default-image

Γώργος Παπανδρέου: "Ήρθε η ώρα να πούμε αλήθειες"

Κρήτη
Γώργος Παπανδρέου: "Ήρθε η ώρα να πούμε αλήθειες"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αναζητάμε μια νέα αρχή. Αναζητάμε την αναγέννηση του κόμματός μας διασφαλίζοντας όμως την ενότητα του ΠΑΣΟΚ». Με αυτά τα λόγια ο Γιώργος Παπανδρέου θέλησε να δηλώσει "παρών" στα πολιτικά πράγματα, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος για τις διαθέσεις του.

Οι εκατοντάδες που έσπευσαν στο ξενοδοχείο "Ατλαντίς" για να ακούσουν την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, στα πλαίσια των εγκαινίων της έκθεσης "Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή", γρήγορα αντελήφθησαν ότι ο άλλοτε ηγέτης του ΠΑΣΟΚ δεν αποτίναξε τις ηγετικές του διαθέσεις δείχνοντας ότι ο χρόνος θα κρίνει τυχόν επιστροφή του στο τιμόνι του κόμματος.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Οι περισσότεροι από το ακροατήριο συμφώνησαν ότι ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ το μόνο που δε σκέφτεται είναι να "χαρίσει" το ΠΑΣΟΚ, προχωρώντας στην ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την επιχειρηματολογία του για τη σύνδεση της χώρας στο μηχανισμό στήριξης μέσω του μνημονίου. «Η δεξιά και αριστερή μεταμνημονιακή ρητορική δεν έχει κανένα νόημα. Αν δεν απαντήσουμε σε αυτά που μας οδήγησαν στο μνημόνιο, τότε θα ξαναγυρίσουμε σε αυτό», εξήγησε χαρακτηριστικά. «Κυβερνητική συνεργασία δε σημαίνει να εξυπηρετείται ένας τραπεζίτης», τόνισε με νόημα, επαναλαμβάνοντας ότι «με εθνική συναίνεση το 2011 και με το δημοψήφισμα που είχα προτείνει θα είχαμε περάσει σήμερα τον κάβο». Ο ίδιος εμφανίστηκε απογοητευμένος από τη λειτουργία της κυβέρνησης. «Δεν είμαι σίγουρος ότι η σημερινή κυβέρνηση ευνοεί τη συνεργασία ούτε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση την επιδιώκει».

«Διεθνές συνέδριο για το χρέος»

Με πρόταση για την αντιμετώπιση του δυσθεώρητου χρέους απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου από το Ηράκλειο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Προτείνω να διοργανωθεί διεθνές συνέδριο για τη διαχείριση του εθνικού χρέους εδώ στην Ελλάδα. Τα συμπεράσματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τα κόμματα», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στο μέλλον του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε κάλεσμα για την ανάληψη δράσης. «Είμαστε πολλοί και μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και πρέπει να ξαναβρεθούμε. Να πάρετε στα χέρια σας την υπόθεση. Να αποφασίσουμε τι κίνημα θέλουμε», είπε προς τους συγκεντρωμένους στέλνοντας καθαρό μήνυμα: «Δε θα ησυχάσω αν δεν επικρατήσουν οι αξίες της παράταξής μας», κατέληξε ανάμεσα σε χειροκροτήματα επαναλαμβάνοντας το γνωστό σύνθημα «Πάμε».

«Δε με ενδιαφέρει η εξουσία για την εξουσία»

Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε "παρών" στα πολιτικά πράγματα λέγοντας: «Σας καλώ να πάρετε στα χέρια σας αυτή την υπόθεση. Ας τα συζητήσουμε όλα, ας κριθούν όλα, δομές, πρόσωπα, ας γίνουμε εμείς πρώτοι η αλλαγή που οραματιζόμαστε. Τότε και μόνο τότε θα είμαστε πραγματικά χρήσιμοι στον τόπο και στους Έλληνες. Κανείς δε με κρατάει! Δε με ενδιαφέρει η εξουσία για την εξουσία, αλλά δε θα ησυχάσω αν δε δικαιωθούν οι αγώνες μας!». Ο δρόμος των αξιών μας, ο δρόμος των αρχών μας μάς καλεί και πάλι! Στο κάλεσμα αυτό, ξανά μαζί, πάμε!».

«Τι θα έκαναν το 2010 αυτοί που σήμερα πνίγονται σε μια κουταλιά νερό;»

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με τη φράση «ήρθε η ώρα να πούμε αλήθειες», έκανε μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν και την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο. «Υπερασπίστηκε» τη στάση που τήρησε ως πρωθυπουργός το 2010 και αναρωτήθηκε «τι θα έκαναν το 2010 αυτοί που σήμερα πνίγονται σε μια κουταλιά νερό;».

