default-image

Φθινοπωρινοί προορισμοί στην Κρήτη (photos + video)

Κρήτη
Φθινοπωρινοί προορισμοί στην Κρήτη (photos + video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μύρισε για τα καλά φθινόπωρο. Μια νέα εποχή ξεκινά, ένα άλλο φως λούζει τα τοπία της Κρήτης. Οι φθινοπωρινοί προορισμοί... μας προκαλούν για νέες εξορμήσεις και εκδρομές! Η καλύτερη περίοδος για να ανακαλύψετε την ενδοχώρα αυτού του τόπου είναι τώρα!  

Το βροχερό σκηνικό του καιρού παραπέμπει πια σε λιγότερο τουριστικές και διάσημες περιοχές της Κρήτης. Τοπία και οικισμοί που το φθινόπωρο και ο χειμώνας τους ταιριάζουν πολύ. Κάπως έτσι, με φόντο το βροχερό σκηνικό του καιρού, ξεκινήσαμε για να επισκεφτούμε αγαπημένους φθινοπωρινούς προορισμούς στην Κρήτη.

Η πρώτη μας στάση σε ένα γραφικό ορεινό χωριό του Ρεθύμνου που η ιστορία του είναι ταυτισμένη με το νερό, την Αργυρούπολη. Μικροί καταρράκτες, πηγές με κρυστάλλινα νερά, αιωνόβια δέντρα, και χρώματα της φύσης που συνθέτουν το ιδιαίτερο σκηνικό ενός τόπου με μεγάλη ιστορία. Στην Αργυρούπολη τα πετρόκτιστα σπίτια του οικισμού διασώζουν την παλιά αίγλη αυτού του τόπου.

Τόσο στο χωριό όσο και κοντά σε αυτό, συναντά κανείς ίχνη του αρχαίου πολιτισμού της Κρήτης. Στη θέση "Πέντε Παρθένες" που βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό συναντά κανείς λαξευμένους στο βράχο τάφους των ρωμαϊκών χρόνων. Οι "Πέντε Παρθένες" είναι ένα προσκύνημα της δυτικής Κρήτης με μακρά λατρευτική παράδοση που θέλει τις Άγιες Πέντε Παρθένες που μαρτύρησαν εκεί να ενταφιάζονται στο σημείο αυτό επί εποχής του Ρωμαίου αυτοκράτορα Δεκίου. Πάνω από τους τάφους έχει χτιστεί μικρή εκκλησία αφιερωμένη στις Αγίες Πέντε Παρθένες.

Επόμενος προορισμός μας η περιοχή του Αμαρίου. Ανάμεσα στον Ψηλορείτη και το όρος Κέδρος νοτιανατολικά του Ρεθύμνου απλώνεται μια όμορφη κοιλάδα. Η κοιλάδα του Αμαρίου.      Από τα 26 χωριά του Αμαρίου εμείς επισκεφτήκαμε τη Μονή Ασωμάτων που βρίσκεται στο μέσο της αμαριώτικης κοιλάδας.

Ανάψαμε ένα κεράκι στην εκκλησία της Μονής Ασωμάτων, περπατήσαμε στα ερείπια της Γεωργικής Σχολής Ασωμάτων και μετά συνεχίσαμε τη διαδρομή μας κατευθυνόμενοι προς το χωριό Μοναστηράκι και τον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται εκεί. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται ΒΑ του σύγχρονου οικισμού, στη θέση "Κόκκινος Χάρακας". Πρόκειται για ένα ανακτορικό κέντρο από τα σημαντικότερα της Παλαιοανακτορικής Εποχής, όπου έχουν βρεθεί αποθηκευτικοί χώροι, εργαστήρια, κατοικίες, χώροι τελετουργιών και επίσημα διαμερίσματα. Το ανακτορικό κέντρο καταστράφηκε από σεισμό και πυρκαγιά γύρω στο 1700 π.Χ.

Από την περιοχή Αμαρίου κατευθυνθήκαμε προς τη Μεσαρά και συνεχίσαμε τη διαδρομή μας για το Ζαρό. Ο Ζαρός βρίσκεται στους νότιους πρόποδες του Ψηλορείτη. Η συνεχής κατοίκισή του από την αρχαιότητα στηρίχτηκε στην ύπαρξη πηγών και άφθονων νερών της περιοχής.

