default-image

"Δώστε αίμα και πάρτε βαθμό"

Κρήτη
"Δώστε αίμα και πάρτε βαθμό"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απίστευτη αποκάλυψη πίσω από ένα ερευνητικό πρωτόκολλο και μάλιστα υπό τη σκέπη βαρυτίμου κατά τα άλλα επιτροπής του Πανεπιστημίου Κρήτης φέρνει σήμερα στην επιφάνεια η "Νέα Κρήτη", με παραμέτρους που θα προκαλέσουν αίσθηση. Από την κυριολεκτικά πρωτοφανή πρόταση «συναλλαγής», σύμφωνα με την οποία «με λίγο αίμα εξασφαλίζεις βαθμό σε μάθημα της αρεσκείας σου» για όσους φοιτητές μετάσχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα, μέχρι την άγνωστη κατάληξη εκατοντάδων δειγμάτων DNA, το πιθανότερο σε ιδιωτικό κέντρο των ΗΠΑ, χωρίς μάλιστα πρόβλεψη μέχρι στιγμής για τη φύλαξη των άκρως ευαίσθητων δεδομένων 2.000 ανθρώπων, αλλά και του τόπου και του τρόπου λήψης τους.

Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο με τη συμμετοχή και μερικών δεκάδων ασθενών από τη Θεσσαλονίκη στο συγκεκριμένο ερευνητικό πρωτόκολλο. Στο όλο ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο χωρίς καν να αναφέρει τις πηγές χρηματοδότησής του, για ένα εγχείρημα που θα αγγίξει το 1 εκατομμύριο ευρώ, με ευαίσθητο βιολογικό υλικό και προσωπικά δεδομένα, η έγκριση από επιτροπή του Πανεπιστημίου Κρήτης εγείρει σοβαρά ερωτηματικά, όπως και οι μεθοδεύσεις που φαίνεται να έχουν ακολουθηθεί από τον υπεύθυνο του συγκεκριμένου ερευνητικού πρωτοκόλλου.

Το ερευνητικό πρωτόκολλο φιγουράρει ήδη στο επίσημο βιογραφικό του υπεύθυνου αναπληρωτή καθηγητή στην ιστοσελίδα του στην Ιατρική Σχολή Κρήτης, ενώ από την ίδια σελίδα, αλλά και από άλλα στοιχεία, όλα οδηγούν ότι τα δείγματα DNA και άλλες "ευαίσθητες" ιατρικές εξετάσεις ενδέχεται στο τέλος να οδεύσουν προς ιδιωτικό αμερικανικό κέντρο αντίστοιχων ερευνών, υπό το μανδύα της έγκρισης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το ερευνητικό πρωτόκολλο

Το επίμαχο ερευνητικό πρωτόκολλο έχει τον τίτλο "Από την ευαλωτότητα στην πρόδρομη ψυχική νόσο RTP (Risk to transition project)". Ως φορείς υλοποίησής του εμφανίζονται οι τομείς Ψυχιατρικής και Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή του πρώτου τομέα και διευθυντή της Παιδοψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ, και τον καθηγητή και διευθυντή στον Α' Εργαστηριακό Τομέα του ΠΑΓΝΗ. Επίσης, ως φορέας υλοποίησης μετέχουν το Τμήμα Υπολογιστικής Ιατρικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ με τον επιστημονικά υπεύθυνό του, καθώς και το Ιατρείο Έγκαιρης Παρέμβασης του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" της Θεσσαλονίκης με τον επικεφαλής του εκεί αναπληρωτή καθηγητή.

http://www.neakriti.gr/files/SKANDALO/SKANDALO1.pdfΤο επίμαχο ερευνητικό πρωτόκολλο έχει τον τίτλο "Από την ευαλωτότητα στην πρόδρομη ψυχική νόσο RTP (Risk to transition project)"

Πρόκειται για έρευνα με επίκεντρο τη σχιζοφρένεια, που περιλαμβάνει λήψη βιολογικού υλικού (αίμα για ανάλυση DNA), εξειδικευμένες μαγνητικές τομογραφίες - MRI, ψυχομετρικά τεστ και επαναληπτικές εξετάσεις και μετρήσεις σε βάθος μιας εξαετίας.

