default-image

Τα φανάρια... τρελάθηκαν (photos-video)

Κρήτη
Τα φανάρια... τρελάθηκαν (photos-video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επανήλθαν σε λειτουργία οι "στοιχειωμένοι" φωτεινοί σηματοδότες του Ηρακλείου, αλλά αντί να λύσουν το μόνιμο κυκλοφοριακό πρόβλημα, το έκαναν... χειρότερο. Γιατί; Μα, γιατί εξαρχής ο σχεδιασμός τους είναι πρόχειρος και δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά κυκλοφοριακά δεδομένα του Ηρακλείου.

Ο Δήμος, δηλαδή, φρόντισε επιτέλους να αποκαταστήσει το σύνολο των φαναριών που ανήκουν στην αρμοδιότητά του, μετά και την έντονη δυσαρέσκεια οδηγών. Όμως κανείς αρμόδιος δε σκέφτηκε πως δεν αρκεί "να ανάβουν τα φανάρια", τα οποία τώρα λειτουργούν, όμως σε σημεία που ήταν κομβικά πριν... 20 χρόνια. Στα σημερινά κρίσιμα για την κυκλοφορία πολυσύχναστα σημεία απλά δεν... υπάρχουν.

Ο οδηγός ή ο πεζός στο Ηράκλειο σήμερα βρίσκεται πια αντιμέτωπος είτε με... παραπανίσια φανάρια ή με την πλήρη απουσία τους.

Το γεγονός όμως φτάνει πολλές φορές στα όριά τους τούς πολίτες, που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με τραγελαφικές καταστάσεις, που μπορεί να αποβούν μοιραίες. Απόδειξη της όλης κατάστασης που σημειώνεται με τα φανάρια, το φωτογραφικό ρεπορτάζ που κάναμε και σας παρουσιάζουμε.

Για αρκετή ώρα χθες βρεθήκαμε στη λεωφόρο Κνωσού, στην Εθνικής Αντιστάσεως, αλλά και στην παραλιακή λεωφόρο, οπότε και παρατηρώντας την κίνηση των οχημάτων, καταγράψαμε τα απίστευτα και όμως αληθινά περιστατικά που συμβαίνουν στους δρόμους μας.

Σας αναφέρουμε λοιπόν ότι, παρά την υπερβολική κίνηση χθες το πρωί μέχρι και τις 2 το μεσημέρι, που παραμείναμε εκεί, τα φανάρια στον ανισόπεδο κόμβο της λεωφόρου Κνωσού δεν άναψαν ποτέ. Παρά το ότι πέρασαν από 'κει μόλις σε λίγες ώρες εκατοντάδες οχήματα.

Αλλά και όταν αυτά ανάβουν, έντονο μπέρδεμα και προβληματισμό προκαλεί στους διερχόμενους οδηγούς το, όπως πολλοί θα έχουν παρατηρήσει, περιττό φανάρι που έχει τοποθετηθεί αμέσως μετά τη διασταύρωση δεξιά, απέναντι από τον "Κρητικό Φούρνο". Το φανάρι αυτό έχει κάνει πολλούς οδηγούς να φρενάρουν απότομα, συνειδητοποιώντας την ύπαρξή του μερικά μόλις μέτρα πιο πάνω από τη διασταύρωση!

Ένα επίσης παραπάνω φανάρι, που μάλλον οι αρμόδιοι δεν παρατήρησαν ότι περιττεύει, βρίσκεται στην παραλιακή λεωφόρο Ηρακλείου, στη διασταύρωση απέναντι από το Τελωνείο. Στο σημείο αυτό, οι οδηγοί που θέλουν να στρίψουν δεξιά για Πόρο, βλέπουν δύο φανάρια να τους δείχνουν ακριβώς την ίδια κατεύθυνση. Κάτι που θα διαπιστώσετε κι εσείς στη φωτογραφία που σας παρουσιάζουμε.

Το χειρότερο όλων όμως και συνάμα το πιο επικίνδυνο, εκείνο που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να γίνει αιτία σοβαρού τροχαίου ατυχήματος, όπως έχει άλλωστε συμβεί κατά το παρελθόν, είναι το ότι όχι ένα και δύο, αλλά δεκάδες φανάρια είναι συγχρονισμένα να ανάβουν ταυτόχρονα για διαφορετικές πορείες. Όπως συμβαίνει σε δύο σημεία της λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως.

Το ένα είναι μετά τη γέφυρα Μπεντεβή, στη διασταύρωση για Κηπούπολη, όπου το φανάρι που βρίσκεται στο ρεύμα της ανόδου δείχνει τα γνωστά πορτοκαλί βέλη που αναβοσβήνουν για όσους επιθυμούν να στρίψουν αριστερά για Κηπούπολη, την ίδια ώρα που είναι πράσινο για όσους κινούνται στο ρεύμα της καθόδου.

Αποτέλεσμα αυτού είναι καθημερινά να ακούγονται πολλά απότομα φρεναρίσματα, αλλά και βρισίματα μεταξύ των οδηγών, όταν στο παρά πέντε προσπαθούν να ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους και να μη συγκρουστούν τη στιγμή που εκείνος ο οποίος στρίβει αριστερά συναντάται άθελά του με αυτόν που κινείται με πορεία καθοδική. Έτσι, οι χειρονομίες και τα κορναρίσματα, που συνοδεύονται από την έκφραση «δε βλέπεις το φανάρι;», τεντώνοντας τα νεύρα των οδηγών, δίνουν και παίρνουν...

Και δυστυχώς ακριβώς το ίδιο συμβαίνει λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, στο ύψος των ΕΛ.ΤΑ., όπου και πάλι τα πορτοκαλί βέλη, για όσους διασχίζουν το ρεύμα της καθόδου και θέλουν να στρίψουν προς την οδό Ιτάνου για να βγουν στη λεωφόρο Δημοκρατίας, ανάβουν την ίδια ώρα με το φανάρι που δίνει το πράσινο φως σε όσους κινούνται στο ρεύμα ανόδου. Οπότε και έγκειται στην ευγενή καλοσύνη των οδηγών και στη μεταξύ τους συνεννόηση το ποιος θα περάσει πρώτος...

Τελικά ποιος είναι αρμόδιος;

Μεγάλο ζητούμενο παραμένει το τι πράττουν οι υπόλοιποι φορείς σε σχέση με τη λειτουργία των φαναριών που ανήκουν στη δική τους δικαιοδοσία, ώστε να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία στο κυκλοφοριακό της πόλης.

Ζητώντας απαντήσεις από τους αρμόδιους, ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης αρχικά υποστήριξε ότι αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δήμου, όμως δε θέλησε να προβεί στην οποιαδήποτε δήλωση, ενώ λίγο αργότερα φαίνεται να υποστήριξε ότι είχε λανθασμένη πληροφόρηση.

Για το θέμα, πάντως, αναζητήσαμε απάντηση και από το διευθυντή της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης, όμως αυτό δεν κατέστη εφικτό, παρά τις επίμονες προσπάθειές μας.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News