τακτική ούτε στο ΙΤΕ αλλά ούτε και στα άλλα Ε.Κ. Παράλληλα σημειώνουμε ότι το Δ.Σ. του ΙΤΕ μέχρι και τον Ιούλιο του 2014 διατηρούσε το θεσμό και συνέχισε να χορηγεί υποτροφίες σε πλείστους προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, με κίνδυνο να απορριφθούν οι δαπάνες αυτές από το ΕΣΠΑ και να απολεσθούν τα σχετικά κονδύλια, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την επιβίωση του ΙΤΕ.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, οι εργαζόμενοι στο ΙΤΕ δουλεύουν πολύ σκληρά και καταβάλλουν συνεχή υπερπροσπάθεια προκειμένου το ΙΤΕ να βρίσκεται στην πρωτοπορία στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, και επομένως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε θέματα δικαίου, αξιοκρατίας, διαφάνειας και αξιοπρέπειας στην εργασία. Ως εκ τούτου, οι όποιες παρεμβάσεις μας διέπονται από αυτές τις αρχές. Γι' αυτό και οι συγκεκριμένες διευκρινίσεις που σας επισημαίνουμε, παρακαλούμε να ιδωθούν κάτω από αυτό το πρίσμα. Με εκτίμηση...».

Του Γιώργου Σαχίνη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News