Ειδήσεις

Ελαιόδενδρα για βραβείο

Ειδικό φάκελο για την απονομή του βραβείου EUROPA NOSTRA στα μνημειακά ελαιόδεντρα της Κρήτης συνέταξε πριν από λίγες μέρες ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης. Τα βραβεία EUROPA NOSTRA απονέμονται κάθε χρόνο από την Ε.Ε. σε 30 έργα ή πρωτοβουλίες προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία μπορεί να προταθούν από 37 χώρες της Ε.Ε. και εκτός αυτής.

Με το φάκελο του ΣΕΔΗΚ προτάθηκαν για βράβευση 14 μνημειακά ελαιόδεντρα, των οποίων οι ιδιοκτήτες υπέγραψαν σχετική δήλωση ότι αποδέχονται να προταθούν.

Προκειμένου να ενισχυθεί η πρόταση υποψηφιότητας των Μνημειακών Ελαιοδέντρων Κρήτης για το Βραβείο EUROPA NOSTRA, ο ΣΕΔΗΚ προχώρησε με δαπάνες του σε κάποιες συμπληρωτικές εργασίες ανάπλασης, όπως καθαρισμό δέντρων, κατασκευή ξύλινης διακοσμητικής περίφραξης και ενημερωτικών πινακίδων κ.λπ. σε αρκετά από τα 14 μνημειακά ελαιόδεντρα που προταθήκαν για το EUROPA NOSTRA. Στις εργασίες αυτές συνεργάστηκαν οι Δήμοι Πλατάνια, Κισσάμου, Αποκορώνου, Αμαριου, Γόρτυνας και Φαιστού, καθώς και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Στύλου Αποκορώνου και Λάστρου Σητείας.

Ανάπλαση

Ο ΣΕΔΗΚ υπόβαλε στην Περιφέρεια Κρήτης πρόταση για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ή άλλο πρόγραμμα της μελέτης και των εργασιών που απαιτούνται για μια ολοκληρωμένη ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου 10-15 μνημειακών ελαιοδέντρων Κρήτης, για τα οποία θα εξασφαλιστούν ιδιοκτησιακές προϋποθέσεις.

Προτάθηκε η μελέτη να γίνει με ευθύνη και επίβλεψη του ΣΕΔΗΚ και οι εργασίες ανάπλασης από τους οικείους Δήμους.

Βασικοί στόχοι της πρότασης είναι:

- Η διατήρηση και ανάδειξη των μνημειακών ελαιοδέντρων σαν ζωντανών μνημείων της πατρογονικής μας κληρονομιάς.

- Ο εμπλουτισμός της ενδοχώρας της Κρήτης με αξιοθέατα για ανάπτυξη πολιτιστικού, περιβαλλοντικού και γαστρονομικού τουρισμού στην ενδοχώρα.

Νέα διοίκηση

Στο μεταξύ, η νέα διοίκηση που προέκυψε από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες στον ΣΕΔΗΚ έχει ως εξής:

Πρόεδρος Γεώργιος Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου.

Αντιπρόσωπος Λασιθίου Ανδρέας Παπαδοπετράκης, αντιδήμαρχος Ιεράπετρας.

Αντιπρόσωπος Χανίων Σταύρος Σταυρουλάκης, αντιδήμαρχος Αποκορώνου.

Αντιπρόσωπος Ηρακλείου Νίκος Φουκουρέλης, δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου.

Γραμματέας Προγραμμάτων Ελευθερία Γερμανάκη, δημοτική σύμβουλος Αγ. Βασιλείου.

Γραμματέας Διοικητικών Αντώνιος Πρινιανάκης, αντιδήμαρχος Γόρτυνας.

Γραμματέας Οικονομικών Ευτύχης Κονταξάκης, δημοτικός σύμβουλος Χανίων.

Γραμματέας Παραγωγής-Διάθεσης Νίκος Λογκάκης, δημοτικός σύμβουλος Σητείας και γραμματέας Πολιτιστικών Κώστας Κοκκίνης, αντιδήμαρχος Δήμου Αγίου Νικολάου.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

Σχόλια