default-image

Οι διασωθέντες από το πολύνεκρο ναυάγιο διηγούνται

Κρήτη
Οι διασωθέντες από το πολύνεκρο ναυάγιο διηγούνται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία της Ντοά, της 19χρονης Σύριας που κατάφερε να διασώσει ένα μωρό από το ναυάγιο που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άγνωστου αριθμού μεταναστών.

Η Ντοά βρέθηκε μαζί με άλλους τρεις διασωθέντες του τραγικού ναυαγίου, τον Σούκρι, τον Μοχάμεντ και τον Αμπντούλ από την Παλαιστίνη, οι οποίοι είναι εκείνοι που κατάφεραν να επιζήσουν τέσσερα μερόνυχτα στα κρύα νερά της Μεσογείου.

Η πλειονότητα των συνεπιβατών τους δεν είχε την ίδια τύχη. Περίπου 500 άτομα ήταν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, πάνω στο μικροσκοπικό πλοιάριο που εμβόλισαν οι διακινητές τους, όταν οι μετανάστες αρνήθηκαν να υποταχθούν στις παράλογες διαταγές τους. Μόνο 11 διασώθηκαν. Αν οι αριθμοί ισχύουν, πρόκειται για το μεγαλύτερο ναυάγιο μεταναστών, ακόμη μεγαλύτερο κι αυτό που έμεινε γνωστό ως «ναυάγιο της Λαμπεντούζα».

Η είδηση έγινε γνωστή στην Ελλάδα μέσα από την προσωπική ιστορία της Ντοά, η οποία παρά τις αντίξοες συνθήκες μπόρεσε να κρατήσει ζωντανά δύο μωρά. Το ένα ξεψύχησε πάνω στο πλοίο που τους περισυνέλεξε, αλλά το άλλο είναι σώο και αβλαβές και φιλοξενείται σήμερα στο κέντρο βρεφών "Μητέρα". Όμως, η ιστορία των τριών ακόμη διασωθέντων που φιλοξενούνται στη χώρα μας δεν έχει γίνει γνωστή.

Η συναρπαστική μαρτυρία των τεσσάρων διασωθέντων καταγράφηκε από το "Έθνος". Οι διηγήσεις τους είναι συγκλονιστικές, τις περιγραφές τους δεν μπορεί να τις χωρέσει ανθρώπου νους, ενώ το μετατραυματικό σοκ είναι εμφανές στα μάτια και στις κινήσεις τους. «Δεχόμαστε ακόμη απειλές από τους ανθρώπους των λαθροδιακινητών», λένε, συμπληρώνοντας ότι δεν έχει ασκηθεί καμία δίωξη σε βάρος τους. Εκεί όμως που «ραγίζουν» είναι όταν θυμούνται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία επιχείρηση ανεύρεσης των σορών από τη θάλασσα. Ακόμη και τώρα, συγγενείς δεν μπορούν να θάψουν τους δικούς τους ανθρώπους.

«Έμεινα ζωντανή μόνο για να σώσω αυτά τα παιδιά...», λέει η Ντοά. «Το πρώτο μού το έδωσε ο παππούς του και με όρκισε να το προσέχω, αλλά πέθανε αμέσως. Μετά, γονείς μού έδωσαν ακόμη δύο παιδιά. Τους είδα να πνίγονται μπροστά στα μάτια μου. Εγώ είχα ένα παιδικό σωσίβιο, πάνω στο οποίο είχα καθίσει με τα παιδιά. Όλες τις ημέρες, προσπαθούσα να τα απασχολήσω με τραγούδια και παιχνίδια», διηγείται. Για την ύψιστη αυτή πράξη αλτρουισμού, η Ντοά τιμήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.

Ο Σούκρι έχασε τη γυναίκα και τα δύο του παιδιά στο ναυάγιο. Σε σύγχυση και ο ίδιος, τη μία το παραδέχεται, την άλλη στιγμή το αρνείται. «Σώθηκα κατά τύχη. Είχα βρει έναν σάκο πλάτης με άδεια μπουκάλια, που επέπλεε, και έμεινα όλες τις μέρες "κολλημένος" πάνω του. Είδα πολλούς ανθρώπους να πεθαίνουν μπροστά μου», λέει.

«Το πλοίο με παρέσυρε για αρκετά μέτρα στο βυθό. Άνθρωποι που έβγαζαν αφρούς από το στόμα, άλλοι με κομμένα χέρια ή πόδια. Αρκεί να σας πω ότι στηρίχτηκα σε ένα νεκρό μωράκι, για να βρεθώ ξανά στην επιφάνεια», λέει στο "Έθνος" ο Μοχάμεντ. Ο ίδιος βοήθησε την Ντοά να σώσει τα δύο παιδιά.

«Η τελευταία μου εικόνα την ώρα που βυθιζόταν το πλοίο ήταν ένας άνθρωπος που είχε τυλιχτεί σκοινί γύρω από το λαιμό του, είχε κοπεί το πόδι του και, όπως ήταν κάθετο το σκάφος, αίματα έτρεχαν παντού», αναφέρει και συγκλονίζει ο Αμπντούλ.

Οι τέσσερις διασωθέντες καταγγέλλουν ότι ο αρχιδιακινητής βρίσκεται ακόμη στην Αίγυπτο και συνεχίζει να μεταφέρει παράνομα μετανάστες αλλά... ουδείς ασχολείται με το να τον συλλάβει.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News