default-image

Νέες προοπτικές για τους ελαιοπαραγωγούς της Βιάννου

Κρήτη
Νέες προοπτικές για τους ελαιοπαραγωγούς της Βιάννου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την "Ανάσταση" για το Κρητικό Ελαιόλαδο, με τη φετινή χρονιά να είναι χρυσή και για το ποιοτικό ελαιόλαδο της Βιάννου, όπου η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 4 χιλιάδες τόνους, νέες προοπτικές ανοίγονται για το Βιαννίτο ελαιολάδο, καθώς μετά από 17 χρόνια θα λειτουργήσει για πρώτη φορά το τυποποιητήριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού, το οποίο μίσθωσε ομάδα ελαιοπαραγωγών, με στόχο τη προώθηση του προϊόντος τόσο στην εγχώρια όσο και τη διεθνή αγορά.

«Ποιότητα και τυποποίηση» αποτελούν το Α και το Ω στην προώθηση του ελαιολάδου, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά οι ελαιοπαραγωγοί της Βιάννου που βάζουν μπρος το δύσκολο αυτό εγχείρημα, το οποίο ήταν θαμμένο εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες, με το όνειρο αυτό να αποκτά πλέον σάρκα και οστά.

Το τυποποιητήριο αγοράστηκε με χρήματα του Συνεταιρισμού όμως από το 1997 έως σήμερα, δεν υλοποίησε το στόχο του, που δεν ήταν άλλος από την τυποποίηση του Βιαννίτικου λαδιού.

Τα δοχεία γέμισαν με λάδι, μόνο στη διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας του, καθώς όπως εξηγούν οι αρμόδιοι, τα εμπόδια που συνάντησαν στη προώθηση του τυποποιημένου ελαιολάδου στην αγορά, έβαλαν "φρένο" στη λειτουργία του.

Ελαιοπαραγωγοί της Βιάννου μπορούν σήμερα να χαμογελούν, αφού το προϊόν ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του καθώς όπως εκτιμάται θα υπάρξει δυναμική επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, αφού όλα δείχνουν ότι η παραγωγή ελαιολάδου στη Βιάννου θα υπερβεί τους 4 χιλιάδες τόνους, όταν πέρυσι η παραγωγή δεν ξεπερνούσε τους χίλιους τόνους.

Έχοντας πλέον στα χέρια τους και το τυποποιητήριο λαδιού, ελπίζουν τώρα να μη διαψεύσουν τις προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας, κάνοντας πράξη ένα όνειρο ζωής, δεκαετιών...

Της Γεωργίας Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News