default-image

Φυλάκιση και πρόστιμο για κακοποίηση ζώου

Ηράκλειο
Φυλάκιση και πρόστιμο για κακοποίηση ζώου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποινή φυλάκισης 14 μήνες με αναστολή και 5.000 ευρώ χρηματική ποινή, η οποία μεταφράζεται σε πληρωμή 10.500 ευρώ, επέβαλε το Β' Tριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, στον πρώην ιδιοκτήτη της Ήρας, του πίτμπουλ που η Ζωόφιλη Δράση έσωσε το Μάρτιο του 2012 από τα μαρτύρια που περνούσε.

Το δικαστήριο είχε πάρει αναβολή και τελικά η δίκη έγινε την περασμένη Δευτέρα. Το Σωματείο Ζωόφιλη Δράση, που παρέστη στη δίκη, δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής κατά του πρώην ιδιοκτήτη, με καθοριστικές τις μαρτυρίες της τότε προέδρου του σωματείου κ. Γεωργίας Στεφανάκη, που είχε επιμεληθεί την καταγγελία και αφαίρεση του ζώου, αλλά και της κ. Μίκας Σφακιανάκη. Ως μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορούμενου στο δικαστήριο παρέστη κτηνίατρος, ενώ παρουσιάστηκε και βιβλιάριο του ζώου που έφερε σφραγίδα αποπαρασίτωσης την ημέρα αφαίρεσής του.

Στις 6 Μαρτίου του 2012 η Εισαγγελία Ηρακλείου Κρήτης, με την ένδειξη "κατεπείγον", είχε διατάξει την αφαίρεση του δεσποζόμενου θηλυκού πίτμπουλ από τον ιδιοκτήτη του και την παράδοση του ζώου στο φιλοζωικό σωματείο Ζωόφιλη Δράση. Έτσι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε οριστική αφαίρεση της κατοχής ιδιόκτητου ζώου.

Είχε προηγηθεί μηνυτήρια αναφορά κατά του ιδιοκτήτη του σκυλιού από τη Ζωόφιλη Δράση, σύμφωνα με το άρθρο 19 παρ. 1 Ν. 4039/2012. Η Ήρα, το οκτάχρονο πίτμπουλ ήταν αποστεωμένη, γεμάτη ψύλλους, τσιμπούρια και πληγές.

Η Ζωόφιλη Δράση πήρε τη δύστυχη σκυλίτσα από περιφραγμένο επαγγελματικό χώρο στη Φοινικιά και φρόντισε να λάβει την απαραίτητη κτηνιατρική βοήθεια. «Είναι το 15ο ζώο που αφαιρούμε με εισαγγελική διάταξη και το πρώτο με το νέο Νόμο 4039/2012. Η Ήρα δέχεται κτηνιατρική βοήθεια και έχει ήδη υποβληθεί σε εξετάσεις λεϊσμανίασης, εριλιχίας, γενική αίματος και βιοχημικές. Η κλινική της εικόνα και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για την πορεία και την ανάνηψή της», είχε δηλώσει η Γεωργία Στεφανάκη, πρόεδρος τότε της Ζωόφιλης Δράσης.

Η αποστεωμένη από την ασιτία Ήρα έφερε έλκη σε όλο της το κορμί. Η σκυλίτσα ζούσε σε ένα χώρο 2 επί 1, μέσα στις ακαθαρσίες της. Δεν ήξερε ούτε καν να περπατάει, τα πόδια της ήταν ατροφικά από την ακινησία...

Μετά την αφαίρεση είχε νοσηλευτεί 10 μέρες στην κτηνιατρική κλινική Παρασύρη και έπειτα στο κυνοκομείο Ηρακλείου. Η Ήρα με πολλή αγάπη ανάρρωσε. Μετά τη θεραπεία της έγινε ένα υγιέστατο χαρούμενο σκυλί και άρχισε η αναζήτηση του κατάλληλου ανθρώπου για να την υιοθετήσει. Όσο περνούσε ο καιρός, τα περιθώρια στένευαν απελπιστικά. Η Ήρα, παρότι μη επιθετικό σκυλί, δεν μπορούσε να αφεθεί μόνη στο αστικό περιβάλλον. Πολύ επιφυλακτική απέναντι στους ανθρώπους - και όχι άδικα - χρειαζόταν πολλή αγάπη για να μπορέσει να ξεπεράσει το συναίσθημα της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας που είχε βιώσει. Ώσπου βρέθηκε ο κατάλληλος άνθρωπος για να υιοθετήσει την άτυχη πιτμπουλίτσα.

Σήμερα η Ήρα ζει μία καλή ζωή στην καινούργια της οικογένεια. Όλα αυτά χάρη στην αφοσίωση των εθελοντών της Ζωόφιλης Δράσης και των ανθρώπων του κυνοκομείου Ηρακλείου, που δε λογάριασαν ούτε κόπο, ούτε χρόνο, ούτε χρήμα για να υπερασπιστούν ένα ζώο που υπέφερε αβοήθητο και ανήμπορο μια μαρτυρική ζωή.

Γιατί δεν αρκεί να αγανακτούμε και να οργιζόμαστε όταν βλέπουμε περιστατικά κακοποίησης ζώων και να μην κάνουμε τίποτα γι' αυτό. Με την αδράνειά μας καταδικάζουμε τα ζώα που υποφέρουν. Είναι ώρα να ανοίξουμε το στόμα μας. Να καταγγείλουμε κάθε περιστατικό κακοποίησης ζώου που πέφτει στην αντίληψή μας. Κανένας νόμος δε θα τα προστατεύσει, αν εμείς δε φροντίσουμε πρώτοι για την εφαρμογή του. Η Δικαιοσύνη στην περίπτωση της Ήρας αποδόθηκε. Είναι στο χέρι μας να εξαλείψουμε κάθε μορφή βίας απέναντι στα ζώα.

Της Γωγώς Αποστολάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News