default-image

Ύποπτα κρούσματα για καταρροϊκό πυρετό και στο Ηράκλειο

Κρήτη
Ύποπτα κρούσματα για καταρροϊκό πυρετό και στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκαναν και στο Ηράκλειο την εμφάνιση τους ύποπτα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε αιγοπρόβατα, με τους κτηνοτρόφους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Ενώ η επικίνδυνη ζωονόσος βρίσκεται σε έξαρση σε όλη την Κρήτη, με τους κτηνοτρόφους να ζητούν άμεσα τον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων όλου του νησιού, ύποπτα κρούσματα έχουν εμφανιστεί και στο Ηράκλειο! Την ίδια ώρα υπάρχει και ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Σητεία, πράγμα που δείχνει ότι η νόσος πλέον εξαπλώνεται σε όλο το νησί.

Για το λόγο αυτό οι κτηνοτρόφοι συναντήθηκαν με τον ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, στην αποκεντρωμένη διοίκηση, ώστε να συζητήσουν το θέμα και να βρεθεί μία λύση. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής άσκουσε τα αιτήματα των κτηνοτρόφων, οι οποίοι αιτούνται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ξεκινήσουν άμεσα μαζικοί εμβολιασμοί. Μάλιστα ο Μανόλης Κεφαλογιάννης μετέφερε άμεσα μέσω τηλεφώνου το αίτημα στον υπουργό Γιώργο Καρασμάνη, ο οποίος δεσμεύτηκε να το εξετάσει άμεσα.

Οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν την αγωνία τους για την τύχη των κοπαδιών τους, τονίζοντας ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της καταστροφής και ζητώντας άμεσες λύσεις. Επισήμαναν ότι οι συνέπειες σε περίπτωση επιδημίες θα είναι καταστροφικές για τους ίδιους και θα τους οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή.

Όπως δήλωσε στο neakriti.gr ο γνωστός κτηνίατρος και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέκος Στεφανάκης, μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε κοπάδια της Κρήτης πρέπει να φτάνουν ήδη τα 100. «Το παιχνίδι στην Κρήτη έχει χαθεί», δήλωσε. «Το θέμα είναι πλέον, να το ξεπεράσουμε με τις μικρότερες δυνατές απώλειες».

Μάλιστα, ο γνωστός κτηνίατρος λέει ότι στο νησί μας η συμπεριφορά της νόσου είναι πολύ παράξενη, λόγω της πυκνότητας των ζώων και των μετακινήσεων τους από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Εξάλλου τώρα που χειμωνιάζει αναγκαστικά τα ζώα θα κατέβουν από τα ορεινά στα πεδινά με ότι αυτό συνεπάγεται για την παραπέρα εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού.

Ρεπορτάζ:

Χριστόφορος Παπαδάκης-Φωτεινή Μαυροματάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News