default-image

Θηλιά στο λαιμό σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων

Θηλιά στο λαιμό σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν έφτανε η προ ημερών ψυχρολουσία για τους 72 οφειλέτες δημότες Ηρακλείου, αφού θα πρέπει ξαφνικά να πληρώσουν παλιά χρέη 20ετίας μέχρι τη λήξη του 2014... ήρθε ακόμα πιο ισχυρό σοκ!

Τα σχετικά μπιλιετάκια, που αφορούν σε πρόστιμα αυθαιρέτων από το 1994, άρχισαν να καταφτάνουν από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου. Μόνο που το τελεσίγραφο αποπληρωμής τελικά ήταν πολύ πιο... σφιχτό! Ουσιαστικά εν μέσω κρίσης και άδειας τσέπης, η δημοτική Αρχή έρχεται να κολλήσει το μαχαίρι στο λαιμό των οφειλετών, δίνοντας τους περιθώριο μόλις 10 (!) ημερών για να βρουν τα χρήματα και να πληρώσουν τις οφειλές τους προς το Δήμο!

Χρονικό περιθώριο απίστευτα στενό, παρά τα προσφάτως λεγόμενα του αντιδημάρχου Οικονομικών Γιώργου Καραντινού, που ουσιαστικά είχε αφήσει να εννοηθεί πως οφειλέτες θα είχαν τουλάχιστον λίγο χρόνο μέχρι την εκπνοή του τρέχοντος έτους να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους...

Αν μη τι άλλο, πρόκειται για διπλή ψυχρολουσία προς τους 72 δημότες, οι οποίοι είναι άλλωστε μικροοφειλέτες, που δεν έχουν τακτοποιήσει τα παλιά χρέη λόγω οικονομικής δυσχέρειας κι οι οποίοι, μία εβδομάδα μόλις μετά τα μαύρα για αυτούς μαντάτα πως θα ειδοποιηθούν για να σπεύσουν από το γκισέ του Δήμου, έλαβαν ήδη τα ραβασάκια.

Κι αν τα "μπιλιετάκια" είχαν προαναγγελθεί, κανείς εκ των συγκεκριμένων οφειλετών για παλιά αυθαίρετα κτίσματα δε θα φανταζόταν ποτέ πως θα καλούνταν από το Δήμο άρον-άρον, εντός αυστηρά 10ημέρου, να πληρώσει τα χρέη.

Η δημοτική Αρχή ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή πως θα εφαρμόσει τα νομικά εκείνα μέσα ώστε να εξασφαλίσει τα ποσά αυτά, λίγο πριν τη διαγραφή τους (συμπλήρωση 20ετίας), με το επιχείρημα "να μην αντιμετωπίσουν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του Δήμου την κατηγορία της απιστίας περί την υπηρεσία, επειδή δε θα έχουν απαιτήσει με αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις) τις οφειλές, όπως απαιτεί η κείμενη νομοθεσία".

Παραλαμβάνοντας ωστόσο τα μπιλιετάκια, οι οφειλέτες εμβρόντητοι διαπίστωσαν πως μέχρι τις 15 του Νοέμβρη θα πρέπει να εμφανιστούν στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου και να πληρώσουν εφάπαξ το οφειλόμενο ποσό! Για όσους δεν το κάνουν τους περιμένει οικονομική "λαιμητόμος", αφού, όπως ξεκαθαρίζεται στα σχετικά έγγραφα του Δήμου, η προσαύξηση του 200% είναι αναπόφευκτη (!)

Άστραψαν και βρόντηξαν οι οφειλέτες, εκ των οποίων οι περισσότεροι οφείλουν ποσά της τάξεως των 1.500-15.000 ευρώ.

«Αν τα είχαμε όλα αυτά τα χρόνια θα τα πληρώναμε και τώρα... Αποκλείεται μέσα σε δέκα ημέρες ένας συνταξιούχος με μειωμένη σύνταξη κατά 60% να αντεπεξέλθει σε αυτό το ποσό.. Το μόνο που ζητάμε είναι ένας διακανονισμός σωστός. Γιατί να μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό;», ανέφερε χαρακτηριστικά στη "Νέα Κρήτη" ένας από τους οφειλέτες.

Το θέμα έγινε γνωστό στη "Νέα Κρήτη", από καταγγελία συνταξιούχου του Δημοσίου, ο οποίος έλαβε χθες το ειδοποιητήριο από το Δήμο Ηρακλείου και έμεινε εμβρόντητος με τα χρονικά περιθώρια που του δίνει η υπηρεσία.

