Ειδήσεις

"Να παρέμβει ο υπουργός για την πρόωρη σχολική εγκατάλειψη"

Το πρόβλημα της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης που παρατηρείται στην Κρήτη επισημαίνει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λοβέρδο, επισημαίνοντας ότι «η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου συνδέεται με την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια».

Όπως επισημαίνει ο κ. Λ. Αυγενάκης, «οι νέοι εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση και την κατάρτιση για πολλούς λόγους: προσωπικά ή οικογενειακά προβλήματα, μαθησιακές δυσκολίες ή επισφαλής οικονομική κατάσταση. Το ίδιο εκπαιδευτικό σύστημα και οι συνθήκες σε μεμονωμένα σχολεία είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες».

«Η Κρήτη, συγκεκριμένα, εντάσσεται στις περιοχές της χώρας με τα υψηλότερα ποσοστά πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης. Οι διαρροές γίνονταν μεταξύ των παιδιών που από το δημοτικό δε συνεχίζουν στο γυμνάσιο και από το γυμνάσιο δε συνεχίζουν στο λύκειο.  

Σύμφωνα με στοιχεία εκπαιδευτικών της Κρήτης, το ποσοστό της μαθητικής διαρροής στο νησί εκτινάχτηκε, λόγω της εφαρμογής τράπεζας θεμάτων στην Α' Λυκείου.

Στο νομό Ρεθύμνου, "έμεινε" το 40% των μαθητών της Α' Λυκείου και με τις βελτιωτικές ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας παραπέμφθηκε για το Σεπτέμβριο το 30%. Από αυτά περίπου τα μισά προβιβάστηκαν στη Β' Λυκείου, ενώ ένα 12% κλήθηκε να επαναλάβει την Α' Λυκείου. Οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης κάνουν λόγο για εγκατάλειψη του σχολείου από πολλά παιδιά λόγω της σχολικής αποτυχίας και για αίσθηση αύξησης της μαθητικής διαρροής».

Όπως υπογραμμίζει ο Ηρακλειώτης βουλευτής, «η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου δεν οφείλεται σε μία μόνο αιτία. Είναι σαφές ότι ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός θα πρέπει να δει σοβαρά το ζήτημα της διαρροής στην κοινωνική του διάσταση και όχι μονομερώς στην αριθμητική των δεικτών και μόνο.

Καμία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και κανένα σχέδιο κοινωνικής ευημερίας δεν μπορεί να ευδοκιμήσει αν η μαθητική διαρροή δε χτυπηθεί στη ρίζα της με το συνδυασμό εκπαιδευτικής και κοινωνικής πολιτικής», τονίζει ο Λευτέρης Αυγενάκης και ζητά ενέργειες για τη μείωση των ποσοστών της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης».

Σχόλια