default-image

Έλενα Σμιθ: "Επιστρέψτε τα γλυπτά στην Ελλάδα"

Πολιτισμός
Έλενα Σμιθ: "Επιστρέψτε τα γλυπτά στην Ελλάδα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία ακόμη φωνή ενώθηκε με εκείνες που θέλουν την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην πατρίδα τους: Η ανταποκρίτρια του "Guardian" στην Ελλάδα, Έλενα Σμιθ, η οποία κατά καιρούς είχε γράψει πολλά και... εξαιρετικά "οξεία" για τη χώρα μας, αλλά στην περίπτωση αυτή τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ελληνικής άποψης.

Στο κείμενό της γράφει χαρακτηριστικά: «Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι από ντροπή. Πρέπει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά». Μάλιστα, αναφέρεται και στην πρόσφατη επίσκεψη της Αμάλ Αλαμουντίν. Δηλώνει ενθουσιασμένη που, με αφορμή την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ, άνοιξε και πάλι η συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών, παρόλο που -όπως αναφέρει- η διαμάχη θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και καιρό, εάν κυριαρχούσαν «η λογική και η στοιχειώδης αξιοπρέπεια».

«Τώρα που η Αμάλ Κλούνεϊ αναζωπύρωσε τη συζήτηση, πρέπει να διορθώσουμε ένα ιστορικό λάθος: Να επανενώσουμε τα αρχαία Γλυπτά με την πατρίδα τους», τονίζει η Έλενα Σμιθ, επαναλαμβάνοντας την ιστορική φράση του λόρδου Βύρωνα: «Είμαι με την Ελλάδα».

«Τρέμω στην ιδέα τού τι θα συνέβαινε εάν ένα βρετανικό μνημείο είχε την τύχη του Παρθενώνα», γράφει η ανταποκρίτρια του "Guardian", σχολιάζοντας με πολύ θετικά λόγια τη στάση που τηρεί η ελληνική κυβέρνηση. «Έχω εντυπωσιαστεί από την ψυχραιμία που επιδεικνύει η Αθήνα», τονίζει.

Η αρθρογράφος αναφέρει πως έχει μείνει εντυπωσιασμένη από την ηρεμία που επιδεικνύει η Αθήνα στους χειρισμούς της για το θέμα και παράλληλα υποστηρίζει πως η θέση του Βρετανικού Μουσείου, ότι δηλαδή το Λονδίνο είναι μία καλύτερη τοποθεσία για να «εξυπηρετήσει το παγκόσμιο κοινό» ώστε να δει από κοντά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, είναι μια ανοησία.

Τέλος, η Βρετανίδα δημοσιογράφος σημειώνει πως «η Ελλάδα έζησε τις χειρότερες στιγμές της τα τελευταία χρόνια. Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα ήταν μία ισχυρή τονωτική ένεση για μία χώρα που πάντα στήριζε τη Βρετανία στις δύσκολες στιγμές της. Σπανίως έχουμε την ευκαιρία να διορθώσουμε ένα λάθος. Τώρα μας δίνεται αυτή η ευκαιρία και, για ό,τι συμβολίζει, η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να αδράξει αυτή την ευκαιρία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News