default-image

Ελεύθερο θέλουν το Σήφη κάτοικοι-"Να πιαστεί", λέει ο Δήμος

Κρήτη
Ελεύθερο θέλουν το Σήφη κάτοικοι-"Να πιαστεί", λέει ο Δήμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη στιγμή που αναζητούνται εναλλακτικά σχέδια για την αιχμαλωσία του Σήφη, εκδικάστηκαν  τα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν από εννέα Ρεθυμνιώτες, με στόχο να διεκδικήσουν την παραμονή του κροκόδειλου στο φράγμα Ποταμών.

Την ίδια ώρα όμως διαφορετική φαίνεται πως είναι η άποψη της δημοτικής Αρχής, μιας και επιθυμία της είναι να πιαστεί το ερπετό, καθώς, όπως τονίζει, αποτελεί κίνδυνο για κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής.

Ένας από τους 9 Ρεθυμνιώτες που κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα στάθηκε εμπόδιο στην επιχείρηση εγκλωβισμού του κροκόδειλου, ειδοποιώντας το ερπετό με κόρνες και μουσική, ζητώντας να σταματήσει κάθε διαδικασία αιχμαλωσίας του.

«Αν πρέπει οπωσδήποτε να πιαστεί το ερπετό, τότε καλύτερα να γυρίσει στο Νείλο, αλλά όχι να μεταφερθεί κάπου αλλού», τόνισε. Παράλληλα υποστήριξε ότι το φράγμα Ποταμών αποτελεί πλέον το φυσικό περιβάλλον του ερπετού, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι Ρεθυμνιώτες μπορούν να του δημιουργήσουν για την παραμονή του ασφαλές περιβάλλον.

Όσοι κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα γενικά υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, πως ο κροκόδειλος έχει πλέον εγκλιματιστεί στο νέο του περιβάλλον και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης τουριστών, με την επισκεψιμότητα να είναι μεγάλη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία.

«Να παραμείνει στην περιοχή αλλά να συλληφθεί»

Διαφορετική άποψη φαίνεται ωστόσο να έχει η δημοτική Αρχή. Με επιστολή του προς τη Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ο δήμαρχος Αμαρίου, Αδάμ Παραδεισανός, αναφέρει πως το ερπετό θα πρέπει να "συλληφθεί", να τύχει της φροντίδας των ειδικών αλλά και να αποκατασταθεί η ασφάλεια στην περιοχή. Μάλιστα προτείνει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να παραμείνει στην περιοχή, κοντά στο φράγμα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που θα λειτουργεί ως ένα είδος παρατηρητηρίου.

«Όπως είναι γνωστό», αναφέρει στην επιστολή του ο δήμαρχος, «στο φράγμα Ποταμών, το οποίο ανήκει στα διοικητικά όρια του δήμου μας, έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα θέμα με την εγκατάλειψη, άγνωστο από πότε, ενός κροκόδειλου. Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας την 1η Σεπτεμβρίου παρακολουθούμε με σοβαρότητα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αλλά και τη συζήτηση που γίνεται σχετικά με την σύλληψη και παραμονή του ζώου στην περιοχή μας.

Πιστεύουμε ότι:

1. Το ζωντανό πρέπει να συλληφθεί, να τύχει της φροντίδας ειδικών επιστημόνων από τη μια, αλλά και από την άλλη να αποκατασταθεί η ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, καθώς και των επισκεπτών.

2. Αν και εφόσον είναι επιστημονικά ορθό το ζωντανό να συνεχίσει να ζει εκτός του φυσικού του περιβάλλοντος, προτιθέμεθα σε αυτόν τον τόπο, που τυχαία βρέθηκε, να φιλοξενηθεί σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο (κοντά στο φράγμα των Ποταμών).

3. Ο χώρος αυτός θα μπορούσε να συμπληρωθεί με χώρο παρατηρητηρίου, προβολής και ενημέρωσης της άγριας πανίδας της περιοχής Αμαρίου, κάτι που θα λειτουργεί αποτρεπτικά για παρόμοιες καταστάσεις εγκατάλειψης ζώων και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης των επισκεπτών του.