Συμμετέχοντες

Στο επίκεντρο της έρευνας, όπως αναγράφεται στη σχετική πρόταση που συνέταξε ο επιστημονικά υπεύθυνός της, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής, θα βρεθούν 1.500 πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και των ΤΕΙ σε εθελοντική βάση, αλλά και τουλάχιστον 100 ασθενείς στα πρώτα χρόνια της σχιζοφρένειας με ισάριθμους Α' βαθμού συγγενείς τους, αλλά και 40-80 ασθενείς με ισάριθμους Α' βαθμού συγγενείς τους, που εκδηλώνουν ένα πρώτο επεισόδιο χωρίς αγωγή. Η έρευνα, δηλαδή, εκτείνεται σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων που αγγίζει συνολικά τους 2.000! Προβλέπει τη λήψη βιολογικού υλικού (αίμα), νευροαπεικόνιση (MRI), ανάλυση και επεξεργασία νευροαπεικονιστικών δεδομένων, ψυχομετρικά τεστ και ερωτηματολόγια. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα ερευνητικό πρόγραμμα με ευαίσθητα δεδομένα και μάλιστα οι καλά γνωρίζοντες τέτοιας υφής εξετάσεις, που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα για τη σχιζοφρένεια, ανεβάζουν το κόστος ανά άτομο στα 500 ευρώ, άρα μιλάμε χοντρικά για τις αναγκαίες εξετάσεις ένα ερευνητικό έργο ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ! Το γεγονός αυτό από μόνο του καθιστά το όλο εγχείρημα μεγάλο, άρα υποθέτουμε ότι στη διάρθρωσή του και κυρίως στον έλεγχό του κανονικά θα πρέπει να πρόκειται για ένα ερευνητικό πρωτόκολλο που λαμβάνει όλα τα μέτρα διαφάνειας, εγκυρότητας και ελέγχου.

Μόνο η αναφορά ότι θα περιλαμβάνει DNA 1.500 πρωτοετών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και των ΤΕΙ αρκεί για να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα του θέματος.

Πρόκληση

Δυστυχώς όμως, όπως αποκαλύπτουμε στη συνέχεια, μια σειρά ενεργειών και μεθοδεύσεων όχι μόνο φανερώνουν απίστευτες όσο και σκανδαλώδεις καταστάσεις στα όρια της πρόκλησης, αλλά ως φαίνεται για την ώρα δεν έχουν γίνει αντιληπτές ακόμη και από εκείνα τα όργανα του Πανεπιστημίου που θα έπρεπε να επέμβουν άμεσα. Καθώς, όπως θα διαβάσετε, ένα φαινομενικά πρωτοποριακό πρόγραμμα φτάνει μέχρι του σημείου "εκμαυλισμού" φοιτητών και επιβολής καταστάσεων άνευ ορίων, με "θύματα" δεκάδες φοιτητές, που καλούνται να γίνουν ευθέως ακόμη και μέρος μιας συναλλαγής που αποτελεί μια από τις κακοδαιμονίες των δημόσιων πανεπιστημίων, που τέτοιες πράξεις συκοφαντούνται τελικά και μαζί τους η αξία του δημόσιου χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Μία μονάδα επιπλέον βαθμό

Ο τίτλος είναι ακριβής και απηχεί μια πραγματικότητα που ο κυνισμός της σοκάρει για το πώς κάποιοι πανεπιστημιακοί αντιλαμβάνονται το ρόλο τους στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, αλλά και το τι είδους ήθος καλλιεργούν στους αυριανούς επιστήμονες της χώρας και σημερινούς πρωτοετείς φοιτητές. Αν αυτός δεν είναι ο πλέον επίσημος τρόπος εθισμού νέων ανθρώπων σε «συναλλαγές διαπλοκής» με αντίτιμο, τότε τι είναι;

Ο επιστημονικά υπεύθυνος της όλης έρευνας και εμπνευστής της, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής και διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ, στο σχετικό πρωτόκολλο ερευνητικού προγράμματος που υποβάλλει την 1η Αυγούστου του 2014 στην Επιτροπή Βιοηθικής και Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης για έγκριση, στην πρότασή του και στο κεφάλαιο «ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ», σελίδα 22, αναφέρει χαρακτηριστικά: «... Οι φοιτητές που θα συμπληρώσουν πλήρως την αρχική εκτίμηση θα μπορούν να εκτυπώσουν online πιστοποιητικό εθελοντικής συμμετοχής στη μελέτη και συστατική επιστολή για το βιογραφικό τους. Τέλος, σε συνεννόηση με τους προέδρους, τους κοσμήτορες και τους διδάσκοντες των τμημάτων του Π.Κ. και του ΤΕΙ, αναμένεται να κερδίσουν μία μονάδα επιπλέον στη βαθμολογία σε ένα επιλεγμένο μάθημα, εφόσον έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις του μαθήματος (δηλαδή εφόσον έχουν βαθμολογηθεί τουλάχιστον με 5.00 στις εξετάσεις)»!!!

