Ειδήσεις

Κεφαλογιάννης με Φούλε για διεύρυνση, Τουρκία και ΑΟΖ

Συνάντηση είχε την Τρίτη στο Στρασβούργο ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, με τον επίτροπο αρμόδιο για την Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας Στέφαν Φούλε.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο επίτροπος Φούλε συζήτησαν για τη διεύρυνση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, πΓΔΜ, κ.τ.λ.) και την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα θέματα των τουρκικών παραβιάσεων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) που είναι και ΑΟΖ της Ε.Ε., στάση που δημιουργεί αρνητικό κλίμα για την Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, την πρόοδο στους δημοκρατικούς της θεσμούς, τα θέματα της ελευθερίας του Τύπου, της ελευθερίας της έκφρασης, των δικαιωμάτων των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος συνεχάρη τον Έλληνα ευρωβουλευτή για την ομόφωνη εκλογή του ως προέδρου της Αντιπροσωπείας του ΕΚ στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ε.Ε.-Τουρκίας και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης έκανε την εξής δήλωση για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ:

«Οι προκλήσεις της Τουρκίας συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με τις ενέργειές της, η ίδια η Τουρκία δυναμιτίζει την ευρωπαϊκή της πορεία και επιπλέον υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Σχόλια