default-image

Προβλήματα στην έρευνα από το νέο νομοσχέδιο

Ηράκλειο
Προβλήματα στην έρευνα από το νέο νομοσχέδιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την περασμένη Τετάρτη επισκέφτηκε το ΙΤΕ ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Βασιλάκος, στην προσπάθειά του να ενημερώσει για το σχέδιο νόμου και να καθησυχάσει τις ολοένα και αυξανόμενες αντιδράσεις, κάνοντας λόγο μάλιστα για ανυπόστατα δημοσιεύματα.

Μέχρι στιγμής εκείνο που δεν έχει γίνει αντιληπτό από την αρμόδια για το νομοσχέδιο ΓΓΕΤ, που φιλοδοξεί μέσω αυτού να μεταβληθεί σε υπερυπουργείο-ακαδημαϊκό ίδρυμα και γενικό λογιστήριο στη συσκευασία του ενός, είναι ότι το διαδίκτυο κατακλύζεται από αρνητικές έως απορριπτικές τοποθετήσεις. Μάλιστα, αυτές δεν προέρχονται μόνο από το σύνολο του ερευνητικού και του διοικητικού προσωπικού των ερευνητικών κέντρων, που αιφνιδιάστηκε από το κείμενο που δεν είχε σχέση με αυτό της διαβούλευσης, αλλά και από ορισμένους προέδρους ερευνητικών κέντρων, που ευθαρσώς κρίνουν λανθασμένες διατάξεις, διαφέροντας από τη στρατηγική κατεύθυνση που δίνει το "μεγάλο μαντρί".

Ο λόγος για το νομοσχέδιο περί Έρευνας και Τεχνολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή. Ποιος νόμος είναι αυτός;

«Είναι αυτός στον οποίο αναφέρεται η αιτιολογική έκθεση, ή αυτός που τελικά έρχεται προς ψήφιση και χρειάζεται σοβαρές παρεμβάσεις; Αποκλίνει σοβαρά αυτός ο νόμος από την αιτιολογική έκθεση». Η δήλωση αυτή δεν έγινε από συνδικαλιστές, αλλά, όπως μάθαμε, από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΙΤΕ, καθηγητή Κώστα Φωτάκη.

Μάλιστα, σε ένα άλλο σημείο της ομιλίας του στη Βουλή αναφέρει ότι «οι διευθυντές των ερευνητικών κέντρων θα πρέπει να είναι καταξιωμένοι επιστήμονες, από τη μια μεριά, αλλά και ικανοί να πείθουν για τις επιλογές που κάνουν και να εμπνέουν συλλογικότητα, πέρα από προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες».

Είναι εξαιρετικά σημαντικό που ακόμα και ένας τόσο καταξιωμένος καθηγητής φτάνει στο σημείο να αναγνωρίζει το πόσο σοβαρά θέματα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καίρια το νομοσχέδιο.

Τι άλλο μάθαμε όμως με αφορμή τη συζήτηση για το νόμο; Ότι οι περισσότεροι βουλευτές μας θεωρούν ότι η έρευνα στην Ελλάδα προχωρά θαυμάσια και θα πρέπει να διατηρηθούν οι επιτυχημένες υφιστάμενες δομές έρευνας, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, που μάλλον αναφέρεται σε νομοσχέδιο του φιλανδικού Κοινοβουλίου.

Διότι, όπως διαβάζουμε, διαπρέπουμε μεν σε προσωπικές επιτυχίες, όμως, όπως δηλώνουν αξιοπρόσεκτα και καίρια οι κ.κ. Αριστείδης Πετράκης και Ιωάννης Μπασδέκης, πρόεδρος και γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων του ΙΤΕ, έχουμε «ντομάτες Κρήτης που παράγονται από ολλανδικό σπόρο, στρατιωτική βιομηχανία που παράγει τριτεύοντα εξαρτήματα, ναυπηγεία κλειστά αντί να κατασκευάζουν ανεμογεννήτριες και εντέλει εργαζόμενους στο χώρο της έρευνας τριών ή περισσότερων ταχυτήτων».

Αυτά λοιπόν δεν τα ανακαλύπτουν οι δημοσιογράφοι, αλλά αποτελούν τεκμηριωμένες απόψεις των εργαζομένων του μεγαλύτερου σε αποτελέσματα ερευνητικού κέντρου της Ελλάδας, του ΙΤΕ.

Μάλιστα, οι ίδιοι επιμένουν ηχηρά για «ψήφιση ενός νομοσχεδίου με διατάξεις που έχουν αντισυνταγματικό πνεύμα, με πρόνοιες που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με άλλους νόμους ή διατάξεις και με ρυθμίσεις συντεχνιακού χαρακτήρα», φωτογραφίζοντας διατάξεις για την υπερεξουσία των διευθυντών, διευθετήσεις-δώρα για το "Δημόκριτο" και μη συμμόρφωση με τη Χάρτα του Ερευνητή.

