Ειδήσεις

Το κεντροαριστερό παρασκήνιο της ΚΕΔΕ

Με σχέδιο κεντροαριστερής πρότασης στις αποσκευές του μεταβαίνει στην Αθήνα ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός ενόψει της αυτοδιοικητικής μάχης, που θα δοθεί σήμερα Πέμπτη, για την εκλογή του πρόεδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων της χώρας. Η συνεργασία του συνδυασμού του με τη ΔΗΜ.ΑΡ. στις εκλογές του Μαΐου αποτέλεσε και τον προπομπό ευρύτερων συμμαχιών σε κεντρικό επίπεδο, όπως στην περίπτωση της ΚΕΔΕ. Αν και ο δήμαρχος Ηρακλείου στηρίχθηκε κυρίως από τη Ν.Δ., εντούτοις επέλεξε να αναπτύξει συνεργασία με τις αριστερές αυτοδιοικητικές πτέρυγες. Έτσι, στη Λότζια αποφάσισαν σε αυτή τη μάχη να στηρίξουν το σχήμα που διαμορφώνεται υπό το δήμαρχο Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη κόντρα στο γαλάζιο υποψήφιο και δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη.

Ωστόσο αυτή η επιλογή στην ουσία σηματοδοτεί τη στήριξη του Γιώργου Καμίνη. Ο δήμαρχος Αθηναίων, που συμμετέχει αυτοδικαίως χωρίς ψήφο στους 31 του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, είναι βέβαιο ότι στην τελική ευθεία και μετά τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση - εφόσον οι συσχετισμοί τον ευνοήσουν - θα ηγηθεί για την προεδρεία του οργάνου με "όχημα" το σχήμα Ιωακειμίδη. Άλλωστε, στο κίνημα των «άσπρων δημάρχων»-  όπως χαρακτηρίζεται εξαιτίας της σήμανσης στους εκλογικούς χάρτες το βράδυ των εκλογών, επειδή αυτοχαρακτηρίζονται ανεξάρτητοι - βρίσκονται οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός, Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, Λαμίας, Νίκος Σταυρογιάννης, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης και Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

Οι συσχετισμοί, ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ και η επόμενη ημέρα

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο δήμαρχος Αμαρουσίου έχει εξασφαλίσει έναν ισχυρό πυρήνα αυτοδιοικητικών υποστηρικτών - δημάρχων και δημοτικών συμβούλων - από όλη την Ελλάδα, ωστόσο δείχνει να κινείται οριακά κάτω από το 50 συν 1 που απαιτείται για να κερδίσει την προεδρία. Υπό αυτό το πρίσμα το σχήμα Ιωακειμίδη, για να έχει τύχη, θα πρέπει να εξασφαλίσει και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που επισήμως δεν επιβεβαιώνεται αλλά παρασκηνιακά υπάρχουν ζωηρές διαβουλεύσεις με τους αυτοδιοικητικούς της Κουμουνδούρου, στη λογική της επικράτησης του κεντροαριστερού ρεύματος έναντι της δεξιάς υποψηφιότητας.

Οι συμβιβασμοί και για τις δύο πλευρές είναι αναγκαίοι προκειμένου να αναδειχθεί το τελικός νικητής. Οι επιτελείς της "γαλάζιας" παράταξης προτάσσουν τη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, στα πρότυπα της οποίας είναι δυνατόν να συμπτυχτεί μια νέα "γαλαζοπράσινη" συμμαχία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Από τη δική της πλευρά η ομάδα Ιωακειμίδη έχει πλησιάσει την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, και ρίχνει το δίλημμα στους ΠΑΣΟΚογενείς εκλέκτορες για την επόμενη ημέρα και για τις ευθύνες που θα έχουν για τη διαμόρφωση της. Οι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι που προέρχονται από το άλλοτε κραταιό χώρο του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται διασπασμένοι χωρίς να δείχνουν ότι μπορούν ακολουθήσουν κεντρική καθοδήγηση, αφού κινούνται ανάμεσα σε δύο ψηφοδέλτια. Η κίνηση του απερχόμενου γενικού γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Αμφιλοχίας Απόστολου Κοιμήση συσπειρώνει 9 έως 11 δημάρχους - ανάμεσά τους και ένας από την Κρήτη - που προέρχονται από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο δε φαίνεται να κερδίζει την απόλυτη εμπιστοσύνη της ηγεσίας της "Χαριλάου Τρικούπη". Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δε φαίνεται να ενοχλείται από τις κινήσεις Καμίνη μπροστά και στο σενάριο ο δήμαρχος Αθηναίων σε δεύτερο χρόνο να αποτελέσει την "ηγετική γέφυρα" για την ανάδυση ενός νέου κεντροαριστερού σχήματος.

Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται καθοριστικός. Όχι μόνο γιατί με τις ψήφους των αυτοδιοικητικών του στελεχών ενδεχομένως να κρίνει και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, αλλά κυρίως γιατί η πιθανή συνεργασία με το σχήμα Ιωακειμίδη - στην ουσία με τον Γ. Καμίνη - θα σηματοδοτήσει σοβαρές πολιτικές εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς, με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει το σύνθημα για πολιτικό άνοιγμα στον κεντρώο χώρο στη λογική της διακυβέρνησης της χώρας την επόμενη ημέρα.

Η εκλογική διαδικασία

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ εκλέγονται είτε από συνδυασμούς, είτε από μεμονωμένες υποψηφιότητες. Κάθε συνδυασμός πρέπει να περιλαμβάνει έως 30 δημάρχους και έως 15 δημοτικούς συμβούλους. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από 31 μέλη, εκ των οποίων τα 20 είναι δήμαρχοι και τα 11 δημοτικοί σύμβουλοι. Στους 20 δημάρχους συμπεριλαμβάνεται και ο δήμαρχος Αθηναίων που μετέχει αυτοδικαίως και δεν εκλέγεται. Το Εποπτικό Συμβούλιο που εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση, με ενιαίο ψηφοδέλτιο, αποτελείται από 7 μέλη. Οι συνδυασμοί και οι υποψηφιότητες πρόκειται να κατατεθούν αύριο το πρωί. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τη 1 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα. Το προεδρείο (ο πρόεδρος, ο α' και ο β' αντιπρόεδρος και ο γενικός γραμματέας) θα εκλεγεί από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εντός 10 ημερών. Η Εκτελεστική Επιτροπή, που αποτελείται από 11 μέλη - τα τέσσερα του προεδρείου και 7 μέλη που εκλέγονται - θα συγκροτηθεί στην ίδια συνεδρίαση.

Του Χρήστου Κώνστα

Σχόλια