Ειδήσεις

Αθώος ο βασικός κατηγορούμενος για το φόνο του Βρετανού

Αθώο κήρυξε το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο στη Νεάπολη το βασικό κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος είχε προτείνει ενοχή.   

Αθωωτική ήταν ηαπόφαση και για το δεύτερο συγκατηγορούμενό του, που βαρυνόταν με την κατηγορία της απλής συνέργιας. Για το δεύτερο κατηγορούμενο, ο εισαγγελέας είχε προτείνει αθώωση ως προς την κατηγορία της απλής συνέργειας. Αντίθετα, και οι δύο κρίθηκαν ένοχοι για συμπλοκή, οπλοφορία και οπλοκατοχή. Άλλος ένας κρίθηκε ένοχος για τη συμπλοκή, ενώ οι υπόλοιποι 15 συγκατηγορούμενοι των δύο αθωώθηκαν για τις κατηγορίες τους για συμπλοκή.

Οι ποινές που επέβαλλε το Μικτό Ορκωτό είναι οι εξής:

  • Για το βασικό κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή για την κατηγορία της συμπλοκής.
  • Για το δεύτερο κατηγορούμενο, 3 χρόνια και 8 μήνες για συμπλοκή, καθώς και χρηματική ποινή 1.200 ευρώ με αναστέλλουσα ισχύ με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
  • Για τον τρίτο κατηγορούμενο, καταδίκη 3 ετών για τη συμπλοκή με αναστολή.   

Επίσης αποφασίστηκε να διαβιβαστεί η δικογραφία στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, προκειμένου να γίνει έρευνα για άλλα ποινικά αδικήματα.

Με διαφορετικά συναισθήματα αντιμετώπισαν την απόφαση οι δύο πλευρές. Η μητέρα του βασικού κατηγορούμενου ξέσπασε σε λυγμούς ανακούφισης μόλις άκουσε την αθωωτική απόφαση για την κατηγορία του φόνου, ενώ αντίθετα η μητέρα του θύματος έβαλε τα κλάματα για τη μη τιμωρία - όπως πιστεύει - του ενόχου. Πάντως η πλευρά της οικογένειας του θύματος σκοπεύει να εφεσιβάλει την απόφαση. Έφεση άσκησαν και οι κατηγορούμενοι που καταδικάστηκαν.

Με τον τρόπο αυτόν ολοκληρώθηκε η πολύκροτη δίκη των 18 Βρετανών, που κάθισαν στο εδώλιο για το φονικό στα Μάλια. Το δικαστήριο πλέον εξετάζει τα ελαφρυντικά των δύο καταδικασθέντων ως προς τις κατηγορίες συμπλοκής, οπλοκατοχής και οπλοφορίας, ώστε να απαγγείλει τις ποινές.

Νωρίτερα πάντως η αγόρευση της εισαγγελέως, προϊδέαζε για καταδίκη του βασικού κατηγορούμενου.

Σχόλια