Παρακαλούμε για τη βοήθειά σας ως προς τη λειτουργία του ανωτέρω χώρου και την παροχή όλης της απαραίτητης πιστοποίησης, και όχι μόνο, για την ουσιαστική φιλοξενία του ερπετού», καταλήγει η επιστολή.

Απτόητος ο Σήφης παρά τις προσπάθειες παγίδευσής του

Τους τελευταίους περίπου τέσσερις μήνες μετά τον εντοπισμό του από δύο πυροσβέστες στο φράγμα του Αμαρίου, ο Σήφης συνεχίζει απτόητος να κάνει τις βόλτες του, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες ερπετολόγων και πυροσβεστών να τον παγιδεύσουν.

Με τίποτα δε λέει να "τσιμπήσει" το δόλωμα και, όπως αποδεικνύεται, απολαμβάνει, βρέξει-χιονίσει, το περιβάλλον όπου πλέον ζει.

Σημειώνεται ότι άκαρπη είχε αποβεί μια ακόμα επιχείρηση παγίδευσής του ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου. Επικεφαλής στην επιχείρηση ήταν και πάλι ο διάσημος "κροκοδειλάκιας" Ολιβιέ Μπερά, μαζί με έναν συνεργάτη του.

Στην αποστολή συμμετείχε και ο βιολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πέτρος Λυμπεράκης, ο οποίος ήταν ο πρώτος πραγματογνώμονας που πήγε στο σημείο και αναγνώρισε τον κροκόδειλο. Αρνητικό αποτέλεσμα είχε και η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε και το βράδυ της Κυριακής, ενώ στην προσπάθειά τους να επιτύχουν το καλύτερο, οι "κυνηγοί" του Σήφη είχαν ζητήσει να κλείσει και το καφενείο που λειτουργεί στην περιοχή για να υπάρχει απόλυτη ησυχία.

«Ανήκει στα χωριά μας»

Και ενώ παραμένει... ασύλληπτος ακόμα και από τον ειδικό ερπετοδαμαστή Ολιβιέ Μπερά, οι θερμοί υποστηρικτές του δηλώνουν ότι ανήκει και στα τρία χωριά της λίμνης των Ποταμών, και υπογράφουν με χέρια και με πόδια να μείνει στον τόπο τους γιατί, όπως τονίζουν, δημιουργεί ανάπτυξη. Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός πως στην προηγούμενη επιχείρηση του Μπερά σε ώρες απόλυτης ησυχίας, που ζήτησε για την παγίδευσή του, τελικά ξεσηκώθηκε ο κόσμος με κλάξον και διάφορους άλλους τρόπους, με αποτέλεσμα να φύγει το ερπετό και να μην πιαστεί. Από την άλλη, γυναίκες αποφεύγουν να πάνε στους ελαιώνες που είναι κοντά στο φράγμα για να μαζέψουν τον καρπό, υπό το φόβο μην εμφανιστεί μπροστά τους.

Την ίδια ώρα, η φημολογία μετά την αποκάλυψη του ερπετού στους Ποταμούς συνεχίζει να οργιάζει, με ορισμένους να επιμένουν ότι υπήρξε σχέδιο για να έρθει και να παραμείνει για να διαφημιστεί η περιοχή και άλλους να αναφέρουν ότι ζει στην περιοχή τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μόνο τους τελευταίους μήνες κρίθηκε σκόπιμο να αποτελέσει θέαμα και να προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον.

Να σημειωθεί ότι επισκέπτες καταφτάνουν με τα κιάλια για να τον δουν, ενώ οι συζητήσεις γύρω από το θέμα ολοένα και αυξάνονται.

Ακόμη και μεροκάματο φαίνεται πως έβγαλαν κάποιοι, προσφέροντας στους επισκέπτες σουβενίρ με τον κροκόδειλο.

Πάντως, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο κροκόδειλος όταν συλληφθεί θα μεταφερθεί στο Ηράκλειο για μελέτη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και κατόπιν στο Ενυδρείο Cretaquarium, στην πρώην αμερικανική βάση Γουρνών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News