Η διατύπωση αυτή επαναλαμβάνεται στα συνοδευτικά ως εμπιστευτικά έγγραφα της αίτησης προς την Επιτροπή Βιοηθικής και Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (!), αλλά και στο κείμενο και το έντυπο έγγραφης συγκατάθεσης που απευθύνεται σε όσους φοιτητές θα δηλώσουν εθελοντική συμμετοχή στο πρόγραμμα. Μόνο που εδώ προστίθεται, εκτός από τον ένα βαθμό σε μάθημα της επιλογής τους, και η συμμετοχή τους αυτόματα σε online κλήρωση δώρων, όπως memory sticks (!), κουπόνια 10 ευρώ για δωρεάν εξυπηρέτηση σε επιλεγμένα μαγαζιά του Ηρακλείου κ.λπ. (!).

Εύλογα ο κάθε αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι εδώ, πέρα από την επίσημα διατυπωμένη πρόταση «παράνομης συναλλαγής» από έναν πανεπιστημιακό «δάσκαλο», προς όσους φοιτητές μετάσχουν στο πρόγραμμα, ότι θα πάρουν ένα βαθμό σε μάθημα της επιλογής τους, έναντι του αίματος προς εξέταση του DNA που θα δώσουν, ανακύπτουν και άλλα θέματα μείζονος σημασίας ως προς τη νομιμότητά τους. Προδήλως παραβιάζεται κάθε έννοια ισονομίας και ισοπολιτείας έναντι όλων των άλλων φοιτητών που δε θα μετέχουν στο πρόγραμμα. Επίσης, πουθενά μέχρι σήμερα στα δημόσια πανεπιστήμια δεν υπάρχει καμία νομική ή άλλη κατοχύρωση ότι η βαθμολογία εξετάσεων σε μάθημα "πριμοδοτείται" με βαθμούς εφόσον συμμετέχεις σε ερευνητικό πρόγραμμα ως δότης βιολογικού υλικού, εν προκειμένω αίματος! Από ηθικής άποψης, επίσης, είναι προφανές ότι εδώ πρόκειται ευθέως για πρόταση "εκμαυλισμού" φοιτητών για καλύτερες βαθμολογικές επιδόσεις στα ακαδημαϊκά κατά τα άλλα μαθήματά τους.

Η υπόθεση όμως παίρνει χαρακτηριστικά σκανδάλου, με δεδομένο ότι υποβλήθηκε στην Επιτροπή Βιοηθικής και Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου από το σημείο αυτό και μόνο, αντί να επιστραφεί ως «απαράδεκτη», προχώρησε κανονικότατα, με εισήγηση θετική μέλους της Επιτροπής, ελέγχθηκε και ήδη προχωρά στην υλοποίησή της.

Όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια, η μεθόδευση είναι ακόμη πιο "σατανική" ως προς τις συμπτώσεις της.

Επιτροπή αναρμόδια, αλλά με "κολλητούς"

Η συγκεκριμένη έρευνα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντή της Παιδοψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ, έχει την ιδιοσυστασία, όπως αναφέρεται και στην επίσημη ανάπτυξη της πρότασης, να γίνεται με εξετάσεις και λήψη βιολογικού υλικού (αίμα), αλλά και εξειδικευμένων ακτινολογικών εξετάσεων σε 1.500 φοιτητές και 500 περίπου ασθενείς και συγγενείς τους, δηλαδή με ιατρικές πράξεις πάνω σε ανθρώπους.

Αυτές πού ακριβώς θα γίνουν, αν όχι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο; Πού θα γίνει δηλαδή μία τόσο μαζική λήψη αίματος για ανάλυση του DNA, από ποιον ως εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό θα γίνει, όπως και οι επαναληπτικές εξετάσεις τους; Αν επρόκειτο εκτός ΠΑΓΝΗ, θα έπρεπε να αναγράφεται πού, από ποιους και με ποια δαπάνη. Το αυτό και για την εξέταση MRI, που υποχρεωτικά θα πρέπει να γίνει στον Εργαστηριακό Α' Τομέα του ΠΑΓΝΗ, εξ ου και ο επικεφαλής του στο πρόγραμμα από τον αναπληρωτή καθηγητή Ψυχιατρικής αναγράφεται ως συνεργάτης στο πρόγραμμα!

