Ειδήσεις

Τρανταλίδεια: "Σώστε το κληροδότημα", ζητά ο ανιψιός

Ραγίζει η καρδιά βλέποντας δύο από τα πιο γνωστά διατηρητέα - κατ' όνομα - κτίσματα του Ηρακλείου, τα Τρανταλίδεια, στο κέντρο της πόλης, να περιμένουν το τελευταίο "χαστούκι" από το χρόνο προτού υποκύψουν στη μοίρα τους.

Τα δύο κτίσματα στο κέντρο του Ηρακλείου, του 19ου αιώνα, το ένα γνωστό ως Σαμι Μπέη, στην Ιδομενέως, και το δεύτερο στην Αγίου Τίτου πίσω από τη Λότζια και τον ιστορικό ναό, αποτελούν κληροδοτήματα του Τρανταλίδη στο Δήμο Ρεθύμνου. Και εκεί βρίσκεται το μπέρδεμα. Ο μεν Δήμος Ρεθύμνου δηλώνει ότι δεν έχει αρμοδιότητα λόγω του περίπλοκου νομικού καθεστώτος της διαθήκης. Ο δε Δήμος Ηρακλείου παραπέμπει στο κληροδότημα που ανήκει στο Ρέθυμνο. Και οι αρχαιολογικές υπηρεσίες απλά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, μη έχοντας κονδύλια για να αναλάβουν δράση.

Το ερειπωμένο εσωτερικό του Τρανταλίδειου στην Αγίου Τίτου

Αυτό όμως που προκαλεί αίσθηση είναι η έκκληση του ανιψιού του γιατρού Τρανταλίδη για τη σωτηρία των ιστορικών αυτών κτηρίων, καθώς κάθε φορά που βρίσκεται στο Ηράκλειο νιώθει το ψυχορράγημά τους όλο και πιο έντονο να τα φέρνει πιο κοντά στο τέλος, αν δε γίνει επιτέλους κάτι.

Απελπισία

«Με πολλή λύπη βλέπουμε τόσα χρόνια να μην μπορεί να έρθει σε συνεννόηση ο Δήμος Ρεθύμνου με το Δήμο Ηρακλείου για να αποκατασταθούν αυτά τα κτήρια», δηλώνει στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Μάνος Τρανταλίδης.

Το Τρανταλίδειο στην Ιδομενέως

Ο ίδιος, απελπισμένος με το «χάλι που υπάρχει με τα απορρίμματα με τη μη περίφραξη» και τη γενικότερη κατάσταση των κτηρίων, εκφράζει την ελπίδα ότι «τώρα που βγήκαν και οι νέες δημοτικές Αρχές πρέπει να έρθουν σε μια συνεννόηση για να δουν τι θα απογίνουν αυτά τα κληροδοτήματα, που είναι στοιχεία πολιτισμού για την πόλη του Ηρακλείου».

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Η κληρονομιά

Σύμφωνα με τον κ. Μάνο Τρανταλίδη, ο γιατρός ήταν δεύτερος θείος του, ξάδερφος του πατέρα του, ο οποίος εργαζόταν ως εκπαιδευτικός στο Ρέθυμνο. Όπως γνωρίζει η οικογένεια για την ιστορία της κληρονομιάς, ο γιατρός Τρανταλίδης «επιθυμούσε τα κτήρια αυτά να αξιοποιηθούν για υγειονομική περίθαλψη των ασθενών και ιδιαίτερα των άπορων Κρητικών. Επειδή το Ηράκλειο ήταν μια πιο μεγάλη περιοχή, προφανώς έδωσε εντολή μέσω της διαθήκης του να υπάρχουν αυτά τα κτήρια και για εξυπηρέτηση των Ρεθυμνιωτών και για εξυπηρέτηση των Ηρακλειωτών. Ήταν γιατρός επιστήμονας μεγάλου κύρους...».

Περιφρόνηση

Αγανακτισμένος για την κατάσταση των κτηρίων, ο κ. Μάνος Τρανταλίδης ξεσπάει: «Μιλάμε για μια περιφρόνηση του κόπου και της διαθεσιμότητας τόσων επιστημόνων που ήκμασαν εκείνη την περίοδο και ήταν περιζήτητοι. Δεν υπήρχαν τόσοι επιστήμονες εκείνη την περίοδο να διαθέσουν τα χρήματά τους και το βιος τους σε κληροδοτήματα για την περίθαλψη των ασθενών και ιδιαίτερα των φτωχών».

Με το γράμμα της διαθήκης… στη διάθεση των φτωχών Ηρακλειωτών και Ρεθυμνιωτών

«Αυτά τα κτήρια πρέπει να ακολουθήσουν τη γραμμή της διαθήκης, η οποία ορίζει με σαφήνεια ότι πρέπει να αξιοποιηθούν γι' αυτούς τους σκοπούς, σκοπούς κοινωνικής και υγειονομικής περίθαλψης των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων Ρεθυμνιωτών και Ηρακλειωτών», σημειώνει ο κ. Μάνος Τρανταλίδης, ανιψιός του γιατρού που κληροδότησε τα δύο κτήρια στο Ρέθυμνο.

«Δώστε λοιπόν την απαιτούμενη συνέχεια, ζητήστε από τα Δημοτικά Συμβούλια Ρεθύμνου και Ηρακλείου να τεθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη, να δοθεί εντολή από τις αρμόδιες υπηρεσίες να έρθουν σε επικοινωνία οι τεχνικές υπηρεσίες των δύο Δήμων, να μπει μπροστά η διαδικασία. Και αν μπει στην ημερήσια διάταξη σε μια από τις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων θα παρευρεθούμε χωρίς εμείς να εγείρουμε - προσέξτε το αυτό και το τονίζουμε - καμιά οικονομική αξίωση. Δεν έχουμε εμείς οικονομικές αξιώσεις. Εμείς θέλουμε κάθε σημαντικό κοινωνικό έργο που άφησαν πίσω τους οι πατεράδες μας, οι θείοι μας και οι παππούδες μας, να υπάρξει και να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών», τονίζει με νόημα.

Και το ερώτημα είναι ποιος θα ακούσει..! Και ποιος θα αναλάβει την πρωτοβουλία να σωθούν αυτά τα μνημεία.

Του Σταύρου Μουντουφάρη

Σχόλια