default-image

Ομότιμος καθηγητής του Π.Κ. ο Σήφης Λεκάκης

Κρήτη
Ομότιμος καθηγητής του Π.Κ. ο Σήφης Λεκάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών απονέμει το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Σήφη Λεκάκη. Η τελετή της απονομής θα γίνει τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου και ώρα 7 το απόγευμα, στο Σπίτι του Πολιτισμού, στο Ρέθυμνο. Ο μουσικός επίλογος θα γίνει από τον Βασίλη Σκουλά.

Ο Σήφης Λεκάκης (του Νικολάου και της Μαρίας) γεννήθηκε το Μάιο του 1946 στο Ηράκλειο. Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Κούση και έχουν τρία παιδιά. Πήρε το απολυτήριο του Λυκείου το 1964 από το Α' Λύκειο Αρρένων Χανίων. Σπούδασε Οικονομικές & Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απ' όπου και έλαβε το πτυχίο του το 1969. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας έλαβε το μεταπτυχιακό τίτλο που του απένειμε το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της ΑΣΟΕΕ "Εξειδίκευση στη Διοίκηση Επιχειρήσεων". Μετά τη στρατιωτική του θητεία (1970-71) εργάστηκε για ένα χρόνο στη μέση εκπαίδευση στα ιδιωτικά Γυμνάσια Τυμπακίου και Ασημίου Ηρακλείου Κρήτης ως διδάσκαλος της Αγγλικής Γλώσσας. Κατά τα έτη 1973-1975 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά στα Πανεπιστήμια University of East Anglia (μεταπτυχιακό δίπλωμα) και University of Kent (Μάστερ). Το 1976 προσλήφθηκε στο Κέντρο Προγραμματισμού & Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) ως βοηθός έρευνας και αργότερα προήχθη σε ερευνητή.

Το 1977 έλαβε υποτροφία Fulbright και αφού πραγματοποίησε διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Michigan των ΗΠΑ σε θέματα οικονομικής των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος επέστρεψε στο ΚΕΠΕ το Γενάρη του 1982. Ο τίτλος της διδακτορικής του διατριβής είναι "Economics and Air Quality Management in the Greater Athens Area", η οποία δημοσιεύτηκε από το ΚΕΠΕ. Από το 1989 διδάσκει στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ως Προεδρεύων του Τμήματος Ψυχολογίας (2001-04).

Ο Σήφης Λεκάκης είναι μεταξύ των πρώτων τριών καθηγητών στο Ρέθυμνο που έφεραν το 1993 στον Ειδικό Λογαριασμό Έρευνας του Πανεπιστημίου ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έρευνά του, μόνος ή σε συνεργασία με άλλους ερευνητές, εστιάζεται σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, εκμετάλλευσης φυσικών πόρων και αειφόρου ανάπτυξης. Οι δημοσιεύσεις του είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου στα Αγγλικά. Είναι ενεργό μέλος των επιτροπών σύνταξης των διεθνών επιστημονικών περιοδικών Environmental & Resource Economics και Journal of Environmental Policy & Planning.

Στις 31 Αυγούστου 2013 ο Σήφης Λεκάκης «αποχώρησε» από την υπηρεσία, επειδή συμπλήρωσε (στις 25-12-2013) το 67ο έτος της ηλικίας του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News