Κατά συνέπεια, αφού πρόκειται για λήψη βιολογικού υλικού και πάνω σε άνθρωπο, δε θα έπρεπε το όλο πρόγραμμα να υποβληθεί για έγκριση στην αντίστοιχη Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας του ΠΑΓΝΗ, που αφενός είναι καθ' ύλην αρμόδια, και αφετέρου και σε αυτή μετέχουν πανεπιστημιακοί γιατροί; Πολύ περισσότερο που για τη συγκεκριμένη έρευνα θα χρησιμοποιηθούν εργαστήρια, προσωπικό και μηχανήματα του νοσοκομείου αντικειμενικά. Αντίθετα, για τους ασθενείς και τους συγγενείς τους στη Θεσσαλονίκη, ο ίδιος ο υπεύθυνος του προγράμματος, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής, αναφέρει στην πρότασή του ότι εκκρεμεί η έγκριση που θα πρέπει να δώσει το Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου", μέσω του Επιστημονικού του Συμβουλίου.

Αντί αυτών όμως των δεδομένων, ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής προτίμησε μία άλλη "οδό", για την οποία, ως φαίνεται, είχε τους λόγους του, αλλά και τον τρόπο του. Υπέβαλε την ερευνητική του πρόταση στην Επιτροπή Βιοηθικής και Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μάλιστα από τα σχετικά έγγραφα που διαθέτουμε η υποβολή έγινε την 1η Αυγούστου 2014 (στον κολοφώνα των καλοκαιρινών διακοπών και στα ελληνικά πανεπιστήμια), διάστημα που οι περισσότεροι και από τους καθηγητές και μέλη των επιτροπών απουσιάζουν. Εδώ όμως τα πράγματα δεν ήταν έτσι, αλλά εξελίχθηκαν με φωτογραφική ταχύτητα.

Εισηγητής της πρότασης… φοιτήτριά του!

Το πρωί της 1ης Αυγούστου του 2014 ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής υποβάλλει, με αριθμό πρωτοκόλλου 66, το αίτημα έγκρισης της πρότασής του στην Επιτροπή Βιοηθικής και Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αυθημερόν, στις 3 το μεσημέρι, η γραμματεία της Επιτροπής με ηλεκτρονικό μήνυμα προς όλα τα μέλη της, όχι απλά ενημερώνει για την ύπαρξη της πρότασης, αλλά και ότι, μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής, αναλαμβάνει την εισήγηση προς την Επιτροπή Βιοηθικής και Δεοντολογίας για το αν γίνεται δεκτό το αίτημα ή όχι, να την κάνει, ως μέλος της επιτροπής, επίκουρος καθηγήτρια της Κλινικής Νευροψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Με μία λεπτομέρεια: ότι, ναι μεν η έδρα της είναι στο Ρέθυμνο, αλλά το διδακτορικό της (PhD) η ίδια το έχει κάνει υπό τον αναπληρωτή καθηγητή Ψυχιατρικής και μάλιστα, όπως αναφέρει στο βιογραφικό της, μαζί του συνεργάστηκε και έχει συνεργαστεί σε μία σειρά εργασιών στο τμήμα του αλλά και στο ΠΑΓΝΗ. Με απλά λόγια, η υφισταμένη -και ιεραρχικά- του αναπληρωτή καθηγητή Ψυχιατρικής αναλαμβάνει να εισηγηθεί στην επιτροπή θετικά ή αρνητικά για την πρόταση του καθηγητή της. Φυσικά η εισήγηση είναι θετική, το πρόγραμμα περνάει και το σχετικό έλεγχο και προχωράει. Όπως θα δούμε στη συνέχεια, ελεγχόμενος και εισηγητής-ελεγκτής της πρότασης έχουν όμως και άλλες κοινές συνεργασίες που ενδεχομένως να αφορούν και το υπό εξέλιξη ερευνητικό πρόγραμμα. Από μόνη της, όμως, η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου για ένα τέτοιο ευαίσθητο από πλευράς δεδομένων ερευνητικό πρόγραμμα συνιστά «θέμα» για τον τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης επιτροπής Βιοηθικής και Δεοντολογίας, καθώς συνεδριάσεις δεν προκύπτουν, αλλά διευθετήσεις διά της περιφοράς ενεργειών μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τα περίεργα

