default-image

Κρητικές νοστιμιές στη Γαλλία

Κρήτη
Κρητικές νοστιμιές στη Γαλλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραγωγοί από την Κρήτη βρέθηκαν στη Γαλλία για να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στο τρίτο μεγαλύτερο φεστιβάλ της χώρας, που πραγματοποιείται αδιάκοπα τρεις αιώνες τώρα στη δημοτική κοινότητα Montilly. Οι ντόπιοι παραγωγοί παρουσίασαν εκλεκτά προϊόντα, όπως σταφίδα, ελαιόλαδο, λιαστή νομάτα, παδιμάδι, κρασιά και τυριά διαφόρων ειδών.

Όλα ξεκίνησαν από την Κρητικιά Μαρία Θαλασσινάκη, που κατοικεί στη Γαλλία τα τελευταία 12 χρόνια. Η ίδια, ως δημοτική σύμβουλος Μessei και υπεύθυνη οργάνωσης Φεστιβάλ στην πόλη Montilly της Νορμανδίας, θέλησε να μεταφέρει στη Γαλλία την κουλτούρα και τις γεύσεις του τόπου της. «Η Κρήτη παράγει εξαιρετικά προϊόντα και αυτό πρέπει να το ανακαλύψουν όλοι. Τα κρητικά προϊόντα πρέπει να γνωρίσουν την αξία που τους αναλογεί», δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" η κ. Θαλασσινάκη.

Ο δήμαρχος και το συμβούλιο της Montilly αποδέχτηκαν την πρόταση της κ. Θαλασσινάκη και κάπως έτσι στήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα περίπτερα που υπήρχαν στο φεστιβάλ - αφιερωμένο στην Κρήτη. Στο συγκεκριμένο φεστιβάλ ήταν η πρώτη φορά που υπήρχε συμμετοχή εκτός της γαλλικής.

Τους παραγωγούς από την Κρήτη επέλεξε η ίδια η κ. Θαλασσινάκη, ενώ παράλληλα ζήτησε τη βοήθεια και τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης για την αποστολή μιας μουσικοχορευτικής παρέας από την Κρήτη στη Νορμανδία. Το μουσικό συγκρότημα του Αλέξανδρου Παπαδάκη και μια χορευτική παρέα από το Λαογραφικό Όμιλο "Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης" ταξίδεψαν και παρουσίασαν τη μουσικοχορευτική ταυτότητα της Κρήτης.

Προς τιμήν τους μάλιστα ο δήμαρχος Messei M. Michel Dumaine παρέδωσε το μετάλλιο της πόλης Messei.

Η πρωτότυπη παρουσίαση της Κρήτης λειτούργησε σαν μαγνήτης για τους Γάλλους που, όπως αποδείχθηκε, είπαν «ναι» στα κρητικά προϊόντα και την ποιότητά τους. Το επιτυχημένο φεστιβάλ ήταν συνδιοργάνωση του Δήμου Messei και Δήμου Montilly της Νορμανδίας και της Περιφέρειας Κρήτης και, όπως φάνηκε, άνοιξε η πόρτα προκειμένου τα κρητικά προϊόντα να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές.

Της Βούλας Νεονάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News