default-image

Τρεις χιλιάδες τόνοι κρητικού λαδιού το χρόνο στις ΗΠΑ

Τρεις χιλιάδες τόνοι κρητικού λαδιού το χρόνο στις ΗΠΑ

Μια μεγάλη συμφωνία που θα δώσει "φτερά" στο ελληνικό ελαιόλαδο και θα το βάλει στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, κλείστηκε την Παρασκευή στο Ηράκλειο! Πρόκειται για μια συμφωνία εξαγωγής πλέον των 3.000 τόνων ελαιολάδου το χρόνο στις ΗΠΑ, για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρείας COSTCO.

Η συμφωνία κλείστηκε σήμερα Παρασκευή μεταξύ της COSTCO και της κρητικής εταιρείας "Μποτζάκης Α.Ε.", με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης και των Επιμελητηρίων. Η συμφωνία προβλέπει συγκεκριμένα την εξαγωγή 200 έως 400 τόνων παρθένου ελαιολάδου στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μηνιαία βάση, δηλαδή πάνω από 3.000 τόνους ετησίως.

Στο Ηράκλειο για το κλείσιμο της μεγάλης εξαγωγικής συμφωνίας βρέθηκαν στο ξενοδοχείο Galaxy ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Άλκης Καλαμπόκης, ο εκπρόσωπος Τasos Group, Τάσος Χρονόπουλος, και ο εκπρόσωπος της εταιρείας "Μποτζάκης Α.Ε." Γιάννης Μποτζάκης.

Στη συνάντηση ο κ. Χρονόπουλος ανέφερε ότι η Κρήτη παράγει από τα ποιοτικότερα ελαιόλαδα στον κόσμο, και ότι το προϊόν είναι σήμερα αναγνωρίσιμο στις ΗΠΑ αλλά και στην Αμερική ευρύτερα. Παράλληλα αναφέρθηκε ότι υπάρχουν οι προοπτικές για την ενίσχυση των εξαγωγών και άλλων κρητικών προϊόντων στις ΗΠΑ, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, αρκεί να γίνει κατανοητό από όλους τους εμπλεκόμενους ότι η αμερικανική αγορά καταναλώνει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας με ταυτότητα, και ονομασία προέλευσης.

Με ικανοποίηση για την επιτυχή έκβαση της σημερινής οικονομικής-εξαγωγικής συμφωνίας ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε: «Μόνο με τη συνεργασία όλων φορέων μπορούμε να πετύχουμε τον κοινό στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη της Κρήτης», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η συνάντηση με τον πρόεδρο της "Costco" ανοίγει νέους εμπορικούς «δρόμους» για την εξαγωγή και άλλων κρητικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά, στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Ο εκπρόσωπος της Τasos Group Τάσος Χρονόπουλος σημείωσε: «Το κρητικό ελαιόλαδο έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις σε διαγωνισμούς στην Αμερική, στην Αργεντινή, στον Καναδά στο Μεξικό. Βρισκόμαστε σήμερα στη Κρήτη για να κλείσουμε τη συμφωνία για την αγορά παρθένου ελαιολάδου που θα κυμαίνεται μεταξύ 200 και 400 τόνων το μήνα. Η Περιφέρεια Κρήτης και οι φορείς της αγοράς κάνουν σοβαρά βήματα για την ανάδειξη των κρητικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά».

Του Χρήστου Κώνστα

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News