Οι αποκαλύψεις όμως δε σταματούν εδώ. Τα ίδια τα εμπιστευτικά έγγραφα του ερευνητικού προγράμματος - που παρ' όλα αυτά πέρασε κανονικότατα από την Επιτροπή Βιοηθικής και Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με θετική εισήγηση, ενώ και μόνο η προσφορά «βαθμού αντί αίματος» συνιστά εξόφθαλμο λόγο απόρριψης - είναι εξόχως αποκαλυπτικά:

1) Η πρόταση με αριθμό πρωτοκόλλου 66, όπως κατατέθηκε την 1η Αυγούστου του 2014, υπογράφεται μόνο από τον επιστημονικά υπεύθυνο της έρευνας, αναπληρωτή καθηγητή Ψυχιατρικής, όχι όμως από τους άλλους συνεργάτες ερευνητές, δηλαδή τον καθηγητή Ακτινολογίας, τον υπεύθυνο του τμήματος Υπολογιστικής Ιατρικής του ΙΤΕ, τον αναπληρωτή καθηγητή του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" στη Θεσσαλονίκη και μία υποψήφια διδάκτορα, επίσης, στη Θεσσαλονίκη.

2) Δηλώνεται επίσης ότι εκκρεμεί έγκριση από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» για τους ασθενείς από τη Θεσσαλονίκη.

3) Στην αίτηση προς την Επιτροπή Βιοηθικής και Δεοντολογίας δηλώνεται επίσης πως στο Πρόγραμμα δε θα μετάσχουν άτομα που δεν είναι ικανά να δώσουν τη συγκατάθεσή τους. Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι, σχετικά με τη συγκατάθεση ασθενών όπως αυτοί που προβλέπονται από τη Θεσσαλονίκη για το πρόγραμμα, αν έχουν την ικανότητα όλοι να δώσουν νόμιμα τη συγκατάθεσή τους ενώ πάσχουν από σχιζοφρένεια.

Άδηλοι πόροι

Εκεί όμως που η υπόθεση παίρνει ακόμη πιο προκλητικά χαρακτηριστικά, είναι στις πηγές χρηματοδότησής της και τις τυχόν οικονομικές συμφωνίες για το πρόγραμμα.

Στην πρωτοκολλημένη αίτηση της 1ης Αυγούστου αναγράφεται: «Το πρόγραμμα προς το παρόν δεν έχει λάβει οποιουδήποτε είδους χρηματοδότηση». Θεμελιώδης αρχή, ιδίως στα ερευνητικά προγράμματα, σχεδόν εναρκτήριος λόγος ύπαρξής τους, άρα και βιωσιμότητας υλοποίησής τους, είναι η χρηματοδότηση, που ιδίως όταν πρόκειται για δημόσιο πανεπιστήμιο, θα πρέπει να είναι εμφανής και διάφανη. Το Α και το Ω σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα είναι το "Funding", πολύ περισσότερο όταν εδώ μιλάμε για 2.000 άτομα που θα μετέχουν στην έρευνα, με τις εξετάσεις κοντά στα 500 ευρώ ανά άτομο, δηλαδή ένα προϋπολογισμό συντηρητικά κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ!

Παρ' όλα αυτά, το ερευνητικό πρόγραμμα τελικά περνάει με θετική εισήγηση από την Επιτροπή Βιοηθικής και Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ακόμη χειρότερα, περνάει την ώρα που, όπως αναφέρεται από τον υπεύθυνο του προγράμματος, ακόμη εκκρεμεί η έγκριση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αφού μιλάμε μεταξύ άλλων για λήψη αίματος για ανάλυση του DNA στον καθένα από τους 1.500 φοιτητές και 500 ασθενείς και συγγενείς τους που θα μετέχουν ως το πειραματικό-ερευνητικό υποκείμενο στην έρευνα. Διαδικασία ομαδικής έγκρισης 2. 000 περιπτώσεων ανθρώπων-πολιτών από την Αρχική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τόσο «ευαίσθητα δεδομένα» μέχρι σήμερα η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε ξαναδεί, διατελούμε δε με την υποψία ότι ιδίως για το DNA η έγκριση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι εξαιρετικά φειδωλή και εξετάζοντας ένα-ένα τα άτομα και όχι ομαδικά.

