Ειδήσεις

Η λαϊκή των Πατελών πρέπει να... φύγει!

Ένας νόμος που έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Μάιο βάζει "φωτιά" στη δημοτική Αρχή του Ηρακλείου, που έρχεται αντιμέτωπη με μία μεγάλη πρόκληση: Τη μεταφορά της μεγαλύτερης λαϊκής αγοράς του Ηρακλείου που σήμερα φιλοξενείται στο οικόπεδο Λυδάκη που βρίσκεται στις Πατέλες, σε άλλο σημείο και δη σε κοινόχρηστο χώρο.

Στο άκουσμα της είδηση έμποροι και καταναλωτές αντιδρούν ωστόσο τα χέρια της δημοτικής Αρχής είναι δεμένα βάσει νόμου, καθώς σύμφωνα με το νόμο, ο δήμος δεν πρέπει να πληρώνει ενοίκιο για τη διενέργεια λαϊκής, η οποίο θα πρέπει να γίνεται σε δημόσιο ή δημοτικό χώρο. Αυτήν ώρα ο Δήμος καλείται μηνιαίως να καταβάλει το ποσό των 7.250 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος 4264 που ψηφίστηκε τον Μάιο, «οι λαϊκές αγορές λειτουργούν από Δευτέρα έως Σάββατο, εκτός των επίσημων εθνικών ή τοπικών αργιών, σε ανεξάρτητους υπαίθριους, ελεύθερους, δημόσιους ή δημοτικούς χώρους. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, λειτουργούν σε δρόμους ή πλατείες εντός αστικού ιστού».

Μέχρι σήμερα η δημοτική Αρχή καλείται να καταβάλει ένα αρκετά φουσκωμένο ενοίκιο που αγγίζει τα 7250 ευρώ το μήνα. Μάλιστα αυτό είναι μειωμένο τον τελευταίο χρόνο, καθώς μέχρι πρότινος το ενοίκιο άγγιζε μέχρι και  τις 13.000 ευρώ το μήνα προς στον ιδιοκτήτη του οικοπέδου

Η λύση για τη μετεγκατάσταση της λαϊκής αναζητείται άμεσα και αναμένεται να τεθεί και στις επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου. Μάλιστα όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες εξετάζουν περίπου 4 διαφορετικά σενάρια ούτως ώστε να βρεθεί η πλέον καλή επιλογή που θα εξυπηρετεί εμπόρους και καταναλωτές.

Της Νικολέτας Σφακιανάκη

Σχόλια