default-image

Αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Οικονομία
Αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ήδη την προσπάθεια επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, με σκοπό την ευθυγράμμιση όλων των αξιών με τις τιμές της αγοράς.

Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, σε απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονο. Μάλιστα πρόσθεσε και ότι η προσπάθεια διενεργείται από ομάδα με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Αβραάμ Γούναρη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής είχε θέσει με ερωτήσεις του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το μείζον ζήτημα της άδικης και παράλογης φορολόγησης των ακινήτων με τον ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, ρωτούσε για ποιον λόγο φορολογούνται οι εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και όχι οι εμπορικές, επεσήμαινε την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην προσαρμογή των πρώτων προς τις δεύτερες, και ζητούσε να λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα σε περίοδο κρίσης, αναφερόμενος με έμφαση στην παραβίαση από την τρόικα του άρθρου 17 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δικαίωμα στην ιδιοκτησία).

Για όλα τα παραπάνω θέμα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απάντησε στον κ. Χρυσόγονο τα εξής:

«Οσον αφορά τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη συζήτηση σχετικά με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, θα ήθελα να σας παραπέμψω στις απαντήσεις της ΕΚΤ στο σχετικό ερωτηματολόγιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως αυτό δημοσιεύθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο ερώτημά σας, επισημαίνεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα προβλέπει την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στην Ελλάδα με σκοπό την ευθυγράμμιση όλων των αξιών των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς. Αυτή η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και διενεργείται από ομάδα με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News