default-image

Κακή για τη μνήμη η μακροχρόνια εργασία σε βάρδιες

Υγεία
Κακή για τη μνήμη η μακροχρόνια εργασία σε βάρδιες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μακροχρόνια εργασία σε βάρδιες επηρεάζει αρνητικά τον ανθρώπινο εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να φθίνει η λειτουργικότητα της μνήμης και να επιβραδύνεται η ταχύτητα της σκέψης, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Occupational and Environmental Medicine».

 Μάλιστα, η επίπτωση είναι εμφανής μόλις μια δεκαετία συνεχούς εργασίας σε βάρδια, ενώ για να αναστραφεί η κατάσταση απαιτούνται τουλάχιστον πέντε χρόνια. 

Η απορρύθμιση

Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι, η εργασία σε βάρδιες απορρυθμίζει το βιολογικό ρολόι του σώματος, γεγονός που σχετίζεται με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά, πεπτικά , μεταβολικά, καρκίνους κ.α. Οι ερευνητές από τη Γαλλιά και το Βέλγιο, με επικεφαλής τον Δρ Ζαν Κλοντ Μαρκί του Πανεπιστημίου της Τουλούζης, έρχεται τώρα να υποστηρίξει ότι στον παραπάνω κατάλογο των προβλημάτων υγείας θα πρέπει να προστεθούν και τα νοητικά.

Οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση πάνω από 3.000 ανθρώπους, εργαζόμενους ή συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν μακρά προϋπηρεσία σε εργασίες που απαιτούσαν βάρδιες (τουλάχιστον τις 50 εργάσιμες ημέρες του έτους δούλευαν εναλλάξ πρωί - απόγευμα - βράδυ). Τα άτομα αυτά υποβλήθηκαν σε διάφορα νοητικά και τεστ μνήμης.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι, όσο περισσότερο χρόνο είχε δουλέψει κανείς σε βάρδιες, τόσο χειρότερες νοητικές επιδόσεις εμφάνιζε σε σχέση με κάποιον που εργάζεται σταθερά πρωινές ώρες. Οι επιδόσεις κάποιου που είχε εργαστεί πάνω από μια δεκαετία σε βάρδιες, κατά μέσο όρο αντιστοιχούσαν στις νοητικές ικανότητες ενός ανθρώπου μεγαλύτερου κατά 6,5 χρόνια.

Το αισιόδοξο πάντως είναι ότι η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών είναι σε σημαντικό βαθμό αναστρέψιμη, αρκεί κανείς να σταματήσει να εργάζεται σε βάρδιες. «Η νοητική έκπτωση που παρατηρήθηκε από τη μελέτη, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις από άποψη ασφάλειας για τα εν λόγω άτομα, αλλά επίσης και για την κοινωνία συνολικά, δεδομένου του μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας σε συνθήκες υψηλού κινδύνου, οι οποίες εκτελούνται τη νύχτα», σχολιάζουν οι ερευνητές. Γι' αυτό, συνιστούν να παρακολουθείται κατά τακτά χρονικά διαστήματα η πνευματική υγεία όσων εργάζονται συστηματικά σε βάρδιες ή το έκαναν στο παρελθόν.

Πηγή: tovima.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News