default-image

Το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του Τσίπρα!

Ελλάδα
Το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του Τσίπρα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επισήμως το θέμα των εκλογών είναι μία πιθανότητα με ορίζοντα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όχι όμως και βεβαιότητα για την ώρα... Στο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο οι ρυθμοί είναι διαφορετικοί και ήδη δε σχεδιάζουν μόνο την προεκλογική τους καμπάνια, αλλά φτάνουν μέχρι του σημείου να καταστρώνουν το κυβερνητικό σχήμα και το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών!

Ήδη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε εκλογικό συναγερμό και οι στενοί συνεργάτες του προέδρου καταστρώνουν το πρώτο πλάνο για το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών. Προφανώς σε εκλογικό πυρετό βρίσκονται τα στελέχη όλων των κομμάτων παρά το γεγονός ότι από το Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζουν τις πρόωρες εκλογές. Αλλά από υπουργούς μέχρι βουλευτές, σε κάθε ενέργειά τους, όλων το μυαλό ως άξονα έχει τις εκλογές.

Ήδη οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα καταστρώνουν τόσο τα ψηφοδέλτια του κόμματος, όσο και το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, αφού, όπως υποστηρίζουν, όταν «θα έρθει η ώρα να μιλήσει ο λαός, το κόμμα πρέπει να είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο».

Από την άλλη πλευρά, οι... Κασσάνδρες, που τις προηγούμενες ημέρες έλεγαν ότι ο Τσίπρας θα κυβερνήσει με διάφορους "τηλεμαϊντανούς", φαίνεται να διαψεύδονται. Οι άνθρωποι στους οποίους ο κ. Τσίπρας θα εμπιστευτεί τη διακυβέρνηση της χώρας είναι έμπειροι πολιτικοί με αδιαμφισβήτητο ήθος και λαμπρή επαγγελματική καριέρα.

Τα ονόματα

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τα σενάρια που μέχρι αυτή την ώρα θεωρούνται ως επικρατέστερα είναι τα εξής:

1. Ιωάννης Δραγασάκης - Οικονομικών

2. Γιώργος Σταθάκης - Ανάπτυξης

3. Δημήτρης Στρατούλης - Εργασίας

4. Σοφία Σακοράφα - Εσωτερικών

5. Ζωή Κωνσταντοπούλου - Δικαιοσύνης

6. Θεόδωρος Δρίτσας - Εθνικής Άμυνας

7. Αναστάσιος Κουράκης - Παιδείας

8. Ηρώ Διώτη - Περιβάλλοντος

Από το ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα ονόματα έχουν σχεδόν "κλειδώσει", αλλά όλα τελούν υπό την αίρεση των συνεργασιών, των εκλογικών ποσοστών και των συμμαχιών που θα διαμορφωθούν. Άρα, προφανώς θα υπάρξουν συσχετισμοί και ενδεχομένως και "καραμπόλες" ακόμα και με στελέχη συνεργαζόμενα με το ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα η Λούκα Κατσέλη που αναμένεται να πάρει παραγωγικό υπουργείο.

Σενάριο ΙΙ

Το δεύτερο σενάριο, που κι αυτό έχει πολλές πιθανότητες, έχει ως εξής:

1. Ιωάννης Δραγασάκης - αντιπρόεδρος και συντονιστής της κυβέρνησης

2. Γιώργος Σταθάκης - υπουργείο Οικονομικών

3. Ευθύμης Τσακαλώτος - Εργασίας

4. Παναγιώτης Λαφαζάνης - Δημόσιας Διοίκησης

5. Δημήτρης Παπαδημούλης - υπουργείο Εξωτερικών

Από εκεί και πέρα θα συμμετάσχουν οπωσδήποτε οι Δρίτσας (υπ. Εθνικής Άμυνας), Σακοράφα, Μητρόπουλος (για το Δημόσιας Διοίκησης ή και για το Εργασίας), Παναγιώτης Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης και Μουλόπουλος για το υπουργείο Τύπου, ενώ ο κ. Φίλης "παίζει" και για το υπουργείο Εξωτερικών. Οι εκπλήξεις θα είναι οι εκτός ΣΥΡΙΖΑ πανεπιστημιακοί, τεχνοκράτες... Ανοιχτά παραμένουν, προς το παρόν, τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Παιδείας.

Με ειδικό ρόλο αναμένεται να εμφανιστούν οι:

- Νίκος Βούτσης (δίπλα στον Δραγασάκη)

- Γιάννης Βαρουφάκης,

- Νίκος Κοτζιάς (στο υπουργειο Εξωτερικών)

- Ρένα Δούρου

- Ίσως, λόγω εμπειρίας, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στο υπουργείο Υγείας.

Τα υπόλοιπα ονόματα που ακούγονται

Εκτός από τα παραπάνω ονόματα που φαίνεται πως έχουν "κλειδώσει", κρίσιμα πόστα αναμένεται να αναλάβουν ο νυν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παππάς και ο εκ της ιστορικής ηγεσίας του χώρου κ. Αλέκος Φλαμπουράρης.

Παραμένει ένα σοβαρό ερώτημα το πού θα αξιοποιηθεί η Λούκα Κατσέλη, στις ικανότητες της οποίας τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα την ήθελε στην Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά πιθανότατα η αντικατάσταση του Γιάννη Στουρνάρα να αποδειχθεί δύσκολη, καθώς εξαρτάται και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Άλλα υπουργεία

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας παίζουν και τα ονόματα της Νάντιας Βαλαβάνη και του κ. Κώστα Ήσυχου σε δευτερεύοντες ρόλους.

Για το υπουργείο Υγείας, μαζί με το φαβορί Παναγιώτη Κουρουμπλή, ακούγεται και το όνομα του Ανδρέα Ξανθού να συμπληρώνει την πολιτική ηγεσία.

Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κατευθύνεται - όπως όλα δείχνουν - ο κ. Δημήτρης Τσουκαλάς.

Για το υπουργείο Παιδείας υποψήφιοι φαίνεται να είναι η κυρία Θεανώ Φωτίου και ο κ. Γιάννης Αμανατίδης.

Στο υπουργείο Εσωτερικών ακούγεται ο κ. Σταύρος Κοντονής, ενώ ρόλο θα έχει και ο κ. Κώστας Πουλάκης, πιθανότατα και η κυρία Όλγα Γεροβασίλη.

Για το Περιβάλλοντος και Ενέργειας "ακούγεται" - μεταξύ άλλων - ο κ. Θανάσης Πετράκος, ενώ για το Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου, μαζί με τον κ. Δημήτρη Γελαλή ή τον κ. Τάσο Κανταρά.

Στο υπουργείο Τουρισμού όλα δείχνουν τον κ. Μιχάλη Κριτσωτάκη, ενώ η κυρία Λίτσα Αμανατίδου πιθανότατα θα βρεθεί στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το υπουργείο Πολιτισμού ο Αλέξης Τσίπρας θέλει ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής μαζί με τον κ. Χριστόφορο Παπαδόπουλο.

Στον τομέα της Επικοινωνίας θα αξιοποιηθούν οι κ. Πάνος Σκουρλέτης και Ανδρέας Καρίτζης, ενώ αναμένεται να μπουν στην κυβέρνηση και οι κ. Νίκος Συρμαλένιος και Νάσος Αθανασίου, καθώς και οι κ. Κατερίνα Ιγγλέζη και Ευγενία Ουζουνίδου.

Του Γιώργου Σαχίνη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News