default-image

ΗΠΑ και Βερολίνο στηρίζουν την κυπριακή ΑΟΖ

Κόσμος
ΗΠΑ και Βερολίνο στηρίζουν την κυπριακή ΑΟΖ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη στήριξη, αλλά με μέτρο εξέφρασαν ΗΠΑ και Γερμανία για την κυπριακή ΑΟΖ, την ίδια στιγμή που εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «οι πόροι του νησιού σε πετρέλαιο και αέριο θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ αμφοτέρων των κοινοτήτων».

Η Μαρί Χαρφ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επανέλαβε πως η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κύπρου για αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά επαναβεβαίωσε ταυτόχρονα τη θέση των ΗΠΑ πως «οι πόροι του νησιού σε πετρέλαιο και αέριο θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ αμφοτέρων των κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης» του Κυπριακού.

Ωστόσο, η κ. Χαρφ δε θέλησε να σχολιάσει τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου πλέει το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος "Barbaros", ούτε τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου περί στήριξης του ψευδοκράτους από την Άγκυρα και περί σεναρίου δύο κρατών.

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία για την επανένωση του νησιού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», σχολίασε η κ. Χαρφ.

Το Βερολίνο

«Αναγνωρίζουμε τα κυπριακά δικαιώματα να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους στην ΑΟΖ της. Αναμένουμε η Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο», δήλωσε από την πλευρά του Βερολίνου εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

Απέφυγε όμως να στηρίξει την αναστολή των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων που αποφάσισε η Λευκωσία, ούτε φάνηκε να τάσσεται υπέρ του επίσημου "παγώματος" των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας που επιζητά η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ειδικότερα, εξέφρασε λύπη «για το ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος έχουν αυτή τη στιγμή διακοπεί» και επισήμανε ότι «οι διαπραγματεύσεις είναι προς όφελος και των δύο πλευρών και πρέπει να συνεχιστούν το συντομότερο δυνατό».

«Βλέπουμε στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία επίσης έναν αποτελεσματικό τρόπο προκειμένου να υπάρξει θετική επίδραση στην εξέλιξή τους (ενν. των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό). Ειδικά σε έναν δομημένο διάλογο μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας στο πλαίσιο των διαπραγματευτικών κεφαλαίων για θέματα Κράτους Δικαίου, Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, βλέπουμε αμοιβαίο συμφέρον. Γι' αυτό και κατά βάση προσπαθούμε για το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News