default-image

Δεν έρχονται στην Κρήτη τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV

Κρήτη
Δεν έρχονται στην Κρήτη τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκλεισε το ενδεχόμενο εγκατάστασης αμερικανικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV's) στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ιστότοπος onalert.gr, το ενδεχόμενο αυτό για το οποίο είχε εκτενώς αναφερθεί και το www.neakriti.gr μάλλον δεν υφίσταται και οι λόγοι είναι καθαρά γεωστρατηγικοί.

Αγκάθι στην επίτευξη τελικής συμφωνίας ήταν η διάσταση απόψεων για την επιχειρησιακή βάση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Και αυτό γιατί οι μεν ΗΠΑ ήθελαν ως βάση το Καστέλι Ηρακλείου (για επιχειρησιακούς λόγους), η δε Ελλάδα απαντούσε ότι δίνει τη βάση της Σούδας (υπό μορφή επέκτασης των υπαρχόντων επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ).

Σε πολιτικό επίπεδο από ελληνικής πλευράς - και από το Μέγαρο Μαξίμου - είχε εξαρχής ειπωθεί «ναι» στο αμερικανικό αίτημα για τα UAV's, είχε ωστόσο διευκρινιστεί ότι η Αθήνα μπορεί να δώσει άδεια μόνο για εξορμήσεις των UAV'S από τη Σούδα, καθώς δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να δοθεί η εντύπωση ότι εκτός από τη Σούδα παραχωρείται στις ΗΠΑ και άλλη βάση της Κρήτης.

Ένα ακόμα πρόβλημα προέκυψε καθώς κανονισμός πτήσης των UAV's δεν υπάρχει για τους ουρανούς της Ε.Ε.

Αντώνης Νομικός

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News