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

«Δε μας δάνειζαν ούτε κάλπικη λίρα χωρίς ληστρικά επιτόκια», είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι «τώρα αντιλαμβάνονται τι σήμαινε να παλεύουμε για τα αυτονόητα απέναντι σε μια συντηρητική Ευρώπη που ήθελε να μας τιμωρήσει. Ίσως αντιλαμβάνονταν πού θα ήταν η Ελλάδα μετά από μια χρεωκοπία. Αυτοί που έσκιζαν το μνημόνιο στα λόγια έμειναν στα λόγια», πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου. Αναφερόμενος στην «κανονικότητα» του 2009, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η εποχή προ του 2009 ήταν «φούσκα». «Καμία επιστροφή στα τερατώδη ελλείμματα, στα ρουσφετολογικά προνόμια για "ημέτερους" που είχαν γονατίσει το Δημόσιο και γι' αυτό γονατίζουν το φορολογούμενο σήμερα. Καμία επιστροφή στο έγκλημα κατά της Ελλάδας και των παιδιών μας», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στις σκληρές επιλογές του ως πρωθυπουργός, έκανε λόγο για μια «πολύ σοβαρή αρχή το 2009», η οποία, «αν είχε ξεκινήσει μερικά χρόνια πριν, η Ελλάδα δε θα χρειαζόταν μνημόνιο». Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι οι επιλογές έγιναν μέσα στις χειρότερες δυνατές συνθήκες και τόνισε ότι «μέσα σε δύο χρόνια ξεκινήσαμε πραγματική επανάσταση στο Δημόσιο και την Αυτοδιοίκηση».

«Το ζητούμενο είναι η στοιχειώδης εθνική συνεννόηση»

Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι, «πέραν της διαχείρισης του χρέους, στόχος μας ήταν να παράξουμε υγιώς νέο πλούτο, γιατί αν αξιοποιήσουμε τον πλούτο μας ορθά, χρηστά και παραγωγικά, δεν έχουμε ανάγκη κανένα». Παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη, αλλά όχι «το μεγαλύτερο: να μείνουμε αδρανείς». «Πράγματι ανησυχώ. Ελάχιστοι αποφασίζουν, ουδείς ενημερώνει. Το ζητούμενο είναι η στοιχειώδης εθνική συνεννόηση για να πάμε μπροστά», είπε ο κ. Παπανδρέου και προέταξε την ανάγκη για συναίνεση όχι για «να μην αλλάξει τίποτα ή να μοιραστούν, πελατειακά, τα κρατικά ιμάτια θέσεων με αναλογία 4-3-1». Ο κ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία «απαιτείται εθνική στρατηγική που θα γεφύρωνε τις διαφορές των κομμάτων». «Δεν μπορεί η συγκλονιστική προσπάθεια του λαού για πέντε χρόνια να τιναχτεί στον αέρα, γιατί τα κόμματα ξεκίνησαν δήθεν αντιμνημονιακά καλλιστεία. Το ζητούμενο είναι η καλύτερη δυνατή προοπτική για τη χώρα και το λαό με την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής διαπραγματευτικής τακτικής».

«Το έργο και οι πολιτικές μας δικαιώνονται μέρα με τη μέρα, ας τις υπερασπιστούμε, έχουμε στελεχιακό δυναμικό, ας ξαναβρεθούμε. Είμαστε πολλοί που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, αξίες που θα ενώσουν δυνάμεις, αντί να πολώνουν την κοινωνία», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Ανιστόρητοι επιχειρούν να παραποιήσουν την ιστορία»

Στην ομιλία του, ο διευθυντής ιδρύματος "Ανδρέας Παπανδρέου" και πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ανιστόρητοι επιχειρούν να παραποιήσουν την ιστορία και να απαξιώσουν την προσφορά του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου το κόμματος. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την αλήθεια».

Συνεχίζοντας στα εσωκομματικά αναρωτήθηκε: «Μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με την πορεία του ΠΑΣΟΚ; Θέλουμε ένα κόμμα που συνεχώς μικραίνει;». Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής επανήλθε στα όσα διαδραματίστηκαν πριν την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου, επιμένοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός ανατράπηκε αποφεύγοντας να αναφερθεί στις δυνάμεις που το προκάλεσαν. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε ότι «η έκθεση βρίσκεται στο φυσικό της χώρο, την Κρήτη, που αγαπούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου», και υπερθεματίζοντας στο έργο του Γιώργου Παπανδρέου, πρόσθεσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός «πλήρωσε το πολιτικό τίμημα για τη διάσωση της χώρας».

Σπάνιο υλικό στην έκθεση

Στην Έκθεση, ανάμεσα στο πλούσιο ανέκδοτο υλικό, εκτίθενται για πρώτη φορά:

- Αυθεντικά χειρόγραφα, ανέκδοτες φωτογραφίες, σημειώσεις και αποσπάσματα ομιλιών του Ανδρέα και του Γεωργίου Παπανδρέου.

- Προεκλογικά σκίτσα της Ένωσης Κέντρου που αφορούσαν τη σύγκριση μεταξύ της πολιτικής της ΕΡΕ και του προγράμματος της Ένωσης Κέντρου.

- Επιστολές του Ανδρέα προς τον Γεώργιο Παπανδρέου, με τους προβληματισμούς του για την πορεία της Ένωσης Κέντρου, το 1966.

- Χειρόγραφα κείμενα του Ανδρέα Παπανδρέου για το ΠΑΚ.

- Αφίσες και φυλλάδια του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ.

- Χειρόγραφες σημειώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη περίοδο της αντιπολίτευσης.

- Συγχαρητήρια επιστολή του Παναγιώτη Κανελλόπουλου προς τον Ανδρέα Παπανδρέου για την ανάληψη της πρωθυπουργίας το 1981, καθώς και επιστολές από δημιουργούς της Τέχνης (Κουν - Σολωμός).

Του Χρήστου Κώνστα

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News