Ειδήσεις

Προτιμούν πατάτες Γαλλίας, στα αζήτητα οι Κρητικές

Στα αζήτητα οι πατάτες Οροπεδίου Λασιθίου λόγω... Γαλλίας και Κοζάνης (και προσεχώς της Θήβας), που τροφοδοτούν την αγορά του Ηρακλείου με τις δικές τους πατάτες, αλλά και στα άλλα είδη των οπωροκηπευτικών δεν υπάρχουν ούτε μειώσεις εμπορευμάτων, ούτε ελλείψεις, παρά τις καταστροφές στις περιοχές παραγωγής από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών.

Και ο λόγος που δεν παρουσιάζονται καθόλου ελλείψεις στην τοπική αγορά δεν είναι άλλος από τη μειωμένη ζήτηση εξαιτίας της χαμηλής εισοδηματικής κατάστασης των Ηρακλειωτών. Όμως, ανάλογες είναι και οι περιγραφές που γίνονται από την κεντρική λαχαναγορά του Ηρακλείου, όπου επικρατεί υπεραφθονία προϊόντων, όχι μόνο στα εισαγόμενα αλλά και στα διάφορα είδη οπωροκηπευτικών που έρχονται από την υπόλοιπη Ελλάδα!

Η "Νέα Κρήτη" κατέγραψε χθες τα δεδομένα της αγοράς, με τους προέδρους των οπωροπωλών Ν. Ηρακλείου Μιλτιάδη Χαλκιαδάκη και των χονδρεμπόρων της κεντρικής λαχαναγοράς του Ηρακλείου Γιώργο Πουλινάκη να κάνουν λόγο για χαμηλές τιμές, που όμως δεν μπορεί να "σηκώσει" πλέον το "άδειο" πορτοφόλι των εργαζομένων, των άνεργων και των συνταξιούχων, και έτσι δεν υπάρχει μείωση της γκάμας των προϊόντων, παρότι υπήρξε και υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγική διαδικασία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την περιοχή της Μεσαράς και το υπόλοιπο νότιο κομμάτι της Κρήτης.

Ωστόσο, διχογνωμία εμφανίζεται ανάμεσα στη λιανική και τη χονδρική διάθεση των οπωροκηπευτικών και των φρούτων στο Ηράκλειο, σε ό,τι αφορά την απούλητη πατάτα του νομού Λασιθίου. Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος των μανάβηδων Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης ανέφερε στη "Ν.Κ." ότι «το πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα που παρατηρείται είναι αυτό με τις πατάτες. Στο Οροπέδιο Λασιθίου οι πατάτες δεν πουλιούνται. Έχουν μείνει όλες απούλητες, γιατί παίζονται κάποιες κομπίνες με πατάτες εισαγόμενες. Δηλαδή αυτή τη στιγμή έρχονται γαλλικές πατάτες που βαφτίζονται κάποιες ποσότητες σε ντόπιες. Τις πουλάνε για λασιθιώτικες, βγάζοντάς τις από τα τσουβαλάκια και τοποθετώντας τις σε ξύλινες κλούβες. Έχει γεμίσει ο τόπος γαλλικές πατάτες. Ίσως επειδή είναι και πιο φτηνές, πέρα από τα "βαφτίσματα" που πιστεύω ότι γίνονται. Δεν υπάρχει προστασία από το επίσημο κράτος. Και πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό τις παίρνουν πιο φτηνά και τις πουλάνε για λασιθιώτικες»...

Σύμφωνα με τον Μιλτιάδη Χαλκιαδάκη, «δεν μπορείς να πεις ότι είναι ακριβή η πατάτα όταν πουλιέται το κιλό από 40 μέχρι 70 λεπτά. Η καλή πατάτα πουλιέται κατά μέσο όρο στα 60 λεπτά το κιλό», μας είπε ο κ. Χαλκιαδάκης. «Αλλά από την άλλη είναι και αυτό που συμβαίνει γενικότερα, να μην έχουμε μεγάλη κατανάλωση. Αν καθίσετε για λίγο εδώ στο μαγαζί θα δείτε ότι αυτός που θα πάρει πέντε κιλά πατάτες είναι αυτός που έχει λεφτά στην τσέπη του. Και τελικά οι περισσότεροι έρχονται και ζητούν ακόμα και ένα ή δύο κιλά πατάτες για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες για μία μέρα και από την επομένη θα δουν τι θα κάνουν».

