default-image

Δε βρίσκουν γιατρούς για τα Κέντρα Υγείας της Κρήτης

Υγεία
Δε βρίσκουν γιατρούς για τα Κέντρα Υγείας της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρότι σήμερα στην Ελλάδα η ανεργία χτυπάει κόκκινο και η μετανάστευση επιστημόνων είναι ένα φαινόμενο καθημερινό, είναι... περίπου αδύνατη η στελέχωση των κέντρων υγείας της Κρήτης, αφού το ενδιαφέρον για τις 70 στο σύνολο θέσεις επικουρικών γιατρών στο νησί χαρακτηρίζεται στην καλύτερη περίπτωση "υποτονικό".

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά σε απομακρυσμένα κέντρα υγείας, φαίνεται ότι δε βρίσκεται ούτε... γιατρός για δείγμα που να ενδιαφέρεται. Αν και τα αποτελέσματα ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί, ήδη στο υπουργείο επεξεργάζονται τη φόρμα για την επαναπροκήρυξη των θέσεων για τις οποίες δε θα ενδιαφερθεί κανείς, ενώ σε συνεργασία με τους δήμους εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο να δοθούν περεταίρω κίνητρα.

Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να εξασφαλίσει το ενδιαφέρον των γιατρών για κάποια απομακρυσμένα κέντρα υγείας και της Κρήτης, εξετάζει ακόμη και τη μίσθωση σπιτιών ως κίνητρο. Συνολικά 70 είναι οι θέσεις που προκηρύχθηκαν για τη στελέχωση του ΠΕΔΥ και των κέντρων υγείας. Και όμως το ενδιαφέρον μάλλον δεν είναι αντίστοιχο της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, αφού ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι είναι οι γιατροί που θα επέλεγαν ως εργασιακό περιβάλλον τους ένα από αυτά το κέντρα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Το θέμα έχει προκαλέσει αγωνία, αφού επί της ουσίας κρατά δέσμια αυτής της αδιαφορίας τα κέντρα υγείας αλλά και τους κατοίκους που εξυπηρετούν. Τα κίνητρα ωστόσο δεν είναι σενάρια, αφού ήδη έχουν γίνει προτάσεις μετά από επαφές και με τους δήμους της ενδοχώρας, ώστε να βρεθεί τρόπος, είτε με την κάλυψη της μετακίνησης είτε με τη μίσθωση σπιτιού, το ενδιαφέρον γι' αυτές τις θέσεις να ζωηρέψει.  

Η υποστελέχωση των κέντρων υγείας, πάντως, την ίδια ώρα χτυπάει κόκκινο. Για να λειτουργήσει έστω και με προβλήματα το Κέντρο Υγείας Μοιρών, από το οποίο φεύγουν για να κάνουν εφημερία και στο Βενιζέλειο οι γιατροί κάποιες μέρες της εβδομάδας, κλείνουν τα περιφερειακά ιατρεία για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Της Ράνιας Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News