default-image

ΑΟΖ και τριμερής στη συνάντηση Σαμαρά - Αναστασιάδη

Ελλάδα
ΑΟΖ και τριμερής στη συνάντηση Σαμαρά - Αναστασιάδη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Κύπρο βρίσκεται από χτες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς,  οποίος σήμερα θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη στη Λευκωσία. 

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν ο συντονισμός των ενεργειών απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και οι θέσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος σύμφωνα με Τα Νέα, εισηγήθηκε αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ, με ταυτόχρονη παρουσία της τουρκοκυπριακής πλευράς στις εξελίξεις για το μέλλον των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Η Λευκωσία απορρίπτει την εισήγηση, επαναλαμβάνοντας τη σταθερή θέση πως οι Τουρκοκύπριοι θα επωφεληθούν από τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους του νησιού μετά τη λύση του Κυπριακού.

Μετά το πέρας της κατ' ιδίαν συνάντησης Σαμαρά-Αναστασιάδη, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο ηγετών με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Όπως αναφέρει το in.gr, το μεσημέρι ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και στην συνέχεια θα προσφωνήσει την Ολομέλεια του Σώματος.

Εν συνεχεία, ο Αντ.Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Κάιρο, όπου το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η τριμερής διάσκεψη Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News