default-image

Έντονα καιρικά φαινόμενα και στην Κρήτη

Έντονα καιρικά φαινόμενα και στην Κρήτη

Η κακοκαιρία ήλθε για τα καλά στην Κρήτη και τα φαινόμενα από το πρωί είναι ιδιαίτερα έντονα, με βροχές, ισχυρούς ανέμους και κατά τόπους καταιγίδες σποραδικά να συμπληρώνουν την εικόνα. Μάλιστα τα φαινόμενα είναι τόσο έντονα, που κοινοποιήθηκε σε όλες τις αρμόδιες του Δήμου Ηρακλείου κατεπείγουσα εγκύκλιος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, από τον εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας, Μαρίνο Παττακό, για την αντιμετώπιση κινδύνων σε περίπτωση εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, μετά την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, η ΕΜΥ προβλέπει βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο και στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά και σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014. Τα φαινόμενα κατά τόπους ενδέχεται να είναι έντονα, ενώ από νωρίς το πρωί στα ορεινά τμήματα της Ηπείρου και της Μακεδονίας σημειώνονται πρόσκαιρες χιονοπτώσεις, φαινόμενα που αναμένεται να σημειωθούν και τις βραδινές ώρες. Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη δυτική Ελλάδα από αργά το βράδυ.

Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από 8 έως 20 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά, 2 έως 17 στη βόρεια Ελλάδα, 5 έως 19 στη δυτική Ελλάδα, 10 έως 20 στο βόρειο Αιγαίο και από 15 έως 23 και τοπικά 25 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από τα δυτικά-βορειοδυτικά με ένταση έως 6 και τοπικά στα νότια 7 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα είναι νότιοι 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ, στρεφόμενοι από το βράδυ στα βόρεια σε βόρειους-βορειοανατολικούς με τάση ενίσχυσης.

Δεν έχουν αναφερθεί ακόμη προβλήματα ως προς τις καλλιέργειες, ούτε και κάτι άλλο, ωστόσο όλες οι υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν κάθε πρόβλημα που τυχόν θα δημιουργηθεί.

Και αύριο θα συνεχιστεί ο άστατος καιρός, αφού όπως φαίνεται ο... χειμώνας ήλθε για τα καλά.

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας μιλώντας στο neakriti.gr για αύριο Σάββατο ο καιρός προβλέπεται άστατος, αλλά με μεγάλα διαστήματα καλοκαιρίας. Θα υπάρχουν όμως και διαστήματα με αυξημένες νεφώσεις και κατά τόπους πιθανότατα θα σημειώθούν ασθενείς παροδικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις. Στη δυτική Κρήτη η ένταση τους θα φτάνει τα 5 με 6 μποφόρ, ενώ ανατολικά η ένταση του θα φτάνει στα 3 με 4 μποφόρ.

Σταδιακά από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου οι άνεμοι αναμένεται να στραφούν από βόρειες διευθύνσεις και να ενισχυθούν.

Η θερμοκρασία θα αγγίζει τους 13 βαθμούς η ελάχιστη και η μέγιστη θα φτάνει τους 20 με 21 βαθμούς κελσίου. Σε μεγαλύτερα υψόμετρα η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

Εξαιτίας του βόρειου ρεύματος, που θα έχει ενισχυθεί από τις βραδυνές ώρες του Σαββάτου προς τα ξημερώματα της Κυριακής, αναμένεται να διαμορφωθεί αύριο και πάλι ένα βροχερό σκηνικό του καιρού.

Έτσι,  "θα έχουμε νεφώσεις με βροχές, που κατά τόπους ενδεχομένως να είναι έντονες και δεν αποκλείεται να σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες στο βόρειο μέτωπο της Κρήτης", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις στα 5 με 6 μποφόρ στα βόρεια παράκτια μέρη της Κρήτης, ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα και στα νότια σε κάποιες περιοχές θα φτάνουν στα 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Στα πελάγη οι άνεμοι θα φτάνουν στα 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Αυτό φυσικά θα προκαλεί υψηλό κυμματισμό στις βόρειες περιοχές του νησιού.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα με την ελάχιστη να ξεκινά από 11 βαθμούς, χαμηλότερες τιμές θα υπάρχουν στα ορεινά, ενώ η μέγιστη θα φτάνει τους 17 με 18 βαθμούς κελσίου.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News