Ο Ζαρός είναι ένας αγαπημένος φθινοπωρινός προορισμός. Η τεχνητή λίμνη του χωριού αποτελεί την καρδιά αυτού του τόπου, γι' αυτό και πολλοί επισκέπτες επιλέγουν τις όμορφες μέρες του φθινόπωρου και του χειμώνα να κάνουν μία βόλτα γύρω από τη λίμνη. Κατεβαίνοντας προς το χωριό συναντά κανείς το Ζαρό. Εκεί αξίζει να περπατήσει στα στενά σοκάκια και να θαυμάσει την παραδοσιακή τοπική αρχιτεκτονική. Στο Ζαρό ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο και έπειτα να περπατήσει στα σοκάκια του οικισμού και να καταλήξει στο ποτάμι του Κάτω Ζαρού.

Οι ξενώνες και τα ταβερνάκια του χωριού είναι πολλά, ωστόσο κανένας επισκέπτης δεν αφήνει πίσω του το χωριό χωρίς να απολαύσει φρέσκες πέστροφες. Οι πέστροφες είναι ψάρια του γλυκού νερού που χρόνια τώρα εκτρέφονται στο χωριό και προσφέρονται σε ταβέρνες της περιοχής.

Φεύγοντας από το Ζαρό θελήσαμε να αλλάξουμε πορεία και να κατευθυνθούμε προς την περιοχή της Βιάννου. Πρώτη μας στάση στο χωριό Σύμη, μικρό χωριό που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νομού Ηρακλείου, στα όρια με το Λασίθι. Στον τόπο αυτό υπάρχουν αρχαιολογικά μνημεία, αξιόλογες βυζαντινές εκκλησίες μα και διαδρομές που συνθέτουν την εικόνα ενός ιδανικού φθινοπωρινού προορισμού. Φαράγγια, δάση, σπήλαια, νερά προσφέρουν ηρεμία, ξεκούραση, δράση και περιπέτεια.

Η Πάνω και η Κάτω Σύμη βρίσκονται στην αγκαλιά του πιο πυκνού πευκοδάσους της Κρήτης. Πεύκα, αγριαχλαδιές, πρίνοι, κέδροι αλλά και ενδημικές ορχιδέες, θυμάρι, φασκομηλιά και άλλα δέντρα και αρωματικά φυτά και βότανα ευωδιάζουν κάθε χρόνο. Τόπος μοναδικός και ιδανικός για τον επισκέπτη που επιλέγει να τον ανακαλύψει μέσα από εύκολα μονοπάτια πεζοπορίας.

Ένα ακόμα σημαντικό πευκοδάσος που αποτελεί και το μεγαλύτερο μελισσοπαραγωγικό τόπο της Κρήτης είναι το δάσος του Σελάκανου που βρίσκεται 35 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ιεράπετρας. Σκαρφαλωμένο πάνω από μια σπάνιας ομορφιάς τοπίο, το Σελάκανο είναι ένας καλά κρυμμένος παράδεισος. Πολλά είδη ζώων, πουλιών και φυτών υπάρχουν στην περιοχή. Ένας υπέροχος ξενώνας σάς υπόσχεται φιλόξενες στιγμές χαλάρωσης μέσα στη φύση.

Το φθινόπωρο οι εξορμήσεις στην ενδοχώρα της Κρήτης μαγεύουν. Καθαρός αέρας, χρώματα μοναδικά, χαλάρωση, και δράσεις, πεζοπορία, ορειβασία, εξερευνήσεις σε τόπους και ανθρώπους μια άγνωστης Κρήτης..!

Κυνηγώντας τα φθινοπωρινά χρώματα των βουνών συνεχίσαμε τη βόλτα μας. Με το αυτοκίνητο ακολουθήσαμε το χωματόδρομο για το Καθαρό και συνεχίσαμε για τα Όρη του Κρούστα στο Μεραμπέλο. Θελήσαμε να επισκεφτούμε ένα ακόμα σπάνιο δάσος της ανατολικής Κρήτης. Αειθαλείς πρίνοι, πεύκα που φέρουν τα σημάδια ρητινοσυλλογής, σφένδαμοι, θάμνοι και αρωματικά βότανα κάνουν κάθε περιπατητή να θαυμάσει την τέχνη της φύσης, ενώ ενδιαφέρον προκαλεί το δίκτυο μονοπατιών που αποκαλύπτει την ανθρώπινη εγκατάσταση στην περιοχή από τη Μινωική Εποχή. Προορισμοί ήσυχοι και μαγευτικοί…

Χαλαρές και απολαυστικές διαδρομές που σε οδηγούν να ανακαλύψεις μια άλλη πτυχή αυτού του τόπου. Το φθινόπωρο οι αποδράσεις στην κρητική φύση είναι συναρπαστικά... και σε γεμίζουν ηρεμία και χαμόγελα.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_vb1uu4ai/

Της Βούλας Νεονάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News