«Ήρθαν λίγες»

«Πέντε παλέτες πατάτες από τη Γαλλία εκτόπισαν τις ντόπιες; Δε νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο», απαντάει από την πλευρά του ο πρόεδρος των χονδρεμπόρων στην κεντρική λαχαναγορά του Ηρακλείου Γιώργος Πουλινάκης. Ωστόσο, ο ίδιος προσθέτει ότι μαζί με τις πατάτες Γαλλίας το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει και πατάτες από την Κοζάνη, ενώ εντός των προσεχών ημερών θα έρθουν πατάτες και από τη Θήβα.

Βέβαια, ο κ. Πουλάνης λέει: «Θεωρώ ότι οι ίδιοι οι Λασιθιώτες έχουν τον τρόπο να διακινήσουν το προϊόν τους. Εμείς γνωρίζουμε ότι οι πατάτες του Λασιθίου διακινούνται κατά 90% από τους ίδιους που τις παράγουν».

Η χονδρική τιμή της ελληνικής πατάτας δεν ξεπερνάει τα 0,30 ευρώ το κιλό, ενώ από 0,25 έως 0,30 ευρώ το κιλό διαμορφώνεται η χονδρική τιμή της εισαγόμενης κατά μέσο όρο. Βέβαια, ο Γιώργος Πουλινάκης εξηγεί ότι ένα μεγάλο μέρος από τις πατάτες αυτές δεν περνάει από την κεντρική λαχαναγορά, αλλά διακινείται από τσιγγάνους στις κατά τόπους λαϊκές και όχι μόνο. Ο ίδιος λοιπόν δε βάζει το χέρι του στο Ευαγγέλιο για το τι μπορεί να συμβαίνει εκτός λαχαναγοράς.

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ

Μειώθηκε η ζήτηση, έπεσαν οι τιμές

Στο μεταξύ, η κεντρική λαχαναγορά του Ηρακλείου δίνει στη "Ν.Κ." τιμές ανά προϊόν, που είναι - σύμφωνα με τον Γιώργο Πουλινάκη - μειωμένες από πέρυσι από 10% και πάνω. Και η μείωση αυτή είναι το αποτέλεσμα της λειτουργίας των κανόνων της αγοράς.

«Όταν η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση, οι τιμές πέφτουν. Και όταν η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά, οι τιμές αυξάνονται. Και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αλλάξει», ανέφερε ο κ. Πουλινάκης. Στα ίδια επίπεδα τιμών πουλιούνται τα βασικότερα είδη, στη λιανική αγορά, σύμφωνα με τους μανάβηδες. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσαν και οι δύο πλευρές, στη χονδρική οι ντομάτες έχουν πέσει στα 0,60 ευρώ το κιλό και στη λιανική στα 0,80 έως 1,20 ευρώ το κιλό. Στα αγγούρια η χονδρική είναι στα 0,50 και η λιανική στα 1,20 έως 1,70 ευρώ το κιλό. Τα υπαίθρια που διακινούνται στα μανάβικα του Ηρακλείου μπορεί να πάνε και στο 1,80 ευρώ το κιλό.

Στα πράσα η τιμή στη λαχαναγορά είναι σήμερα στα 0,80 ευρώ το κιλό, ενώ στα μανάβικα πουλιούνται στο 1,50 ευρώ το κιλό. Στα μαρούλια η χονδρική τιμή κυμαίνεται από 0,30 μέχρι 0,35 ευρώ και στη λιανική στο 0,70 ευρώ το κιλό.

Στο λάχανο η χονδρική τιμή είναι από 0,40 μέχρι 0,50 ευρώ το κιλό και στη λιανική στο 0,90 ευρώ το κιλό.

Στα πορτοκάλια ποικιλίας βαλέντζια από τα Χανιά πωλούνται στη λαχαναγορά από 0,30 μέχρι 0,35 ευρώ το κιλό. Γύρω στο ευρώ πουλάνε τα μανάβικα.

«Τα μήλα είναι δικά μας, τα αχλάδια είναι δικά μας, όπως και τα ακτινίδια. Αλλά σε ό,τι δε βγάζουμε εμείς θα αναζητήσουμε τις ανάλογες ποσότητες από το εξωτερικό», λέει ο πρόεδρος των λαχανεμπόρων.

Μάλιστα, οι τιμές και στα φρούτα δεν είναι υψηλές. Κατά μέσο όρο στη χονδρική αγορά τα μήλα κοστίζουν 1 ευρώ το κιλό, στα αχλάδα οι τιμές κυμαίνονται από 0,80 έως 1,70 ευρώ το κιλό στη χονδρική. «Η αγορά όμως δουλειά δεν έχει», καταλήγει ο κ. Πουλινάκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των μανάβηδων Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι «τα προϊόντα είναι πολλά και φθηνά. Τα βλέπει ο κόσμος και ζηλεύει. Αλλά δεν έχει λεφτά να τα πάρει».

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

Σχόλια