Αποκαλυπτικά βιογραφικά

Είναι άξιο παρατήρησης, τέλος, και ένα ακόμη γεγονός που δημιουργεί συνειρμούς ως προς την έκβαση της έρευνας και την κατάληξη ενός τέτοιου όγκου πληροφοριών, γενετικού υλικού 2.000 ανθρώπων, από τον καθ' ύλη αρμόδιο και επιστημονικά υπεύθυνο του προγράμματος. Διότι, μπορεί στο ενημερωτικό σημείωμα και τη φόρμα συγκατάθεσης που καλούνται όσοι φοιτητές το επιθυμούν να συμπληρώσουν, μετέχοντας στην έρευνα ως εξεταζόμενοι, να αναγράφεται εμφανώς ότι θα διασφαλιστεί το απόρρητο ονομάτων και δειγμάτων με ειδικούς κωδικούς ιδίως για το δείγμα DNA, αλλά είναι όντως έτσι; Αναφέρεται ότι το δείγμα DNA θα φυλάσσεται ως γενετικό υλικό στην Ιατρική Σχολή για χρήση στην παρούσα μελέτη, αλλά αναφέρεται και για «μελλοντική έρευνα». Άλλο όμως η φύλαξη και άλλο πού θα καταλήξει τελικά. Διότι, όπως αναφέρει ο επιστημονικά υπεύθυνος της έρευνας, σε περίπτωση που ο φοιτητής υπαναχωρήσει από τη συγκατάθεσή του, τότε το δείγμα DNA δεν επιστρέφεται, αλλά «καταστρέφεται», χωρίς όμως να εξηγεί με ποια διαδικασία και διαπιστωτικά πρωτόκολλα, ώστε ακόμη και ο φοιτητής που αποσύρεται ανά πάσα στιγμή να μπορεί να του αποδειχθεί ότι το δείγμα του καταστράφηκε.

Διεθνές κονσόρτσιουμ: Συνεργασία με ιδιωτικό κέντρο των ΗΠΑ

Αντίθετα, εδώ και λίγο καιρό τόσο στο διαδίκτυο όσο και στην επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέχρι σήμερα το πρωί που υπάρχει πλέον το δημοσίευμά μας, στα βιογραφικά στοιχεία και links συνεργασιών του αναπληρωτή καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστήμιο Κρήτης και με το που το πρόγραμμά του πέρασε από την Επιτροπή Βιοηθικής και Δεοντολογίας του Ιδρύματος, φιγουράρει η συνεργασία του με το διεθνές consortium Cognitive Genomics Consortium (COGENT) Center for Psychiatric Neuroscience, Feinstein Institute for Medical Research, Manhasset, ΝΥ, USA. Ένα ιδιωτικό ερευνητικό κέντρο των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη που, μεταξύ άλλων, εξειδικεύεται σε έρευνες ανοσιολογίας, νευροεπιστημών και ιατρικής συμπεριφοράς επ' αυτών. Μάλιστα στην ιστοσελίδα του κυρίου αναπληρωτή καθηγητή αναγράφεται στο συγκεκριμένο link-σύνδεσμο ότι «έρχεται σύντομα» χωρίς άλλα στοιχεία. Τώρα, αν πρέπει να δεχτούμε ότι είναι εντελώς συμπτωματικό το γεγονός πως με το ίδιο ιδιωτικό ερευνητικό ίδρυμα φιγουράρει συνεργασία πρόσφατα και στο βιογραφικό της επίκουρης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κρήτης, άλλοτε φοιτήτριας, στο διδακτορικό της, του αναπληρωτή καθηγητή Ψυχιατρικής, η οποία έκανε θετική εισήγηση για το όλο ερευνητικό πρόγραμμα στην Επιτροπή Βιοηθικής και Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ε τότε μάλλον οι πρυτανικές Αρχές θα πρέπει να παρέμβουν για να μας πουν τι συμβαίνει. Πολύ περισσότερο που μόνο σύμπτωση δε θα εκληφθεί αν τελικά δούμε χιλιάδες δείγματα DNA φοιτητών της Κρήτης να καταλήγουν σε ιδιωτικό κέντρο των ΗΠΑ, για ένα βαθμό παραπάνω στο μάθημα της επιλογής τους, για συμμετοχή σε έρευνα που δεν είχε κατά τα άλλα βρει ακόμη χρηματοδότη.

Του Γιώργου Σαχίνη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News