Ειδήσεις

"Στεγνώνουν" τα φράγματα της Κρήτης (video)

Απογοητευτική είναι η εικόνα του φράγματος Φανερωμένης στη Μεσαρά. Η στάθμη του νερού κατεβαίνει διαρκώς, με τους τελευταίους μήνες να έχουν σκορπίσει μόνο ανησυχία στους κατοίκους και κυρίως στους αγρότες. Η χρονιά που πέρασε για την Κρήτη ήταν αρδευτικά πάρα πολύ δύσκολη, κατά κοινή ομολογία.

Η λειψυδρία, τόσο λόγω της θερινής περιόδου όσο και των λίγων βροχοπτώσεων, έπληξε καλλιέργειες αλλά, πολύ περισσότερο, άδειασε δυστυχώς τα φράγματα. Η κατάσταση στο φράγμα Αποσελέμη είναι άσχημη, μιας και τα κυβικά νερού διαρκώς μειώνονται, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και στο φράγμα Βαλσαμιώτη στα Χανιά, που καλείται και εκείνο να καλύψει μεγάλες ανάγκες άρδευσης, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα του φράγματος Ποταμών στο Ρέθυμνο, το οποίο είναι και το μόνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή διαθέτοντας μεγάλες ποσότητες νερού.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Την ίδια ώρα, το "χρυσό" φράγμα Αποσελέμη, που παραμένει ανεκμετάλλευτο, έχει συλλέξει δύο χρόνια τώρα μόλις 1 εκατομμύριο κυβικά νερού, όταν η χωρητικότητά του είναι στα 24 και παρά τα πολλά εκατομμύρια που απαιτήθηκαν για να φτιαχτεί. Οι ειδικοί από την πλευρά τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαχείριση των ποσοτήτων του νερού, εστιάζοντας τις ελπίδες τους στη νέα περίοδο βροχοπτώσεων που ξεκινά με τους χειμερινούς μήνες, αισιοδοξώντας και ποντάροντας σε καλύτερες ποσότητες νερού.

«Τα φράγματα είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσει κάποιος υποδομές σχετικά με την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Αυτό όμως δε σημαίνει ούτε ότι τα αποθέματα είναι απεριόριστα, ούτε ότι είναι εξασφαλισμένες οι βροχοπτώσεις. Αυτή τη στιγμή είναι η χειρότερη περίοδος του χρόνου, καθότι δεν έχουν ξεκινήσει οι βροχές, αν και αυτές τις μέρες βρέχει. Ωστόσο, υπάρχει ανάγκη για την άρδευση και υδροδότηση των πόλεων», τόνισε ο διευθύνων Σύμβουλος ΟΑΚ Α.Ε. Ελευθέριος Κοπάσης, δίνοντας μια περιγραφή της κατάστασης.

Από τα 12 στα 5 εκατ. κυβικά σε 10 μήνες

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το φράγμα Φανερωμένης είχε φέτος τον Ιανουάριο 12 εκατομμύρια κυβικά νερού, ενώ σήμερα έχει μόλις 5 εκατομμύρια κυβικά νερού. Τόσο η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας του καλοκαιριού όσο και οι λιγοστές βροχοπτώσεις τους χειμερινούς μήνες επιδείνωσαν την κατάσταση, με τους ειδικούς να σημειώνουν ότι η σωστή διαχείριση των αποθεμάτων είναι το Α και το Ω στη λειτουργία των φραγμάτων. Ωστόσο, το θέμα δεν είναι ότι η Κρήτη δεν έχει φράγματα, αλλά ότι αυτά δεν έχουν ικανοποιητικές ποσότητες νερού λόγω των ελάχιστων βροχών.

Της Νικολέτας Σφακιανάκη

Σχόλια