Ζητούν την απόσυρσή του

Είναι όμως οι μόνοι που κρίνουν αρνητικά διατάξεις του νομοσχεδίου; Κάθε άλλο! Άλλοι σύλλογοι εργαζομένων, όπως η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών και οι πανελλήνιες Ομοσπονδίες Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων-Ιδρυμάτων και Συλλόγων Εργαζομένων σε Ερευνητικά Ιδρύματα Ιδιωτικού Δικαίου, πηγαίνουν ένα βήμα παραπάνω, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η γραμματέας της ΕΕΕ Μαρία Στουμπούδη δηλώνει: «Φοβόμαστε ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα αρχίσουν να "ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια" νέα ερευνητικά κέντρα στις διάφορες περιφέρειες της χώρας, ώστε διάφορες ομάδες να προσποριστούν, χωρίς έλεγχο και αξιολόγηση, τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ για την έξυπνη εξειδίκευση».

«Το σχέδιο νόμου χαρακτηρίζεται από την πλήρη απαξίωση και περιθωριοποίηση του τεχνικού και διοικητικού προσωπικού των ερευνητικών κέντρων», δηλώνει ο Κώστας Θεοδωράκης, πρόεδρος της ΠΟΣΕΕΙΙΔ.

Από τη συζήτηση μάλιστα μάθαμε ότι εξαγγέλθηκε από τον υφυπουργό Παιδείας Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο η ίδρυση στην εκλογική του περιφέρεια, στην Αλεξανδρούπολη, του «Ερευνητικού Κέντρου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης - Καραθεοδωρή». Παλαιότερα είχαμε τα στρατιωτικά στρατόπεδα και τα νοσοκομεία, τώρα φαίνεται πλέον να είναι στη μόδα λόγω ΣΣΕ (το νέο μας ΕΣΠΑ) η ίδρυση ερευνητικών κέντρων!

Με την άποψη της απόσυρσης του νομοσχεδίου έχουν συνταχθεί πολιτικά οι συνήθεις "διαμαρτυρόμενοι" ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η ΔΗΜ.ΑΡ., ενώ το ΠΑΣΟΚ, οι ΑΝ.ΕΛ. και η Χ.Α. δήλωσαν επιφύλαξη και ότι θα τοποθετηθούν στη συνέχεια της διαδικασίας.

Οι θητείες και το καθεστώς ασυλίας

Παράλληλα, ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, οσφριζόμενος τη φουρτούνα που έρχεται, δήλωσε: «Εάν είχα εγώ την πρωτοβουλία για το νόμο, δε θα τον είχα καταθέσει».

Αναρωτιόμαστε λοιπόν ποιος είναι ο υπεύθυνος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, κυρίως από τους άμεσα θιγόμενους, τους εργαζόμενους. Οι εντονότατες διαμαρτυρίες πολλές. Τα αιτήματα τα ίδια εδώ και 25 χρόνια: μισθολογικά, θεσμικά, ελλιπής χρηματοδότηση και αγωνία των εργαζομένων στα ΝΠΔΔ να μη μετατραπούν εν μιά νυκτί σε ΝΠΙΔ.

Στον αντίποδα, η προωθούμενη κατεύθυνση της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, που θέλει την έρευνα να έχει ανταποδοτικά οφέλη, να δρα σαν επενδυτικό-επιχειρηματικό σχήμα και να απογαλακτίζεται από την κρατική ενίσχυση. Σε όλα αυτά όμως τα ζητούμενα πάντα υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής: η μονοκρατορία των διευθυντών-καθηγητών με μακροχρόνιες θητείες, που συνεχίζουν να καλύπτονται από ένα καθεστώς ασυλίας και προστασίας από τη ΓΓΕΤ, διατηρώντας την καρέκλα της εξουσίας. Μάλιστα, μπορούν πλέον να λαμβάνουν αποφάσεις σε μυστικές συνεδριάσεις ακόμα και για αγοροπωλησίες μετοχών, ορμώμενοι από προσωπικές στρατηγικές και συντεχνιακά συμφέροντα.

Οι βουλευτές μας στις δύο πρώτες συνεδριάσεις παρακολουθούν είτε με άγνοια, είτε με αδιαφορία. Περιμένουμε τη συζήτηση στην Ολομέλεια, γνωρίζοντας ότι έρχονται θορυβώδεις αποκαλύψεις.

Του Γιώργου Σαχίνη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News