«Δε λαμβάνεται υπόψη η αναπηρία»

Για το συγκεκριμένο συμπολίτη μας, μάλιστα, το θέμα έχει και άλλες διαστάσεις. Ο εν λόγω συνταξιούχος διαθέτει αναπηρία 80%, κάτι που σημαίνει πως με τα λιγοστά που του παρέχει το ταμείο του τα βγάζει και δεν τα βγάζει πέρα τους χαλεπούς αυτούς καιρούς της κρίσης.

Ανήσυχος ο άνθρωπος, έσπευσε να τηλεφωνήσει στην Οικονομική Υπηρεσία για να τους αναφέρει την ιδιαιτερότητά του λόγω αναπηρίας 80%. Το αποτέλεσμα, όπως μας ανέφερε; Ένα και το αυτό! Η υπηρεσία τον ενημέρωσε ξερά πως η αιτιολογία της αναπηρίας δε λαμβάνεται υπόψη και πως πρέπει να καταβάλει άμεσα το ποσό των 3.145ευρώ - μέσα σε 10 ημέρες - και να πληρωθεί εφάπαξ. Σε διαφορετική περίπτωση, το ποσό θα εκτιναχθεί στα 9.434 ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται μελλοντικά, βάσει του ΝΔ 356/74 Άρθρο 10-62, που προβλέπει μέχρι και κατασχέσεις ακινήτων.

«Μα, μας κοροϊδεύουν; Από τη μία τρέχουμε για δανεικά για να είμαστε εντάξει στην πληρωμή του οφειλόμενου ποσού μέχρι τέλος του χρόνου και από την άλλη ξαφνικά μας σφίγγουν τη θηλιά;», ανέφερε αγανακτισμένος ο ανάπηρος συνταξιούχος που καλείται μέσα σε 10 μόλις ημέρες να βρει ως διά μαγείας το ποσό της οφειλής. Ποσό που ο άνθρωπος δεν μπόρεσε να εξοφλήσει στην πορεία 20 χρόνων!

Στο συρτάρι έμεινε... η πρόταση για διαγραφή προσαυξήσεων - Έστειλαν μόνο μπιλιετάκι

Μάλιστα, με βάση τα όσα μας ανέφερε ο συγκεκριμένος δημότης, η δημοτική Αρχή εμφανίζεται διπλά έκθετη απέναντι στους 72 οφειλέτες αυθαιρετούχους. Διότι δεν είναι μόνο ότι τους καλεί να πληρώσουν τα χρέη εντός 10ημέρου, ενώ ουσιαστικά είχε γίνει γνωστό πως θα είχαν περιθώριο τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά παράλληλα δεν τηρήθηκε, όπως φαίνεται, και αυτό που είχε αναφέρει στη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, πως δηλαδή αρχικά, πριν τα μπιλιετάκια της... ψυχρολουσίας, θα προηγούνταν μια πιο... διακριτική επιστολή του Δήμου προς κάθε οφειλέτη, στην οποία θα περιλαμβανόταν πρόταση προς τον οφειλέτη για διαγραφή των προσαυξήσεων εφόσον καταβληθεί εφάπαξ το πραγματικό ποσό οφειλής.

Ο εν λόγω οφειλέτης πάντως, που απευθύνθηκε στη "Νέα Κρήτη", δεν πήρε ουδέποτε τέτοια επιστολή με πρόταση. Παρά μονάχα το ειδοποιητήριο έγγραφο να σπεύσει να αποπληρώσει το χρέος μέσα σε χρονικό διάστημα 10 ημερών!

Θυμίζουμε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η σχετική απόφαση να κληθούν να πληρώσουν τις οφειλές τους οι 72 οφειλέτες, ώστε να μη παραγραφούν λόγω παρέλευσης 20ετίας τα χρέη, πάρθηκε μεσάνυχτα. Με τη λήξη μιας μαραθώνιας 6ωρης συνεδρίασης και υπό τις αντιδράσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Με την επικεφαλής μάλιστα της "Άμεσης Δημοκρατίας" Μόνα Αμανατίδου να "καταγγέλλει" το Δήμο πως προχωρά σε κατασχέσεις ακινήτων μικροοφειλετών...

Του Μπάμπη Σαββίδη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News