Ειδήσεις

"Οχι" στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου, λένε οι Χανιώτες

Η σταθερή και πάγια θέση των θεσμικών φορέων στα Χανιά, που ομόφωνα λένε «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου "Ιωάννης Δασκαλογιάννης", επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά στη σύσκεψη που οργάνωσε την Παρασκευή η Αντιπεριφέρεια και στην οποία συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα που αφορούν τις αντιδράσεις που υπάρξουν.

Μετά από διαλογική συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας αναλύθηκαν τα μέχρι τώρα δεδομένα της πορείας της ιδιωτικοποίησης, συμφωνήθηκε και το γενικό πλαίσιο των αντιδράσεων, που θα κινηθεί σε δύο βασικά πλαίσια: το νομικό και το κοινωνικό. Έτσι συμφωνήθηκε αμέσως μετά το άνοιγμα των προσφορών που έχουν καταθέσει οι υποψήφιοι επενδυτές στο ΤΑΙΠΕΔ, και αφού μελετηθούν οι λεπτομέρειες της σύμβασης, να γίνει μέσω της νομικής οδού από εξουσιοδοτημένους δικηγόρους της Αντιπεριφερειας, του Δήμου και εξωτερικούς συνεργάτες προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια που θα στοχεύει να μην προχωρήσει η όλη διαδικασία.

Σε κοινωνικό επίπεδο ελήφθησαν δυο ουσιαστικά αποφάσεις: Να οργανωθεί σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο του αεροδρομίου Χανίων, ενώ στο πλαίσιο αυτό έγινε πρόταση να επιδιωχθεί ανάλογες εκδηλώσεις να γίνουν την ίδια ημέρα και σε άλλα υπό ιδιωτικοποίηση αεροδρόμια της χώρας, όπως έγινε πρόσφατα στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν και στη σύνταξη κειμένου με τις θέσεις των φορέων της περιοχής για το θέμα της ιδιωτικοποίησης, το οποίο θα κληθούν να συνυπογράψουν όσοι φορείς και πολίτες επιθυμούν.

Το κείμενο αυτό θα αναρτηθεί σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ενώ θα υπάρχει και σε χώρους όπως ο Δήμος και η Αντιπεριφέρεια. Ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Δημήτρης Ποντικάκης τόνισε ότι ο Σύλλογος θα στηρίξει νομικά την όλη προσπάθεια, ενώ, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη, «οι θεσμικοί φορείς των Χανίων αλλά και η κοινωνία εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου με το φόβο ότι θα συντελέσει στην ανάσχεση του τουριστικού ρεύματος προς την δυτική Κρήτη».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, το αεροδρόμιο επιφέρει κέρδη στον κρατικό προϋπολογισμό και ως εκ τούτου δε συντρέχουν λόγοι ιδιωτικοποίησης.

Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας αναφέρθηκε στην πρόταση  ου έχει καταθέσει ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης και λειτουργίας του αεροδρομίου μέσα από σύμπραξη φορέων της αυτοδιοίκησης και φορέων του τουρισμού.

Κατά της επιχειρούμενης ιδιωτικοποίησης στάθηκε και ο πρόεδρος εργαζομένων της ΥΠΑ στο αεροδρόμιο, Μανώλης Αρμουτάκης, προτάσσοντας ως βασικό επιχείρημα την ετήσια κερδοφορία που ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι τοποθετήσεις όλων όσων μίλησαν στη σύσκεψη, ενώ δεν έλειψαν και οι παρατηρήσεις για καθυστερημένες αντιδράσεις

Αντώνης Νομικός

Σχόλια