default-image

Όταν οι νεκροί δε δικαιώνονται

Κρήτη
Όταν οι νεκροί δε δικαιώνονται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα, που απασχόλησαν την κοινή γνώμη όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, δεν έχουν χαρακτηριστεί ακόμη ως τέτοια, παρά την παρέλευση τριών και πλέον ετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειες των θυμάτων.

Η περίπτωση του δασοπυροσβέστη Στυλιανού Μαρκάκη, ο οποίος εν ώρα καθήκοντος απανθρακώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2007 στην προσπάθειά του για την κατάσβεση πυρκαγιάς στο Βώσακο Ρεθύμνου, μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του, και το περιστατικό με τον εργαζόμενο της ΔΕΗ και ηλεκτροτεχνίτη Γεώργιο Χριστάκη και πατέρα δύο παιδιών, που απανθρακώθηκε από το ρεύμα στη λεωφόρο Ικάρου στις 11 Αυγούστου του 2011, εκτελώντας εργασίες, αποτελούν τρανταχτά παραδείγματα.

Για «εγκλήματα που συνεχίζονται» κάνει λόγο το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, ενώ στέκεται στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων, που προσπαθούν να κινήσουν νομικές διαδικασίες για να αποκατασταθούν ηθικά, αλλά και να επιβιώσουν.

Απαράδεκτο

«Δυστυχώς, συνεχίζεται το έγκλημα εις βάρος ενός ανθρώπου που θυσιάστηκε στο βωμό του μεροκάματου, με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών της Αθήνας, οι οποίες δεν έχουν μετά από τρία χρόνια χαρακτηρίσει εργατικό το θανατηφόρο ατύχημα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΗ Σωκράτης Βαρδάκης για τον εργαζόμενο της ΔΕΗ. Σημειώνεται πως η τοπική Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας είχε αποφανθεί για εργατικό ατύχημα τότε, πριν ακόμη εκπνεύσει ο άτυχος άνδρας.

Όπως είπε ο κ. Βαρδάκης, η οικογένειά του αυτήν τη στιγμή είναι ξεκρέμαστη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα άνεργα παιδιά του, που έμειναν στο δρόμο, να πάρουν τη σύνταξή του. «Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση όχι μόνο της ΔΕΗ, αλλά και του υπουργείου Εργασίας, όπου μας ενημέρωσαν ότι έχει αποταθεί η οικογένεια. Εμείς τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να επικοινωνήσουμε με το αρμόδιο υπουργείο και με τη διοίκηση της ΔΕΗ και, αν χρειαστεί, θα προβούμε και σε νομικές ενέργειες εάν δε λειτουργήσουν το ταχύτερο δυνατό οι αρμόδιες επιτροπές, ως οφείλουν, για να χαρακτηρίσουν το περιστατικό ως εργατικό δυστύχημα και να μπορέσει η οικογένεια να πάρει αυτά που δικαιούται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδάκης.

«Είναι θέμα και ηθικής τάξης πλέον και επιβίωσης δικής μας», είχε εκφράσει στο μεταξύ η οικογένειά του κατά τη συνάντησή της προχθές με τον κ. Βαρδάκη.

Ο πόνος

«Παρακαλώ την Παναγία να έχει καλά το μυαλό μου, να ακούσω να χαρακτηρίσετε εργατικό δυστύχημα, να δω προτομές, έναν δρόμο στο όνομά του και να μου γυρίσουν και τις κρατήσεις του παιδιού μου. Το βλέπω μόνο στις φλόγες και καίγεται ζωντανό και ουρλιάζουν και τα τρία και φωνάζουν βοήθεια. Δε ζήτησαν μια συγνώμη για τις ψυχές των παιδιών. Εγώ στην προσευχή μου λέω "συγνώμη που σε γέννησα, παιδί μου"...», τόνισε χθες, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", η μάνα του δασοπυροσβέστη.

«Αυτός ο πόνος δεν παλεύεται. Σε μια σακούλα σκουπιδιών μου το έφεραν. Τι άλλο πόνο μπορεί να έχει μια μάνα; Δεν το ξανάδα παρά μόνο μετά από τρία χρόνια που έκανα την εκταφή. Θα πεθάνω κάποια στιγμή και το δυστύχημα δε θα έχει χαρακτηριστεί εργατικό», τόνισε η 73χρονη κ. Ελένη Μαρκάκη, που δεν μπορεί να ησυχάσει, όπως μας είπε, αν δε δει κάτι από τον Στέλιο της.

Εκτός από τη σύνταξη, μείζον ζήτημα και το ηθικό κομμάτι

«Το ΙΚΑ αποφάσισε να μην καταβάλει τη σχετική σύνταξη στη μάνα του αποθανόντος, που ήταν ελεύθερος, χωρίς όμως να το χαρακτηρίσει ως εργατικό ατύχημα, όπως όφειλε να το κάνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκλείεται ο δρόμος της επίλυσης του συγκεκριμένου ζητήματος μέσω της Δικαιοσύνης», τόνισε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, που συναντήθηκε προχθές με την κ. Ελένη Μαρκάκη. Ο ίδιος εξήγησε πως και να προσφύγει η 73χρονη στη Δικαιοσύνη και να κερδίσει τη δίκη δε θα λάβει τη σύνταξη, αφού το ΙΚΑ δεν το έχει αναγνωρίσει ως εργατικό ατύχημα και ουσιαστικά δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων ο άνθρωπος που έπεσε στο καθήκον.

«Το μέγα ζήτημα δεν είναι αν θα πάρει η μάνα τη σύνταξη ή όχι, αλλά το ηθικό κομμάτι που έχει να κάνει με το ότι ουσιαστικά τη στιγμή που ο ασφαλιστικός φορέας δεν το αναγνωρίζει ως εργατικό αυτόματα αγνοεί ότι ο συγκεκριμένος πυροσβέστης έπεσε σε ώρα καθήκοντος. Είμαστε στο πλευρό της οικογένειας και θα τη βοηθήσουμε όσο μπορούμε, ενώ θα γίνουν και προσπάθειες να έρθουμε σε συνεννόηση τόσο με το Δήμο, όσο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για την υλοποίηση απόφασης που αφορούσε στην ονομασία οδού με το όνομα και των τριών πεσόντων στο καθήκον πυροσβεστών», κατέληξε ο κ. Βοργιάς.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News