default-image

Παρέμβαση για την ενίσχυση των ελληνικών προϊόντων

Κρήτη
Παρέμβαση για την ενίσχυση των ελληνικών προϊόντων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενέργειες για την ενίσχυση του κλάδου της ένδυσης και της υπόδησης και τη στήριξη των ελληνικών εξαγωγών ζητά ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκο Δένδια, αναδεικνύοντας και την ανάγκη αντιμετώπισης της ισχυρής διείσδυσης ασιατικών προϊόντων σε βάρος των ελληνικών.

Όπως αναφέρει ο κ. Λ. Αυγενάκης στην παρέμβασή του, «σύμφωνα με μελέτη της Infobank Hellastat, για το πρώτο επτάμηνο του 2014, προκύπτει νέα επιδείνωση του ρυθμού κάμψης, για έκτη συνεχή χρονιά, επιδεικνύοντας όμως επιβράδυνση έναντι του προηγούμενου έτους, το 2013, η εγχώρια αγορά παραγωγής ενδυμάτων και υποδημάτων».

Συγκεκριμένα, η παραγωγική δραστηριότητα του τομέα της ένδυσης τους πρώτους επτά μήνες του 2014 σημείωσε νέα κάμψη της τάξης του 9,3% σε ετήσια βάση. Συνολικά, σε σχέση με το 2008, η παραγωγή έχει υποχωρήσει κατά 60,5%, λόγω της συνεχούς συρρίκνωσης των προηγούμενων χρόνων. Ίδια εικόνα παρατηρείται και στον τομέα του υποδήματος, με τη συνολική κάμψη της τελευταίας πενταετίας να διαμορφώνεται σε 65%. Πάντως, το 2013 σημειώθηκε οριακή άνοδος, ενώ το πρώτο επτάμηνο του 2014 η παραγωγή υποχώρησε περαιτέρω κατά 13,4%.

«Σύμφωνα με την Infobank Hellastat, οι αρνητικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της ύφεσης αντανακλώνται στο σημαντικό αριθμό εταιρειών που διέκοψαν τη λειτουργία τους, ενώ αρκετές μετατράπηκαν σε πλήρως εισαγωγικές/εμπορικές. Επίσης, πολλές επιχειρήσεις έχουν προσφύγει σε διαδικασίες προστασίας από τους πιστωτές λόγω αδυναμίας να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις έναντι τραπεζών, προμηθευτών κ.λπ.».

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο του βουλευτή, «από την άλλη πλευρά, τα ενδύματα και υποδήματα χαμηλού κόστους από ασιατικές χώρες εμφανίζουν υψηλή εισαγωγική διείσδυση, με πλεονέκτημα τη χαμηλότερη τιμολόγηση έναντι των αντίστοιχων επωνύμων ελληνικών προϊόντων, ενώ οι ελληνικές εταιρείες του κλάδου υφίστανται προβληματική ρευστότητα, λόγω αφενός της έλλειψης χρηματοδότησης από τις τράπεζες και αφετέρου της υψηλής φορολόγησης και των καθυστερημένων επιστροφών του ΦΠΑ. Επιβάρυνση ακόμα προκαλεί και η αύξηση του διαστήματος αποπληρωμής των υποχρεώσεων των πελατών. Επιπλέον, αρκετές εταιρείες (ιδίως από τη Βόρεια Ελλάδα) έχουν ήδη μετεγκατασταθεί σε γειτονικές βαλκανικές χώρες, όπου επωμίζονται χαμηλότερο εργατικό κόστος και φορολογική επιβάρυνση».

Τέλος, ο Ηρακλειώτης βουλευτής ζητά ενέργειες προκειμένου να ενισχυθεί ο κλάδος, να στηριχτούν οι ελληνικές εξαγωγές και να αντιμετωπιστεί η ισχυρή διείσδυση ασιατικών προϊόντων σε βάρος των ελληνικών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News