default-image

Σύσκεψη στο Μαξίμου ενόψει τρόικας

Ελλάδα
Σύσκεψη στο Μαξίμου ενόψει τρόικας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά με την παρουσία του υπουργού Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελη πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα τις εκκρεμότητες που υπάρχουν ενόψει της έλευσης της τρόικας.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιείται μετά την αναταραχή στις αγορές και εν όψει των stress test της ΕΚΤ στις τράπεζες παρίσταται, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ελευθέριος Βενιζέλος.

Την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ξεκαθαρίσει ότι, αν δε σημειωθεί χειροπιαστή πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και δεν καταρτιστούν τεκμηριωμένα σχέδια για τα ανοιχτά κρίσιμα θέματα, δε βλέπουν τον λόγο να επιστρέψουν για να συνεχιστούν εκ τους σύνεγγυς οι διαπραγματεύσεις.

Η τρόικα εμφανίζεται να εξαντλεί την αυστηρότητά της -κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία της να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία υπό αυτή τη μορφή και με αυτές τις εξουσίες - αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να τραβήξει σε μάκρος η αξιολόγηση. Πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμη και για απαίτηση έγγραφων διαβεβαιώσεων για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση «καίγεται» να ολοκληρωθεί στην ώρα της η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, αφού αυτό αποτελεί προϋπόθεση ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, καθώς και να αποκρυσταλλωθεί το σχέδιο για την «επόμενη ημέρα», μετά το τέλος του προγράμματος.

Άλλωστε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι ξεκάθαροι ότι μόνο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των stress test των τραπεζών μπορεί να υπάρξει ασφαλής εικόνα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια και το χρέος.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News